Λέω σήμερα να αρχίσω με μια είδηση: τα αγγλικά θα αρχίσουν να διδάσκονται από το προσεχές σχολικό έτος και στα… νηπιαγωγεία. Τρεις φορές την εβδομάδα. Επιπλέον, στα νέα μαθήματα των νηπιαγωγείων προστίθενται και ο χειρισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών καθώς και οι δεξιότητες. Δηλαδή, με δυο λόγια, τα παιδάκια από τεσσάρων χρόνων θα αρχίσουν να μαθαίνουν αγγλικά.
***
 Την Τρίτη το πρωί δύο μέλη της κυβέρνησης, η υφυπουργός Παιδείας Σοφία Ζαχαράκη και ο υφυπουργός Εσωτερικών Θ. Λιβάνιος, έχουν προσκαλέσει 40 δημάρχους από όλη την Ελλάδα για να συζητήσουν το ζήτημα της προσχολικής εκπαίδευσης. Τι σημαίνει αυτό; Οτι θεσπίζεται από το νέο σχολικό έτος σε όλη την Ελλάδα η υποχρεωτική προσχολική διετής εκπαίδευση. Από τεσσάρων ετών, δηλαδή, είναι υποχρεωτική η εκπαίδευση στα νηπιαγωγεία για δύο χρόνια. Εως ότου δηλαδή τα παιδάκια γίνουν έξι και πάνε Δημοτικό.
***
Επανακαθορισμός των αργιών
Αλλά οι ειδήσεις από τον χώρο της Παιδείας δεν σταματούν εδώ. Και τούτο γιατί μαθαίνω ότι επανεξετάζεται και ο θεσμός ορισμένων αργιών. Οχι ότι καταργούνται, αλλά θα τιμώνται καταλλήλως, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν εκείνη την ημέρα και μαθήματα. Ετσι, για να μη χάνουν την ημέρα τους οι μαθητές και για να μην προβληματίζονται οι εργαζόμενοι γονείς ποιον να αφήσουν όλη μέρα με τα παιδιά. Αλλά συγκεκριμένα πράγματα πρόκειται να σας πω (μόλις οριστικοποιηθούν οι αποφάσεις) προσεχώς. Λίαν προσεχώς.
***
Ο Μητσοτάκης, ο Κουτσούμπας και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας
Τι ειπώθηκε πίσω από τις (κλειστές) πόρτες στη συνάντηση που είχε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με τον γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα; Να σημειώσω πρώτα ότι ο Πρωθυπουργός με τη συνάντησή του με τον γραμματέα του ΚΚΕ ολοκλήρωσε τις συναντήσεις του με τους πολιτικούς αρχηγούς όπου εκτός από το ταξίδι του στις ΗΠΑ, συζήτησε μαζί τους και για τον εκλογικό νόμο και για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.
***
Πρώτα απ’ όλα, ο Δημήτρης Κουτσούμπας, όπως ήταν αναμενόμενο, εξέφρασε στον Κυριάκο Μητσοτάκη την αντίθεση του ΚΚΕ για τη συμφωνία με τις ΗΠΑ και τον εκλογικό νόμο. Οσο για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, όταν ο γραμματέας του ΚΚΕ είπε στον Πρωθυπουργό πως «σίγουρα θα έχεις καταλήξει στο πρόσωπο», ο δεύτερος απάντησε λέγοντας πως έχει καταλήξει σε έναν στενό πυρήνα προσώπων. (Να λοιπόν η πρώτη είδηση.) Η δεύτερη είδηση είναι ότι το ΚΚΕ δεν πρόκειται να ψηφίσει κανέναν υποψήφιο Πρόεδρο που θα υποδείξει ο Πρωθυπουργός.
***
Και οι επιπτώσεις από το Brexit
Η συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Δημήτρη Κουτσούμπα είχε και λίγο από Λονδίνο, όχι μόνο γιατί καθυστέρησε μερικές ημέρες λόγω της επίσκεψης του γραμματέα του ΚΚΕ στη βρετανική πρωτεύουσα, αλλά και γιατί ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετέφερε στον Πρωθυπουργό αιτήματα των ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν στη Μεγάλη Βρετανία. Ετσι, ο γραμματέας του ΚΚΕ έθεσε ως ζήτημα όχι μόνο να μην αυξηθούν τα δίδακτρα για τους έλληνες φοιτητές, αλλά και να εξασφαλιστούν τα ασφαλιστικά δικαιώματα των ελλήνων εργαζομένων ως συνέπεια της αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ (Brexit). Ο Δημήτρης Κουτσούμπας έθεσε επίσης στον Πρωθυπουργό και το θέμα της πιστοποίησης για τους έλληνες εργαζομένους κυρίως στις οικοδομικές εργασίες, που ενώ σε μετανάστες άλλων χωρών επιτρέπεται να δίνουν εξετάσεις στη μητρική τους γλώσσα, οι Ελληνες δίνουν εξετάσεις στα αγγλικά, με αποτέλεσμα να την πληρώνουν διπλά και τριπλά, όπως είπε ο γραμματέας του ΚΚΕ.
