«Μπαρούτι» μυρίζει το κλίμα στα σύνορα, καθώς η προκλητικότητα της Τουρκίας έχει φτάσει στα άκρα στα χερσαία σύνορα της με την Ελλάδα, στον Έβρο.

Χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες παραμένουν για μια εβδομάδα και πλέον στα ελληνοτουρκικά σύνορα, με την ελπίδα να τα διασχίσουν ώστε να καταλήξουν στη συνέχεια σε κάποια χώρα της Ευρώπης.

Υποκινητής, αλλά και βοηθός στις προσπάθειες των ανθρώπων αυτών να διασχίσουν παράνομα τα σύνορα είναι η τουρκική ηγεσία: με fake news, εμπρηστικές δηλώσεις από κυβερνητικούς αξιωματούχους αλλά και ακραίες προκλήσεις στα σύνορα, το καθεστώς Ερντογάν εργαλειοποιεί το προσφυγικό για να πιέσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στηρίξει οικονομικά την Τουρκία στα πολλά της ανοιχτά μέτωπα (Συρία, Λιβύη, εξασφάλιση χρημάτων για το προσφυγικό και όπλων)

Οι κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν για ακόμη μια φορά με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι πολύ εύκολα οι επιτελείς που κινούν τα προκλητικά νήματα χάνουν την ψυχραιμία τους, προχωρώντας σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες όμως είναι ικανές να οδηγήσουν σε επεισόδιο με απρόβλεπτες συνέπειες.

Την ίδια ώρα, η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει τους τόνους και με «όπλο» της την ψυχραιμία και τη διεθνοποίηση του προσφυγικού να φυλάξει τα σύνορα της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ακραία πρόκληση: Τουρκικό τεθωρακισμένο – πληρωμένο από την ΕΕ – προσπαθεί να ρίξει τον φράχτη στον Έβρο

Από το πρωί του Σαββάτου, το κλίμα στον Έβρο ήταν τεταμένο, καθώς τα δακρυγόνα έπεφταν «βροχή» από τα τουρκικά προς τα ελληνικά εδάφη, ενώ επίσης, δημιουργήθηκαν και εστίες φωτιάς κοντά στον φράχτη με σκοπό να δημιουργηθούν «ανοίγματα», ώστε να περάσουν οι μετανάστες.

Προκειμένου το σχέδιο της Τουρκίας για μαζική εισροή μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα να λάβει «σάρκα και οστά», η Άγκυρα φαίνεται πως δεν διστάζει να εφαρμόσει κάθε δυνατό τρόπο.

Σε βίντεο που είδες το φως της δημοσιότητας διακρίνεται τουρκικό θωρακισμένο όχημα συνοριακής επιτήρησης να επιχειρεί με σχοινί ή συρματόσκοινο που έχει προσδεθεί πάνω του, να τραβήξει μέρος του φράχτη στα ελληνοτουρκικά σύνορα για να τον γκρεμίσει. Στη συνέχεια, βλέπουμε τους άνδρες του Ελληνικού Στρατού να έχουν μεταβεί στο σημείο και να ενισχύουν τον φράχτη.

Πρόκειται για ένα από τα οχήματα τύπου «HIZIR/ATES», που φέρουν όργανα (ημερήσια και νυκτερινά) επιτήρησης της μεθορίου, τα οποία παρέλαβε η Τουρκία από τον Μάιο ως τον Αύγουστο του 2019, με χρηματοδότηση προγράμματος που καλύπτεται από Ευρωπαϊκά κονδύλια σε ποσοστό 75%.

Το θωρακισμένο όχημα διαθέτει ισχυρό κινητήρα, εξαιρετική ικανότητα αναρρίχησης και ανεξάρτητο «κλείδωμα/εμπλοκή» διαφορικών.

