Έναν πρωθυπουργό δεν τον στέλνεις φυλακή, τον στέλνεις σπίτι του. Το αξίωμα φέρεται ότι ειπώθηκε από τον αείμνηστο Κωνσταντίνο Καραμανλή, ήταν το δικό του σχόλιο για την παραπομπή του Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο. Από συνταγματική θεώρηση, η άποψη αυτή, από όπου κι αν προήλθε, είναι ελαφρώς μετέωρη. Στις δημοκρατίες όλοι οι πολίτες, ακόμη και οι πρωθυπουργοί, τέως και εν ενεργεία, είναι ίσοι απέναντι στον νόμο. Αν παρανόμησαν, η πολιτεία οφείλει να επιβάλει τις συνέπειες. Ο λαός διά της ψήφου αποφασίζει ποιος θα κυβερνά, ποιος θα αντιπολιτεύεται και ποιος θα πηγαίνει σπίτι του, τίποτα άλλο. Αρκεί βεβαίως για μια εμπλοκή πρωθυπουργού με τη Δικαιοσύνη να υπάρχουν αδιάσειστα στοιχεία, γιατί αλλιώς η ζημιά για τη δημοκρατία είναι ανυπολόγιστη. Οι επιπόλαιες και ιδιοτελείς διώξεις υπό το κράτος κομματικού πάθους μπορεί να αποβούν έως και εθνικά καταστροφικές.

Με όρους πολιτικού ρεαλισμού, πάντως, οι αντίπαλοι του Ανδρέα Παπανδρέου δικαίωσαν το αξίωμα Καραμανλή. Το μόνο που κατάφεραν με το Ειδικό Δικαστήριο, στο οποίο τον παρέπεμψαν οι φιλελεύθεροι και κομμουνιστές του τότε Κοινοβουλίου, ήταν να τον επαναφέρουν λίγα χρόνια μετά στην εξουσία. Αν και σοβαρά ασθενής, σάρωσε στις εκλογές του 1993, τις οποίες κέρδισε με 47%! Κι όχι μόνο αυτό, εδραιώθηκε πανηγυρικά η πολιτική ηγεμονία του ΠαΣοΚ, το οποίο κυβέρνησε έως το 2004.

Οταν ο κ. Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ευρισκόμενος σε εισαγγελική έξαψη, ανακοίνωνε στην αυλόπορτα του Μαξίμου ότι, με βάση την εμπειρία του και τη συνοπτική ενημέρωση περί της δικογραφίας, βρισκόμασταν ενώπιον του μεγαλύτερου σκανδάλου από γενέσεως του ελληνικού κράτους, κανείς δεν υποψιάστηκε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ θα έστελνε στη Δικαιοσύνη, χωρίς στοιχεία, ως υπόπτους βαριών αδικημάτων, όχι έναν, αλλά τρεις πρώην πρωθυπουργούς!

Στην πολιτική διαμάχη που ξέσπασε προσφάτως, θερμόαιμα κυβερνητικά στελέχη εξαπέλυσαν βαριές κατηγορίες προς τον Αλέξη Τσίπρα για ολοκληρωτική λογική μετά τη θεωρία των αρμών που ανέπτυξε ο πρώην πρωθυπουργός. Οτι δηλαδή την επόμενη φορά που θα κυβερνήσει δεν θα ανεχθεί τις εστίες του παλιού συστήματος που υπέσκαπταν την πολιτική του! Ο ΣΥΡΙΖΑ αντεπιτέθηκε με κατηγορίες θεσμικής εκτροπής για την πρόσκληση της Προανακριτικής που καταργεί την προστασία των μαρτύρων, για να λάβει προφητείες για παραπομπή του αρχηγού του στο Ειδικό Δικαστήριο.

Σε μια χώρα που επείγεται για μεταρρυθμίσεις και ανάπτυξη, ο πολιτικός πυρετός μπορεί να αποβεί μοιραίος. Θα μου πείτε, με τρεις πρώην πρωθυπουργούς που διασύρθηκαν χωρίς λόγο και όλα τα κόμματα απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ στην Προανακριτική για τον Παπαγγελόπουλο τι περιμένεις;

Πολιτική αντί δικαστηρίων και φυγή προς τα εμπρός, τι άλλο;