***
Η θέση των Γλυπτών του Παρθενώνα
Αλλά τι ακριβώς έκανε ο κ. Κουτσούμπας στο Λονδίνο, και μάλιστα λίγες ημέρες μετά την ψήφιση του νόμου για την ψήφο των αποδήμων; Το τριήμερο που βρέθηκε στο Λονδίνο μίλησε σε εκδήλωση που διοργάνωσε στο πανεπιστήμιο η Κομματική Οργάνωση, επισκέφτηκε τον τάφο του Μαρξ αλλά και το Βρετανικό Μουσείο, όπου έκανε και δήλωση για την παράνομη, όπως είπε, κατοχή των πολιτιστικών αρχαιοτήτων της χώρας μας, η οποία «πρέπει επιτέλους να σταματήσει». Για να συμπληρώσει ότι «έως σήμερα οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν έκαναν με συνέχεια, με συνέπεια και σταθερότητα αυτό που έπρεπε να κάνουν». Η θέση των μαρμάρων του Παρθενώνα «δεν είναι στο βρετανικό μουσείο, είναι να επιστρέψουν στην κοιτίδα τους, την Αθήνα» τόνισε ο κ. Κουτσούμπας.
***
Ποιον ήθελε να συναντήσει ο Τόμσεν
 Είναι λίγο παλιό (με την έννοια ότι πέρασαν μερικές ημέρες από τότε που συνέβη) αλλά έχει την ιστορική (και συμβολική) σημασία του. Οταν ο Πρωθυπουργός επισκέφθηκε την έδρα του ΔΝΤ στην Ουάσιγκτον για να συναντηθεί με τη νέα γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, ποιος νομίζετε ότι ζήτησε να παρευρίσκεται στη συνάντηση; Ο ταλαντούχος Πόουλ Τόμσεν. Τον θυμάστε; Αυτόν που κάποιοι τον αποκάλεσαν… Mr Blue Eyes.
***
 Ακόμη μας κουνάει το δάχτυλο, αν και η αποτυχία της λεγόμενης «τρόικας» στα πρώτα, δύσκολα χρόνια της ελληνικής κρίσης, υπό τον συντονισμό του Πόουλ Τόμσεν, υπήρξε παταγώδης. Οι πρακτικές των αφύσικα υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων ταλαιπώρησαν αχρείαστα τους έλληνες πολίτες κατά την περίοδο 2015-2018.
***
Διακριτικά η ελληνική πλευρά διεμήνυσε ότι αυτό δεν ήταν απαραίτητο. Το αίτημα μάλλον δεν ήταν ανεξάρτητο από το γεγονός ότι η παρουσία του Δανού κατά την υποδοχή Μητσοτάκη θα κατέστρεφε όλη τη σημειολογία. Εν τέλει, αντί του Τόμσεν παραβρέθηκε από την πλευρά του Ταμείου ο Πίτερ Ντόλμαν, επικεφαλής του κλιμακίου του ΔΝΤ στην Αθήνα. Αυτό που δεν είναι γνωστό είναι αν τελικά ο Τόμσεν θύμωσε γιατί δεν θα βρισκόταν επί της υποδοχής και αν το Ταμείο έκρινε ότι η απουσία του θα ήταν πιο χρήσιμη.
***
Ο Στουρνάρας στην Ελβετία
 Πού βρίσκεται τούτες τις ημέρες ο κεντρικός τραπεζίτης Γιάννης Στουρνάρας; Τον αναζήτησα στην Τράπεζα της Ελλάδος και δεν τον βρήκα. Τον αναζήτησα στη Φρανκφούρτη, στην έδρα της ΕΚΤ, και επίσης δεν τον βρήκα. Στη Φρανκφούρτη δεν βρισκόταν όμως ούτε η Κριστίν Λαγκάρντ. Ηταν, μου είπαν, μαζί με όλους τους τραπεζίτες (όταν λένε όλους περιλαμβάνουν και τον Αμερικανό και τον Κινέζο) στη Βασιλεία της Ελβετίας σε συνεδρίαση της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών. Ο κ. Στουρνάρας μου είπε πως πρόκειται για σοβαρή συνεδρίαση, αφού εξετάζονται οι οικονομικές πτυχές (και τα τραπεζικά συστήματα) ολόκληρου του κόσμου. Ηταν ήρεμος, όπως με διαβεβαίωσε, αφού γνωρίζει, όπως λέει, τι μέλλει γενέσθαι στην τράπεζα όταν έρθει ο Ιούνιος που τελειώνει η θητεία του. Μη ρωτήσετε τίποτε περισσότερο. Δεν θέλει…