Του έβγαλε την ψυχή η Ζαλγκίρις, αλλά στο τέλος της ημέρας αυτό που μετράει είναι το τελικό σκορ, που έδειξε το ταμπλό. Και το 96-94 δίνει στον Παναθηναϊκό αυτό που ήθελε. Το γεγονός είναι ότι κέρδισε, η ερμηνεία, το πώς και το γιατί, έχει περιορισμένο ενδιαφέρον. Ή αν προτιμάτε, από τη στιγμή που δεν κόστισε, είναι όλα καλά, ενδεχομένως βοηθά για να γίνουν ακόμα καλύτερες προπονήσεις στη συνέχεια.

Ο Παναθηναϊκός είχε έναν εξαιρετικό Ταϊρίς Ράις, ο οποίος εκτέλεσε με ακρίβεια (20 πόντοι με εξαιρετική στατιστική), πήρε 2 ριμπάουντ, μοίρασε 6 ασίστ, έκανε 1 κλέψιμο για 2 λάθη. Υπέροχος. Κι επειδή το… δίδυμο του «κοντού και του ψηλού» ήταν Παναθηναϊκοί, ο Γιώργος Παπαγιάννης έδωσε ισορροπία με 13 πόντους και μόλις μια χαμένη βολή, αλλά και 5 ριμπάουντ. Βάλτε και τον Καλάθη με τους 14 πόντους και τις 11 ασίστ, τους Τζόνσον και Παπαπέτρου, αλλά και τον Τόμας στην επίθεση (στην άμυνα, ας μην το συζητήσουμε) κι έχετε την εικόνα.

Στο πρώτο δεκάλεπτο η άμυνα του Παναθηναϊκού συνελήφθη απούσα. Τα τρία εύστοχα τρίποντα των Λιθουανών έγιναν με τον αντίπαλο αμυντικό στο 1.5 μέτρο κι η συνολική στατιστική εικόνα (8/8 δίποντα, 3/6 τρίποντα 2/2 βολές) δείχνει ότι η «πράσινη» άμυνα ήταν απολύτως αναποτελεσματική. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός (6/10 δίποντα, 1/5 τρίποντα, 3/3 βολές) ήταν καλός στο μπροστά μέρος του γηπέδου, με τον Καλάθη να καθοδηγεί σωστά τους συμπαίκτες του.

Στο δεύτερο δεκάλεπτο ο Λεκαβίτσιους ήταν σαν να είχε… χρωστούμενα, ενώ συνολικά στο πρώτο ημίχρονο οι δύο πρώην «πράσινοι» (Λεκαβίτσιους και Ρίβερς) κι ο πρώην «κόκκινος» (Λεντέι) πέτυχαν 27 πόντους κι ήταν οι παίκτες που έδωσαν στη Ζαλγκίρις το… κάτι παραπάνω.

Ο Παναθηναϊκός ισορρόπησε τα πράγματα, κυρίως γιατί ο Ράις ήταν πολύ καλός στην επίθεση, ο Καλάθης έπαιξε μυαλωμένα, ο Τόμας είχε ενέργεια, ο Παπαγιάννης πήρε ό,τι του έδωσε η αντίπαλη άμυνα, ενώ κι ο Φριντέτ (αν και λίγο υπερβολικός) έδωσε πράγματα.

Στο δεύτερο ημίχρονο οι «πράσινοι» ανέβασαν την ένταση κι έδειξαν ότι θα μπορούσαν να «καθαρίσουν» το ματς σχετικά εύκολα. Η αμυντική ανεπάρκεια του Φριντέτ, κάποια παιδαριώδη λάθη έβαλαν ξανά και ξανά τους Λιθουανούς στο κόλπο. Είναι χαρακτηριστικό ότι 4 λεπτά πριν τη λήξη ο Τόμας αντί να αφήσει την μπάλα στο καλάθι επιχείρησε να καρφώσει θεαματικά.

Αποτέλεσμα να χάσει το καλάθι, να πετύχει ο Μιλάκνις δύο βολές κι αντί το σκορ να γίνει 84-72 έγινε 82-74. Ακόμα κι όταν (με 2/2 τρίποντα του Τόμας) ο Παναθηναϊκός πέρασε με 89-78, η Ζαλγκίρις γύρισε το ματς κι όταν ο Τόμας (17.3’’ πριν τη λήξη) έχασε την μπάλα μέσα από τα χέρια του κι έκανε φάουλ στον Χέις, που είχε πετύχει το καλάθι, το σκορ έγινε 94-91.

Ο Φριντέτ με 2/2 βολές έδειξε να τελειώνει το ματς, αλλά ο Σάρας έστησε υποδειγματική επίθεση, ο Χέις πέτυχε τρίποντο (96-94) και στην τελευταία επίθεση οι «πράσινοι» έχασαν την μπάλα, αλλά ο Παπαπέτρου έκοψε στο κέντρο την απόπειρα… κλοπής της νίκης…

Τα δεκάλεπτα: 18-27, 46-49, 71-66, 96-94