Η μπάλα στο γήπεδο της οικονομίας

Επαναφορά της δημόσιας συζήτησης στα ζητήματα της οικονομίας, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν προνομιακό της πεδίο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα εθνικά και το μεταναστευτικό, που την τραυματίζουν χωρίς να προσφέρουν άμεση διέξοδο.

Επαναφορά της δημόσιας συζήτησης στα ζητήματα της οικονομίας, τα οποία θεωρεί ότι αποτελούν προνομιακό της πεδίο θα επιχειρήσει η κυβέρνηση, αφήνοντας σε δεύτερο πλάνο τα εθνικά και το μεταναστευτικό, που την τραυματίζουν χωρίς να προσφέρουν άμεση διέξοδο.

Τη Δευτέρα, στο Eurogroup, τέθηκε από την ελληνική πλευρά με σαφήνεια η διεκδίκηση της για πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο με μείωση των πρωτογενών ελλειμμάτων κάτω από το 3,5% του ΑΕΠ, όχι από το 2021 αλλά από το δεύτερο εξάμηνο του 2020.

Το σκεπτικό της κυβέρνησης το έχει αναπτύξει ήδη ο υπουργός Οικονομίας Χρήστος Σταϊκούρας, και η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι αυτή η μείωση μπορεί να επιτευχθεί μέσα από τρία κανάλια: Ο μηχανισμός μεταφοράς των υπερπλεονασμάτων από τη μια χρονιά στξην άλλη να αρχίσει να εφαρμόζεται από το 2019 και να ισχύσει και για τις επόμενες χρονιές. Να αλλάξει η χρήση των ANFA’s και SMP’s. Να χρηματοδοτηθούν οι δαπάνες για το μεταναστευτικό και παράλληλα να μην υπολογίζονται στο πρωτογενές πλεόνασμα.

Εφόσον αποδώσει ο σχεδιασμός του οικονομικού επιτελείου, τότε από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 θα ισχύουν οι δεσμεύσεις για μείωση της εισφοράς αλληλεγγύης, του ΕΝΦΙΑ κατά 8% και των ασφαλιστικών εισφορών.

Το εθνικό αναπτυξιακό σχέδιο επί τάπητος

Την Τρίτη, συνεδριάζει στις 10 πμ το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής υπό την προεδρία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, στο οποίο θα παρουσιαστεί το πλαίσιο του εθνικού αναπτυξιακού σχεδίου από τον Χριστόφορο Πισσαρίδη, ο οποίος στα μέσα Ιανουαρίου τέθηκε επικεφαλής 15μελούς επιστημονικής ομάδας.

Την επόμενη ημέρα, θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση εργασίας του Forum Διευρυμένης Στρατηγικής Συνεργασίας Ελλάδας – Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Στο πλαίσιο του Φόρουμ, ο κ. Μητσοτάκης θα συναντηθεί την Τετάρτη το πρωί στο Μέγαρο Μαξίμου με τον επικεφαλής της αντιπροσωπείας, υπουργό Επικρατείας των ΗΑΕ, Sultan Al Jaber.

Στη συνέχεια, θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις υπουργών και στελεχών της κυβέρνησης με τα 30 μέλη της αντιπροσωπείας των ΗΑΕ, για ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που εκτείνεται από την οικονομία και τις επενδύσεις, ως την άμυνα, την ενέργεια, το περιβάλλον, τον πολιτισμό και τον τουρισμό.

Από την πλευρά της κυβέρνησης, στο Φόρουμ θα συμμετάσχουν ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης.

Από την πλευρά των ΗΑΕ, εκτός από τον υπουργό Επικρατείας Sultan Al Jaber, στο Forum θα συμμετάσχουν μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Abu Dhabi Fund for Development (ADFD), Mohamed Saif Al Suwaidi, τα ανώτερα στελέχη της Abu Dhabi Investment Authority (ADIA), Hamad Al Dhaheri και Saif Al Mashghoni, ο επικεφαλής κυβερνητικών υποθέσεων της Mubadala Investment Company, Khalid Al Rashdi, o πρόεδρος των ομίλων ανάπτυξης ακινήτων Emaar και Eagle Hills, Mohammed Al Abbar, ο επικεφαλής του Abu Dhabi Investment Council Ahmed Al Muhairi, ο οικονομικός διευθυντής του Khalifa Fund (με επίκεντρο τις MμΕ) Marwan Al Suwaidi, ο επικεφαλής στρατηγικής του ομίλου First Abu Dhabi Bank, Karim Karoui και ο αντιπρόεδρος της Mubadala Petroleum, Adnan Omar Bu Futeem.

Επίσης θα εκπροσωπηθούν σε ανώτερο επίπεδο τα υπουργεία Εξωτερικών, Άμυνας και Πολιτισμού, ενώ θα είναι παρόντα και κυβερνητικά στελέχη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων στους τομείς της Ενέργειας, της Ψηφιακής Διακυβέρνησης, του Τουρισμού και της Γεωργίας.

Την Πέμπτη και την Παρασκευή, ο Πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τη Σύνοδο Κορυφής με αντικείμενο το πολυετές δημοσιονομικό πλαίσιο 2021 – 2027. Η Ελλάδα διεκδικεί αφενός να μην χάσει κονδύλια, από έναν συρρικνωμένο προϋπολογισμό ο οποίος έχει γίνει ακόμα μικρότερος λόγω του Brexit και αφετέρου να έχει πρόσβαση σε χρηματοδότηση για το μεταναστευτικό και την κλιματική αλλαγή και δίκαιη μετάβαση. Η εξίσωση είναι περίπλοκη όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς δίπλα στα νέα ζητήματα υπάρχουν και τα παραδοσιακά, όπως η ΚΑΠ και η πολιτική και κοινωνική συνοχή.

Την Κυριακή, εξάλλου, αναμένεται η σύγκληση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτική
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk