Τη στιγμή που η Τουρκία απειλεί να τινάξει την Ευρώπη στον αέρα με μια νέα προσφυγική κρίση, εφάμιλλη αυτής του 2015, στο εσωτερικό της χώρας «σφυρίζουν αδιάφορα» μιλώντας για νέα επιχείρηση στη Συρία με την ονομασία «Εαρινή Ασπίδα».

Τη στιγμή που, σύμφωνα με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, το χάος στα ελληνοτουρκικά σύνορα οφείλεται στις τραγικές εξελίξεις στο Ιντλίμπ -κάτι βέβαια που δεν φαίνεται να ισχύει- η Άγκυρα προχωρά σε νέα επιχείρηση στην ευρύτερη περιοχή.

Σύμφωνα με τον τούρκο υπουγό Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, η επιχείρηση (που έχει ήδη ξεκινήσει από τις 27 Φεβρουαρίου) στρέφεται αποκλειστικά κατά του καθεστώτος Άσαντ, τονίζοντας πως δεν αφορά στη Ρωσία, εν όψει μάλιστα και τις επικείμενης συνάντησης Πούτιν – Ερντογάν στις 5 Μαρτίου.

Δηκτικές δηλώσεις Ακάρ

«Περιμένουμε από τη Ρωσία να οδηγήσει το καθεστώς στην παύση των επιθέσεών του και να χρησιμοποιήσει τα μέσα της για να ισχύσουν οι όροι της συμφωνίας στο Σότσι» είπε ο τούρκος υπουργός Άμυνας.

«Στο πλαίσιο του νόμιμου δικαιώματος να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας, ο στόχος μας θα είναι μονάχα οι στρατιώτες και τα στοιχεία του καθεστώτος, που επιτίθενται στα στρατεύματά μας. Δεν έχουμε καμία πρόθεση να σταθούμε αντιμέτωποι με κάποια άλλη χώρα. Στόχος μας είναι να εμποδίσουμε το καθεστώς από τις συνεχιζόμενες σφαγές και να αποτρέψουμε την περαιτέρω μετανάστευση» συμπλήρωσε.

Ο Τούρκος υπουργός ισχυρίστηκε επίσης ότι έχουν «εξουδετερωθεί» μέχρι στιγμής 2.200 Σύροι στρατιώτες, ένα μη επανδρωμένο αεροσκάφος, 8 ελικόπτερα, 103 άρματα, δεκάδες οβιδοβόλα και 3 συστήματα αντιαεροπορικής άμυνας της Συρίας.

Συνεχίζονται οι «μάχες» στο Ιντλίμπ

Την ίδια στιγμή, με αμείωτο ρυθμό συνεχίζονται οι «μάχες» στην επαρχία Ιντλίμπ της βορειοδυτικής Συρίας.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων, Anadolu, αεροσκάφος του συριακού στρατού καταρρίφθηκε.

Ο τουρκικός στρατός πλήττει στόχους της συριακής κυβέρνησης στην Ιντλίμπ τις τελευταίες εβδομάδες. Αξίζει να σημειωθεί πως τον Φεβρουάριο συνολικά 55 Τούρκοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε επιθέσεις του συριακού στρατού, περιλαμβανομένων αεροπορικών επιδρομών, στην επαρχία αυτή.

Την ίδια ώρα ο στρατός της Συρίας ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο πάνω από το βορειοδυτικό τμήμα της χώρας για όλα τα αεροσκάφη και τα drones, ενώ τόνισε ότι θα καταρρίπτει οποιοδήποτε αεροσκάφος τον παραβιάζει, όπως μετέδωσε το πρακτορείο SANA.

«Οποιοδήποτε αεροσκάφος παραβιάσει τον εναέριο χώρο μας, θα αντιμετωπίζεται ως εχθρικό και θα καταρρίπτεται» δήλωσε στρατιωτική πηγή σύμφωνα με το πρακτορείο.