Φαίνεται ότι το έχουν σύστημα οι πρόεδροι του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όταν τα πράγματα ζορίζουν  να κλειδώνουν τις πόρτες.

Ακολουθώντας τα χνάρια του προκατόχου του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, προειδοποίησε την περασμένη εβδομάδα ότι οι ευρωπαίοι ηγέτες δεν θα φύγουν σήμερα από τις Βρυξέλλες, εάν δεν καταφέρουν να καταλήξουν σε συμφωνία για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της περιόδου 2021-2027.

Θυμίζουμε ότι πριν από πέντε χρόνια, όταν η κρίση του ελληνικού δράματος βρισκόταν στην κορύφωσή του, ο Ντόναλντ Τουσκ απαγόρευσε στον Αλέξη Τσίπρα και την Αγκελα Μέρκελ να αποχωρήσουν «μαύρα χαράματα» από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων χωρίς συμφωνία που θα απέτρεπε το Grexit.

«Λυπάμαι αλλά δεν θα βγείτε από αυτό το δωμάτιο», είχε πει τότε χαρακτηριστικά. Η αποφασιστικότητα που έδειξε τότε ο Ντόναλντ Τουσκ αποδείχθηκε καθοριστική.

Μπορεί η σημερινή συνεδρίαση του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να μην διεξάγεται σε τόσο δραματικές συνθήκες, ωστόσο το έργο του Σαρλ Μισέλ δεν θα είναι καθόλου εύκολο.

Καλείται να επιδοθεί σε δύσκολες ασκήσεις ισορροπίας, καθώς με λιγότερους κοινοτικούς πόρους χρειάζεται να καλυφθούν μεγαλύτερες ανάγκες.

Όπως δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Νταβίντ Σασόλι, είμαστε, ακόμα, μακριά από μια αποδεκτή πρόταση, καθώς η απόσταση ανάμεσα στην πρόταση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και την πρόταση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είναι 230 δισεκατομμύρια. ευρώ.

Η αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεπάγεται καθαρό χρηματοδοτικό κενό της τάξεως των 60 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Η συμβιβαστική λύση που έχει καταθέσει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου προβλέπει μικρή αύξηση των εισφορών σε συνδυασμό με τη μείωση των δαπανών για την Κοινή Αγροτική Πολιτική και το Ταμείο Συνοχής γεγονός που προκαλεί έντονες αντιδράσεις από την ελληνική πλευρά.

Δικαίως η σημερινή συνεδρίαση παραλληλίζεται με προσπάθεια τετραγωνισμού του κύκλου. Ωστόσο, η επίτευξη συμβιβασμού θεωρείται επιβεβλημένη. Ο ίδιος ο Σαρλ Μισέλ έχει διαμηνύσει ότι οποιαδήποτε περαιτέρω καθυστέρηση θα θέσει σε κίνδυνο την ομαλή λειτουργία της Ε.Ε. από την 1η Ιανουαρίου του επόμενου έτους. Η Ε.Ε. δεν έχει την πολυτέλεια για νέους κλυδωνισμούς.