Στις δαγκάνες μιας κρίσης που εξελίσσεται ταυτόχρονα σε τρία επίπεδα βρέθηκε ξαφνικά η κυβέρνηση. Τα επεισόδια στα νησιά λόγω της κατασκευής κλειστών δομών για τους μετανάστες, τα πρώτα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα και η συγκέντρωση μεταναστών που επιχειρούν να περάσουν στην Ελλάδα, στα τουρκικά παράλια και στον Εβρο, δημιουργούν προφανείς και απροσδιόριστους κινδύνους.

Απανωτές συσκέψεις

Στο Μέγαρο Μαξίμου οι συσκέψεις είναι συνεχείς, καθώς κυριαρχεί η εκτίμηση ότι οι τρεις κρίσεις απειλούν να συνενωθούν σε μια μεγάλη και δύσκολα διαχειρίσιμη. Οι συνθήκες στα σύνορα έγιναν πολύ γρήγορα απειλητικές και στην κυβέρνηση προετοιμάζονται για  πολλές δύσκολες ημέρες και κυρίως νύχτες.

Τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, μετά τις εξελίξεις στο Ιντλίμπ, ομάδες μεταναστών άρχισαν να συρρέουν στα τουρκικά παράλια και στον Εβρο, επιχειρώντας να μπουν σε ελληνικό, δηλαδή σε ευρωπαϊκό, έδαφος. Στην κυβέρνηση φοβούνται ότι  οι Τούρκοι μπορεί να φτιάχνουν μια νέα Ειδομένη κοντά στην Αδριανούπολη, κυρίως με γυναικόπαιδα σε άθλιες συνθήκες διαβίωσης προκειμένου να μεγεθύνουν τον εκβιασμό προς την Ελλάδα και την Ευρώπη. Είχε προηγηθεί δήλωση τούρκου αξιωματούχου, ο οποίος δεν κατονομαζόταν, στο πρακτορείο Reuters, ότι η κυβέρνησή του αποφάσισε να μη σταματά σύρους πρόσφυγες που θέλουν να περάσουν στην Ευρώπη διά ξηράς ή θαλάσσης, ενώ μία μέρα μετά το υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας ανέφερε ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην τουρκική πολιτική έναντι προσφύγων και αιτούντων άσυλο.

 

Διαβάστε με το Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί

ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ

-Πως αποφασίστηκε η αναβολή της επίσκεψης του Πρωθυπουργού στο Βόρειο Αιγαίο.
– Με ποιο τρόπο η κυβέρνηση θα επιδιώξει την θωράκιση των συνόρων

– Σε ποιες ρεαλιστικές λύσεις ετοιμάζεται να πει «ναι»  προκειμένου να αντιμετωπίσει την έξαρση στην προσφυγική κρίση

– Ποιες πιέσεις δέχεται η Ευρώπή τόσο από την Τουρκία αλλά και από την ελληνική κυβέρνηση για το θέμα του προσφυγικού

ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

-Ποια τα τρία σενάρια που μελετά η κυβέρνηση αναφορικά με τις επιπτώσεις του Κορωνοϊού στη χώρα μας

-Τι συζήτησε ο Πρωθυπουργός στη σύσκεψη που πραγματοποίησε με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης

-Πως θα υπάρξουν αποζημιώσεις σε επιχειρήσεις που θα πληγούν λόγω κορωνοϊού

Διαβάστε περισσότερα στο αναλυτικό ρεπορτάζ της Δήμητρας Κρουστάλλη στο Βήμα της Κυριακής που κυκλοφορεί