Η συμφωνία του 2016 μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για το προσφυγικό «πρέπει να επικαιροποιηθεί μετά τις εξελίξεις στη Συρία, αλλά και το γεγονός  ότι η Άγκυρα είναι έτοιμη να εργαστεί εποικοδομητικά για το θέμα αυτό» δήλωσε το πρωί της Τρίτης ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μελβούτ Τσαβούσογλου.

Σε συνέντευξη του στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τσαβούσογλου δήλωσε ότι «η απελευθέρωση της βίζας και η αναβάθμιση της τελωνειακής ένωσης» πρέπει να εφαρμοστούν για να βοηθήσουν στην επίλυση του προσφυγικού-μεταναστευτικού.

Ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών κάλεσε την Ένωση να κάνει «σταθερά βήματα» προκειμένου να αναπτύξει περαιτέρω τις σχέσεις της με την Τουρκία, όπως μεταδίδει το Anadolu.

«Και άλλες χώρες πρέπει να ακολουθήσουν τη διαδικασία για τους πρόσφυγες σε συμμόρφωση με το Διεθνές Δίκαιο, ακριβώς όπως εμείς ανοίξαμε τις πόρτες μας» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στέλνει μήνυμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση ότι τα σύνορά της δεν ξεκινούν στα ελληνοτουρκικά σύνορα αλλά σε αυτά που διατηρεί η Τουρκία νότια και ανατολικά.

Σημειώνεται ότι αργά το βράδυ της Δευτέρας , ο Τούρκος πρόεδρος Ταγιέπ Ερντογάν μετά τις συναντήσεις στις Βρυξέλλες με ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του ΝΑΤΟ δεν εμφανίστηκε στην κοινή συνέντευξη τύπου όπως είχε προγραμματιστεί.

Επιμένουν στο πλαίσιο της συμφωνίας του ’16

Το ζήτημα της επικαιροποίησης της συμφωνίας του 2016 για το προσφυγικό μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ τέθηκε δε, στο επίκεντρο των επαφών τόσο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με την ηγεσία της Κομισιόν.

Μετά το πέρας των συνομιλιών ο Σαρλ Μισέλ ανακοίνωσε πως οι δύο πλευρές ανέθεσαν στον επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, να εξακριβώσει πώς εφαρμόζεται η συμφωνία τους 2016 με την Τουρκία για την προσφυγική κρίση.

«Αποφασίσαμε να αναθέσουμε στον Ζοζέπ Μπορέλ και τον τούρκο ομόλογό του (Μεβλούτ Τσαβούσογλου) να αποσαφηνίσουν τις επόμενες ημέρες εάν εφαρμόζεται η συμφωνία με την Τουρκία, για να διασφαλιστεί ότι και οι δυο πλευρές ακολουθούν τα ίδια βήματα (για την εφαρμογή της)».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου, όταν ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο, οι ηγέτες της ΕΕ και της Τουρκίας θα έχουν νέο γύρο συνομιλιών.

Ο Μισέλ είπε επίσης πως η πλευρά της ΕΕ επικαιροποίησε τα ποσά που έχουν εκταμιευθεί και δεσμευθεί σε προγράμματα για τους πρόσφυγες και τόνισε ότι συζητήθηκε και η ασφάλεια της περιοχής, ειδικά στη Συρία, με την πλευρά της ΕΕ να μεταφέρει τις ανησυχίες της για την ανθρωπιστική διάσταση της κρίσης στην Ιντλίμπ και τα σύνορα με τη Συρία.