Κερδοσκοπικά παιχνίδια Τραμπ για το εμβόλιο

Διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας για το εμβόλιο με επίκεντρο την εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, αλλά και θετικά σχόλια για τη βοήθεια-μαμούθ της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας .

Διαμάχη ΗΠΑ-Γερμανίας για το εμβόλιο με επίκεντρο την εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac, αλλά και θετικά σχόλια για τη βοήθεια-μαμούθ της γερμανικής κυβέρνησης για τη στήριξη της οικονομίας .

Φωτογραφίες από άδειους δρόμους χωρίς αυτοκίνητα βρίσκονται στα πρωτοσέλιδα του σημερινού γερμανικού τύπου. Η αριστερή εφημερίδα TAZ μάλιστα, τιτλοφορεί τη δική της σχετική φωτογραφία με το σύνθημα «ταχύτητα 0». Επρόκειτο για αίτημα των περιβαλλοντικών οργανώσεων προκειμένου να μειωθούν οι βλαβεροί για το περιβάλλον ρύποι. Ουδέν κακόν αμιγές καλού, θα έλεγε κανείς, εάν η Γερμανία δεν θρηνούσε μέχρι σήμερα 13 νεκρούς από τον κορωνοϊό.

Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και ο πραγματισμός

Η επιδημία έχει πολλές πτυχές, κι αυτές επιχειρούν να προσεγγίσουν οι αρθρογράφοι. Για παράδειγμα, η Süddeutsche Zeitung εστιάζει στο πρωτοφανές πακέτο βοήθειας που είναι διατεθειμένη να δώσει η γερμανική κυβέρνηση προκειμένου να στηρίξει τις οικονομικές απώλειες σε όλους τους κλάδους της επιχειρηματικότητας. Ο σχολιαστής της επισημαίνει: «Τα χρήματα δεν θα πρέπει να παίξουν ρόλο σε όλες τις προσπάθειες. Ο ισοσκελισμένος προϋπολογισμός και το λεγόμενο χειρόφρενο χρέους ήταν καλές αποφάσεις σε ομαλές εποχές… αλλά σε μια κρίση ιστορικών διαστάσεων τέτοια μέτρα παραμένουν στο χαρτί. Όποιος καταπολεμά τον κορωνοϊό με τη νοοτροπία ενός διστακτικού λογιστή, θα προκαλέσει οικονομικές ζημίες, από τις οποίες ίσως η Γερμανία και ο κόσμος, ακόμη και μετά από χρόνια, δεν θα μπορέσουν να συνέλθουν».

Μια άλλη πτυχή της επιδημίας είναι η απόφαση της γερμανικής κυβέρνησης να επιβάλει ελέγχους στα σύνορα με άλλες 5 γειτονικές της χώρες. Αυτό που εξήγγειλε χθες Κυριακή ο υπουργός Εσωτερικών Χορστ Ζεεχόφερ, δεν θα μπορούσε να το φανταστεί κανείς πριν από μερικές εβδομάδες» σημειώνει ο σχολιαστής της ελβετικής Neue Zürcher Zeitung. «Τα σύνορα στη Γερμανία δεν έχουν καλή φήμη, η επιμονή στη σημασία τους θεωρείται ως προδοσία στην ευρωπαϊκή υπόθεση. Ξένοι πολιτικοί, όπως ο βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, που υποστηρίζει ένα κυρίαρχο εθνικό κράτος με ελεγχόμενα σύνορα, δεν αντιμετωπίζονται θετικά από τη γερμανική κοινή γνώμη. Υπ’ αυτό το πρίσμα είναι ενδιαφέρον ότι το μέτρο του Ζεεχόφερ δεν προκάλεσε επικρίσεις. Από αυτό και μόνο φαίνεται πόσο αποφασιστικής σημασίας γεγονός είναι η κρίση του κορωνοϊού, που οδηγεί τους Γερμανούς να ανακαλύψουν τον πραγματισμό».

ΗΠΑ κατά Γερμανίας

Η διαμάχη μεταξύ Γερμανίας και ΗΠΑ γύρω από την εταιρεία βιοτεχνολογίας CureVac με έδρα το Τίμπιγκεν απασχολεί ιδιαίτερα τους γερμανούς σχολιαστές. Για όσους δεν παρακολούθησαν την υπόθεση, ο Ντόναλντ Τραμπ εξέφρασε την επιθυμία να εξαγοράσει ουσιαστικά φημισμένους επιστήμονες αλλά και την ίδια την εταιρεία, που καταβάλλει προσπάθειες για να βρει εμβόλιο κατά του κορωνοϊού, προκειμένου η χώρα του να έχει την αποκλειστικότητα στη διάθεσή του με τα αντίστοιχα κέρδη. Η Neue Osnabrücker Zeitung καυτηριάζει τον αμερικανό πρόεδρο. «Τυπική αντίδραση Τραμπ, σύμφωνα με το σύνθημα ΄πρώτα η Αμερική΄… Εάν συμβεί έτσι όπως το σκέπτεται, θα ήταν σκάνδαλο. Διότι τα κριτήρια δεν θα ήταν με βάση την ηθική, αλλά το ποιος θα ακουμπούσε τα περισσότερα χρήματα στο τραπέζι. Μόνο και μόνο η ιδέα μιας τέτοιας λύσης είναι καταδικαστέα και προσβλητική για άλλες χώρες, ιδιαίτερα τις φιλικές. Για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι οι κρίσεις αποκαλύπτουν ποιον μπορεί κανείς να εμπιστευτεί και ποιον όχι».

Και η Frankfurter Allgemeine Zeitung προς την ίδια κατεύθυνση. «Ο αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος προφανώς υποτίμησε για μεγάλο διάστημα δημόσια τον κίνδυνο, ήθελε να προσελκύσει στη χώρα του την εταιρεία CureVac με πολλά χρήματα. Για έναν επενδυτή που ψάχνει για γρήγορο κέρδος, θα ήταν ένα ελκυστικό ντίλ. Όμως ο Ντίτερ Χοπ, ο κύριος μέτοχος της εταιρείας, απογοήτευσε τον Τραμπ. Η έρευνα (για το εμβόλιο) μένει στη Γερμανία, επειδή έχει την οικονομική επιφάνεια για να το εξασφαλίσει. Σε περίπτωση που η CureVac καταφέρει τελικά να βρει το εμβόλιο, θα πρέπει να του στήσει κανείς άγαλμα».

Ειρήνη Αναστασοπούλου

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Τα gatherings δημιουργούν χαμό! Η αλήθεια είναι ότι παρακολουθούμε με απορία και σκεπτικισμό (χρειάζεται μεγάλη προσοχή, δεν τελειώσαμε με τον κορωνοϊό) όλο αυτό... ΣΙΒΥΛΑ |
Helios Kiosk