Την ώρα που ολόκληρη η ανθρωπότητα με συντονισμένες ενέργειες προσπαθεί να ανακόψει την πορεία του SARS-CoV-19 και να μειώσει κατά το δυνατόν τις απώλειες ανθρώπινων ζωών, κάποιοι θεωρούν ότι ήρθε η ώρα να θησαυρίσουν.

Διακόσια εβδομήντα ευρώ πλήρωσε συνάδελφος για να εξεταστεί σε ιδιωτικό θεραπευτήριο, ενώ η τιμή της εξέτασης για τον ιό δεν θα έπρεπε να ξεπερνά τα 70 ευρώ! (Ποσό στο οποίο περιλαμβάνεται και γενναίο κέρδος.) Δεν είναι μεμονωμένο περιστατικό.

Στα γραφεία μας φθάνουν αντίστοιχες καταγγελίες από πολίτες οι οποίοι επιστρέφοντας από ταξίδι σε χώρες του εξωτερικού θεώρησαν καθήκον τους να εξεταστούν.

Πολλοί από αυτούς προσήλθαν στα δημόσια νοσοκομεία αλλά δεν στάθηκε δυνατόν να γίνει η εξέταση καθώς οι χώρες τις οποίες είχαν επισκεφθεί δεν ήταν στη λίστα των επικινδύνων χωρών. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Τουρκία, η οποία μόλις ανέφερε το πρώτο κρούσμα. Μάταιο το να εξηγήσει κανείς ότι για επαγγελματικούς λόγους βρέθηκε με πολίτες πολλών χωρών κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του εκεί.

Ορθώς, τα δημόσια νοσοκομεία ακολουθούν τους κανόνες (ως οφείλουν) και δεν εξετάζουν παρά μόνο τα περιστατικά που εμπίπτουν στα κριτήρια που έχει θέσει ο ΕΟΔΥ. Και με βάση αυτά τα κριτήρια εξετάζονται όσοι προέρχονται από συγκεκριμένες χώρες και εμφανίζουν χαρακτηριστικά συμπτώματα.

Με δεδομένη τη ρευστότητα της κατάστασης, οι οδηγίες σχετικά με τις χώρες αλλάζουν. Αυτό που δεν αλλάζει είναι το εξής: τα ασυμπτωματικά άτομα δεν πρέπει να εξετάζονται απ’ όποια χώρα και αν προέρχονται! Και ο λόγος είναι απλός: το τεστ θα βγει αρνητικό γιατί η μόλυνση είναι στα πρώτα στάδια. Αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο οι οδηγίες λένε πως όποιος έχει την υποψία ότι έχει εκτεθεί αλλά δεν έχει συμπτώματα πρέπει να μένει στο σπίτι του για 14 ημέρες. Σε αυτό το διάστημα θα φανεί αν νοσεί ή όχι.

Με το να συνωστιζόμαστε να εξεταστούμε χωρίς να πληρούμε τα κριτήρια γινόμαστε βορά στο επιτήδειους. Οι οποίοι βεβαίως λειτουργούν σε καθεστώς ελεύθερης οικονομίας. Δεν ξέρω αν πρέπει να αφήσουμε τον ανταγωνισμό να κάνει τη δουλειά του και να περιμένουμε να πέσουν οι τιμές.

Δεν ξέρω αν ο αρμόδιος υπουργός σκοπεύει να ασχοληθεί με το θέμα ή περί άλλα τυρβάζει. Η Ιστορία πάντως διδάσκει ότι στις δύσκολες περιόδους πέφτουν οι μάσκες και ο καθένας δείχνει το αληθινό του πρόσωπο. Φοβούμαι ότι στον ιδιότυπο πόλεμο στον οποίο έχει εισέλθει η ανθρωπότητα, θα δούμε πολλές μάσκες να πέφτουν.