Περίεργες συμπτώσεις. Συμπτώσεις που γεννούν πολλά ερωτηματικά. Στα χρόνια της… εξυγίανσης του ποδοσφαίρου, σχεδόν κάθε ντέρμπι στο οποίο αγωνίζεται ο ΠΑΟΚ, ο αντίπαλος φεύγει από το γήπεδο με παράπονα. Δικαιολογημένα παράπονα. Με πρόσφατο παράδειγμα αυτό της ΑΕΚ.

Έφυγε «σφαγμένη» από τον Ισραηλινό, Γκρίνφελντ. Το γκολ του ΠΑΟΚ δε θα έπρεπε να έχει μπει ποτέ, αν είχαν καταλογίσει το πεντακάθαρο φάουλ του Σφιντέρσκι πάνω στον Βράνιες, δευτερόλεπτα πριν το πέναλτι του Σιμόες. Ζήτησε δύο πέναλτι, αλλά για να δοθεί πέναλτι στην Τούμπα εις βάρος του ΠΑΟΚ πρέπει να βγουν… πιστόλια. Μεταφορικά το λέμε, δεν εννοούμε τίποτα για εκείνα που είχαν εμφανιστεί σε άλλο ντέρμπι ΠΑΟΚ – ΑΕΚ.

Τη φετινή σεζόν ο ΠΑΟΚ έχει δώσει έως τώρα τέσσερα παιχνίδια στα οποία σφύριξαν ξένοι διαιτητές. Η απόφαση της ΚΕΔ είναι να μη συμπεριλάβει και τον Άρη μέσα στα παιχνίδια των ομάδων που έρχονται ξένοι, οπότε και το φετινό μέτρο ισχύει για τα ματς Παναθηναϊκού, Ολυμπιακού, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ. Ο ΠΑΟΚ έχει δώσει ήδη τέσσερα παιχνίδια, δύο με την ΑΕΚ και από ένα με Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό. Και από… σύμπτωση στα τρία από τα τέσσερα έχουν βρεθεί στην Ελλάδα διαιτητές που είχαν σφυρίξει τον ΠΑΟΚ και στο παρελθόν. Πρόσφατο ή παλαιότερο.

Ο Μέλο Περέιρα έχει επιλέξει σε τρία ντέρμπι να στείλει διαιτητές που… γνώριζαν τι εστί ΠΑΟΚ. Οι δύο απ’ τους τρεις μάλιστα είχαν ξανά σφυρίξει στην Τούμπα. Όλως τυχαίως και οι δύο ευνόησαν τον ΠΑΟΚ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή: Στο ματς του πρώτου γύρου στο ΟΑΚΑ μεταξύ της ΑΕΚ και του ΠΑΟΚ διαιτητής ήταν ο Ελβετός, Στέφαν Κλόσνερ. Ένας διαιτητής που ο ΠΑΟΚ είχε συναντήσει πριν μερικά χρόνια, στη νίκη του με 3-2 στη Φλωρεντία επί της Φιορεντίνα για το Europa League. Αντίθετα, δεν είχε σφυρίξει ποτέ την ΑΕΚ σε ευρωπαϊκή της αναμέτρηση.

Ο Κλόσνερ είχε σηκώσει μεγάλη κουβέντα (συμβαίνει πάντα σε παιχνίδια του ΠΑΟΚ να υπάρχουν κουβέντες και παράπονα), αλλά όχι τόση όση σήκωσαν οι δύο επόμενοι. Οι διαιτητές, δηλαδή, που είχαν ξανά σφυρίξει στην Τούμπα και ο Μέλο Περέιρα τους έστειλε ξανά εκεί, προφανώς επειδή είχαν… εγκλιματιστεί με το γήπεδο του ΠΑΟΚ.

Πρώτος ο Σλάβκο Βίντσιτς, ο Σλοβένος διαιτητής του ΠΑΟΚ – Παναθηναϊκός. Ένας διαιτητής που λίγους μήνες νωρίτερα είχε έρθει ξανά στην Τούμπα και είχε σφυρίξει το ΠΑΟΚ – Άγιαξ 2-2 για τα προκριματικά του Champions League. Τότε ο ΠΑΟΚ είχε συναντήσει μια φιλική διαιτησία. Όχι τόσο, βέβαια, όσο συνάντησε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, με τους «πράσινους» να βγάζουν ανακοίνωση μετά το τέλος του ματς εναντίον του Βίντσιτς για μια σειρά από φάσεις που αδικήθηκαν.

Με κορυφαία τη φάση στις καθυστερήσεις των… καθυστερήσεων, όταν με το σκορ στο 2-1 υπέρ του Παναθηναϊκού, ο ρέφερι άφησε το ματς να εξελιχθεί παρά το γεγονός πως είχαν ξεπεραστεί τα πέντε λεπτά καθυστερήσεων που είχε δώσει και έδωσε πέναλτι τελικά υπέρ του ΠΑΟΚ, σε μαρκάρισμα του Κουρμπέλη πάνω στον Κρέσπο. Πέναλτι το οποίο έφερε την ισοφάριση από τον Βιεϊρίνια.

Γεύση Τούμπας είχε και ο Όρελ Γκρίνφελντ, ο Ισραηλινός διαιτητής που «καθάρισε» στεγνά την ΑΕΚ στο ντέρμπι της προηγούμενης Κυριακής στην Τούμπα. Ο Γκρίνφελντ ήταν διαιτητής και στο ΠΑΟΚ – Σπαρτάκ Μόσχας. Ένα ματς στο οποίο ο ΠΑΟΚ βρέθηκε να χάνει με 0-2 στο ξεκίνημά του από την Σπαρτάκ του Καρέρα. Το 0-2 έγινε 3-2 μέσα σε λίγα λεπτά από το πρώτο κιόλας μέρος, με το έναυσμα της ανατροπής να δίνεται χάρη σε ένα πέναλτι που έδωσε ο Γκρίνφελντ στον ΠΑΟΚ.

Πώς δόθηκε το πέναλτι; Για χέρι εντός περιοχής της Σπαρτάκ. Τότε ο Ισραηλινός, χωρίς να το σκεφτεί, έτρεξε να δείξει την άσπρη βούλα. Στο ντέρμπι με την ΑΕΚ, σε χέρι του Βαρέλα, είπε «παίζεται». Δύο ίδιες φάσεις, δύο διαφορετικές αποφάσεις και οι δύο υπέρ του ΠΑΟΚ από τον Γκρίνφελντ. Τυχαία θα ήταν η επιλογή του Περέιρα.

Μένει να δούμε αν ο Πορτογάλος θα στείλει και στο επόμενο ντέρμπι του ΠΑΟΚ κάποιον διαιτητή που τον έχει συναντήσει και πάλι ο δικέφαλος του Βορρά.