Προετοιμασία 20′, Ψήσιμο 1 ώρα περίπου

Υλικά για περίπου 20 τηγανίτες

250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

2 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ

1/2 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα

100 γρ. καστανή ζάχαρη

1 κουτ. γλυκού βανίλια

1 κουτ. γλυκού ξύσμα λεμονιού

1/2 κουτ. γλυκού αλάτι

4 κουτ. γλυκού βούτυρο λιωμένο

2 αβγά

250 ml κεφίρ

Λάδι για τηγάνισμα

Για τα καραμελωμένα μήλα

4 κόκκινα μήλα κομμένα σε κυβάκια

1 κουταλιά της σούπας βούτυρο

2 κουτ. σούπας καστανή ζάχαρη

1 1/2 κουτ. γλυκού κανέλα Κεϋλάνης σε σκόνη

2 κουτ. γλυκού χυμό λεμόνι

Για το coulis από φρούτα του δάσους

4 κούπες φρούτα του δάσους (όπως φραμπουάζ, μύρτιλα, βατόμουρα, φράουλες, κράνα κ.τ.λ.). Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κατεψυγμένα ή φρέσκα

2 κουτ. σούπας ζάχαρη

2 κουτ. σούπας νερό

1/2 κουτ. γλυκού βανίλια

Αχνη ζάχαρη και φρέσκα φρούτα του δάσους για το σερβίρισμα προαιρετικά

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Για τα μήλα

Λιώνουμε το βούτυρο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέτουμε τα μήλα και τα σοτάρουμε ελαφρά. Τα πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και την κανέλα και προσθέτουμε και τον χυμό λεμόνι. Τα σιγοψήνουμε σε χαμηλή φωτιά ανακατεύοντας μέχρι να καραμελώσουν.

Για το coulis από φρούτα του δάσους

Βάζουμε τα φρούτα σε ένα κατσαρολάκι με τη ζάχαρη, τη βανίλια και το νερό και τα αφήνουμε να σιγοβράσουν, ανακατεύοντας περιστασιακά, για περίπου 30 λεπτά μέχρι να δέσει. Οταν κρυώσει θα παρατηρήσουμε ότι δένει περισσότερο, οπότε δεν μας ανησυχεί αν φαίνεται πιο ρευστό όταν είναι ζεστό.

Για τις τηγανίτες

Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι. Προσθέτουμε τη μαγειρική σόδα και το baking powder.

Σε ένα δεύτερο μπολ χτυπάμε με σύρμα τα αβγά. Προσθέτουμε τη ζάχαρη και χτυπάμε καλά μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη και το μείγμα να γίνει ανοιχτόχρωμο και να αφρατέψει. Προσθέτουμε τη βανίλια και το αλάτι και χτυπάμε και πάλι. Στη συνέχεια, ζεσταίνουμε ελαφρά το κεφίρ σε ένα μικρό κατσαρολάκι (προσοχή, δεν θέλουμε να βράσει, να ζεσταθεί απλώς για να ομογενοποιηθεί καλύτερα με το υπόλοιπο μείγμα μας) και το προσθέτουμε στο μείγμα των αβγών συνεχίζοντας το ανακάτεμα. Προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και ανακατεύουμε. Σε αυτή τη φάση ρίχνουμε σιγά-σιγά και το μείγμα του αλευριού στο μείγμα των αβγών και συνεχίζουμε να χτυπάμε με το σύρμα ώστε να γίνει λείο και βελούδινο σε όψη και αρκετά πηχτό (σχεδόν σαν γιαούρτι).

Ζεσταίνουμε καλά ένα αντικολλητικό τηγάνι σε μέτρια φωτιά. Το αλείφουμε καλά με λάδι χρησιμοποιώντας ένα πινέλο ή λίγο χαρτί κουζίνας. Βάζουμε περίπου μια γεμάτη κουταλιά της σούπας από το μείγμα μας για κάθε τηγανίτα. Ανάλογα με το μέγεθος του τηγανιού μπορούμε να τηγανίζουμε ταυτόχρονα παραπάνω από μια τηγανίτα αρκεί να διατηρούμε αποστάσεις μεταξύ τους. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και τις ψήνουμε αναποδογυρίζοντάς τες μέχρι να πάρουν ωραίο χρυσαφί χρώμα κι από τις δύο πλευρές.

Στο σερβίρισμα τοποθετούμε τα μήλα από πάνω και τις περιχύνουμε με λίγο από το coulis που ετοιμάσαμε. Μπορούμε να τις απολαύσουμε έτσι ή με επιπλέον φρέσκα φρούτα και λίγη ζάχαρη άχνη από πάνω.