Ο κορωνοϊός κυριαρχεί σε όλες τις φάσεις της ζωής στην Ευρώπη, όπου οι νεκροί έχουν ξεπεράσει τους 2.300. Ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, η πρόεδρος της Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ πρόκειται να πραγματοποιούν τηλεδιάσκεψη σήμερα Δευτέρα με θέμα την πλήρη απαγόρευση των πτήσεων από ή προς χώρες εκτός ΕΕ.

Στη Γαλλία, όπου σήμερα στις 9 το βράδυ (ώρα Ελλάδας) αναμένεται διάγγελμα του Εμανουέλ Μακρόν, οι δημόσιοι υπάλληλοι εργάζονται υποχρεωτικά από το σπίτι εκτός από εκείνους των οποίων η παρουσία είναι απολύτως απαραίτητη για την λειτουργία της υπηρεσίας τους. Ο γάλλος πρόεδρος στο διάγγελμά του αναμένεται να ανακοινώσει αυστηρότερα μέτρα που δεν αποκλείεται να περιλαμβάνουν ακόμη και την υποχρεωτική κατ’ οίκον καραντίνα.

Παρά τα μέτρα, η συμμετοχή στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών χθες Κυριακή στη Γαλλία έφθασε το 46%. Όμως η διεξαγωγή του δεύτερου γύρου, την ερχόμενη Κυριακή, είναι αμφίβολη. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Εντουάρ Φιλίπ, πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις με ειδικούς επιστήμονες και τα κόμματα προκειμένου να βρεθεί μια «δημοκρατική ομοφωνία» για το θέμα της αναβολής των εκλογών.

Η Γερμανία έκλεισε από σήμερα το πρωί τα χερσαία σύνορά της με τη Γαλλία, το Λουξεμβούργο, την Ελβετία, την Αυστρία και τη Δανία εκτός από τις διελεύσεις για επαγγελματικούς λόγους. Ανοιχτά παραμένουν τα σύνορα με το Βέλγιο και την Ολλανδία. 

Τα σχολεία έχουν κλείσει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες εκτός από τη Βρετανία, τη Σουηδία και τη Φινλανδία. Οι συναθροίσεις έχουν απαγορευτεί σε όλες πλην της Βρετανίας _ χάρτης της γαλλικής εφημερίδας Le Monde περιλαμβάνει και την Ελλάδα στις εξαιρέσεις, μάλλον λόγω ανοιχτών εκκλησιών.  

Τα καταστήματα πλην των απαραίτητων (σούπερ μάρκετ, φαρμακεία κ.ά.) παραμένουν κλειστά σε Ιταλία, Ισπανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ελλάδα, Πολωνία, Ουγγαρία, Τσεχία και άλλες. Οι δημόσιοι χώροι παραμένουν κλειστοί σε ακόμη περισσότερες χώρες. 

Στη Βρετανία, η κυβέρνηση ζήτησε και από τις αυτοκινητοβιομηχανίες, όπως η RollsRoyce, η Fordκαι η Honda, να αρχίζουν να κατασκευάζουν ιατρικό εξοπλισμό, όπως για την μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, για να συμβάλουν στον αγώνα κατά του κορωνοϊού.     

Σε καραντίνα βρίσκονται η Ιταλία, η Ισπανία, η Αυστρία και η Δανία ενώ σε μερική καραντίνα (ορισμένες περιοχές), η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελβετία, η Ολλανδία, η Σερβία και η Ρουμανία.