Πήγαν να ρίξουν τον φράκτη με γάντζο και σχοινιά

Ανάλογες προσπάθειες γίνονται και με το φως της ημέρας. Σε αυτές πρωταγωνιστούν μετανάστες που δένουν στον φράχτη σχοινιά και στη συνέχεια τα τραβάνε όλοι μαζί.

Με ένα μεταλλικό γάντζο βάρους 6 κιλών έδεσαν στο φράχτη ένα σχοινί 15 μέτρων και το τραβούσαν πάνω από 20 άτομα που είχαν συγκεντρωθεί στο σημείο. Την ίδια ώρα άναψαν φωτιές με στόχο να μαλακώσει το μέταλλο και με τους κόφτες που είχαν προμηθευτεί από Τούρκους, να το κόψουν πιο γρήγορα.

Όλα αυτά πίσω από ένα σύννεφο καπνού από χημικά και δακρυγόνα που έπεφταν βροχή. Οι ελληνικές δυνάμεις όμως ήταν ξανά στις σωστές θέσεις και τα σχέδια των μεταναστών ναυάγησαν…

Σοϊλού: Όσα συνέβησαν μέχρι τώρα στον Έβρο δεν είναι τίποτα

Απέναντι στο σκηνικό αυτό που έχει διαμορφωθεί στα ελληνοτουρκικά σύνορα, η Άγκυρα συμπεριφέρεται με απόλυτο κυνισμό, ενθαρρύνοντας ανοικτά πρόσφυγες και μετανάστες να παραβιάσουν τα σύνορα της Ελλάδας και απειλώντας για τις συνθήκες που θα διαμορφωθούν το επόμενο διάστημα.

Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις του ο υπουργός Εσωτερικών της χώρας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, ανακοίνωσε ότι οι 1.000 κομάντο των ειδικών δυνάμεων της τουρκικής αστυνομίας άρχισαν να επιχειρούν το βράδυ της Παρασκευής στην περιοχή. Όπως είπε «τους μπουκώσαμε όλους», εννοώντας ότι δεν επιτρέπουν την επιστροφή των μεταναστών πίσω από τη νεκρή ζώνη των συνόρων. Με τα μέτρα που λάβαμε «δεν επιτρέπουμε την επαναπροώθηση» είπε.

«Αυτό είναι ακόμη η αρχή» δήλωσε ο τούρκος υπουργός και στέλνοντας μήνυμα στους μετανάστες που επιχειρούν περάσουν τα σύνορα είπε: «Ο καιρός είναι τώρα ζεστός και θα ζεστάνει κι άλλο. Έχουμε πάνω από 200 χιλιόμετρα σύνορα με την Ελλάδα πάνω στη γραμμή του Έβρου. Δυστυχώς είχαμε ξηρασία φέτος στα Βαλκάνια. Η στάθμη του νερού έχει πέσει στα 40-45 εκατοστά. Μπορείτε να περάσετε περπατώντας. Ο Μητσοτάκης δεν έχει την ικανότητα να «κρατήσει» τα σύνορα. Να δείτε τι έχει να γίνει. Τα προηγούμενα δεν είναι τίποτα».

Ο Σουλεϊμαν Σοϊλού ισχυρίστηκε ακόμη ότι έπεσαν τα προσωπεία της Ευρώπης όσον αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Αν μας έλεγαν ότι θα αντιμετωπίζαμε ένα τέτοιο σκηνικό τον 21ο αιώνα θα λέγαμε ότι μας κοροϊδεύετε. Το γεγονός αυτό έγινε αιτία να καταλάβουμε κάτι. Έπεσαν τα προσωπεία. Είδαμε πόσο ανάλγητοι είναι εκείνοι που αγορεύουν για τα ανθρώπινα δικαιώματα» δήλωσε.

Νέο πακέτο βοήθειας της ΕΕ στην Τουρκία για το προσφυγικό

Ο εκβιασμός του Ερντογάν ίσως πετύχει, καθώς είναι πιθανό το ενδεχόμενο νέου πακέτου οικονομικής βοήθειας στην Τουρκία για το προσφυγικό, άφησε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Προϋπολογισμού και Ανθρωπίνων Πόρων, Γιοχάνες Χαν.

Ο κ. Χαν, ωστόσο, διευκρίνισε ότι το πακέτο ενδέχεται να είναι μικρότερο από αυτό που προσφέρθηκε προηγουμένως και αυτό θα εξαρτηθεί από τη συμμόρφωση της Άγκυρας στην μεταναστευτική συμφωνία.

«Πολλά σχολεία, νηπιαγωγεία και νοσοκομεία για τους πρόσφυγες έχουν ήδη κατασκευαστεί και δεν χρειάζεται να ξαναχρηματοδοτηθούν. Η απαίτηση, ως εκ τούτου, είναι πολύ χαμηλότερη», δήλωσε ο Χαν στη γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Ωστόσο, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα ήταν «επί της αρχής έτοιμη να παράσχει επιπλέον βοήθεια για την υποστήριξη των προσφύγων στην Τουρκία» μόνο εάν η Άγκυρα τερματίσει τις «πολιτικές της εκβιασμού» απειλώντας να στείλει περισσότερους πρόσφυγες και μετανάστες στην Ευρωπαϊκή Ένωση, συμπλήρωσε.

Κυβερνητική σύσκεψη για το προσφυγικό

Ισχυρές δυνάμεις της Ελληνικής Αστυνομίας και του Ελληνική Στρατού παραμένουν επί ποδός, φυλάσσοντας την ελληνική πλευρά των συνόρων και αποτρέποντας τις μεταναστευτικές διελεύσεις.

Το Σάββατο το απόγευμα, ευρεία σύσκεψη έλαβε χώρα στο Μέγαρο Μαξίμουυπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την αποτίμηση της κατάστασης στον Έβρο και στα νησιά.

Στη σύσκεψη μετείχαν ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μ. Χρυσοχοϊδης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γ. Πλακιωτάκης, ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Λ. Οικονόμου, ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλ. Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κ. Φλώρος, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος Θ. Κλιάρης, ο Διοικητής της ΕΥΠ Π. Κοντολέων, η Διευθύντρια του Διπλωματικού Γραφείου του Πρωθυπουργού Ελένη Σουρανή και ο Γενικός Γραμματέας του Πρωθυπουργού Γρ. Δημητριάδης.

Στη διάρκεια της σύσκεψης διαπιστώθηκε η επιτυχής αποτρεπτική δράση των δυνάμεων της ΕΛΑΣ, του Στρατού και του Λιμενικού, απέναντι στις προσπάθειες της οργανωμένης παράνομης εισόδου στη χώρα και συζητήθηκε ο περαιτέρω σχεδιασμός της φύλαξης των συνόρων.

Οι πολίτες επιδοκιμάζουν τους χειρισμούς Μητσοτάκη στο προσφυγικό

Δύο δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η πλειοψηφία της κοινής γνώμης επικροτεί τις κινήσεις στο προσφυγικό.

Σύμφωνα με έρευνα της Opinion Poll,  η οποία δημοσιεύεται στο «Πρώτο ΘΕΜΑ», το 90% των πολιτών πιστεύει ότι ο Μητσοτάκης και η κυβέρνηση αντέδρασαν σωστά απέναντι στον εκβιασμό Ερντογάν, το 81% συμφωνεί με την σκλήρυνση της γραμμής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο προσφυγικό – μεταναστευτικό.

Την ίδια ώρα, και στη δημοσκόπηση της εταιρείας Interview για λογαριασμό της εφημερίδας «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής», η συντριπτική πλειονότητα των πολιτών επιδοκιμάζει τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στις κρίσιμες και ραγδαίες εξελίξεις για τα εθνικά θέματα όσο και στη νέα «μάστιγα» του κορωνοϊού που απειλεί τη δημόσια υγεία.