Είχε σημασία αυτή την Πρωτοχρονιά τι ευχές θα έδιναν οι πολιτικοί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο στην καθιερωμένη τελετή ευχών στο Προεδρικο Μέγαρο με την ευκαιρία του νέου έτους. Και τούτο γιατί σε λίγες εβδομάδες λήγει η θητεία του κ. Παυλοπουλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας και ουδείς ακόμα γνωρίζει εάν θα ανανεωθεί ή θα ανακοινωθεί άλλο πρόσωπο, γυναίκα η άνδρας.

Έτσι λοιπόν υπήρξαν ορισμένοι προσεκτικοί στις ευχές, όπως για παράδειγμα η Λίνα Μενδώνη που του ευχήθηκε «χρόνια πολλά και καλά» ή του δημάρχου Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη που προσήλθε μεν γραβατωμένος στο Προεδρικό «γιατί έτσι επιτάσσει το πρωτόκολλο», αλλά ευχήθηκε στον κ. Παυλόπουλο «χρόνια πολλά με υγεία».

Υπήρξαν όμως και άλλες ευχές στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας με συμβολικό χαρακτήρα.

Όπως του πρώην Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση που του ευχήθηκε «και του χρόνου», ή του Περιφερειάρχη Αττικής Γ. Πατουλη, ο οποίος ευχήθηκε δυο φορές στον κ. Παυλόπουλο και του…χρόνου, τη μια μάλιστα μπροστά στον Πρωθυπουργό, όπως έλεγε χαμογελώντας.

Αυτή την Πρωτοχρονιά τα πράγματα ήταν διαφορετικά στο Προεδρικό Μέγαρο. Πρώτα από όλα δεν προσήλθαν να ευχηθούν οι περισσότεροι πολιτικοί αρχηγοί, πλην Δ. Κουτσούμπα, ο οποίος σε τέτοιες εκδηλώσεις, είναι τυπικός, πάντοτε παρίσταται και μάλιστα εμφανίζεται και… διαβασμένος. Όχι μόνον είχε διαβάσει το τελευταίο βιβλίο του Προκοπή Παυλοπουλου, « Από την Επαλήθευση στην Επιλάθευση» αλλά, όπως είπε στον Πρόεδρο του άρεσε πολύ. Εν συνέχεια του ευχήθηκε χρόνια πολλά με υγεία και ως ευγενής άνθρωπος τον ευχαρίστησε και για την συνεργασία που είχαν στην χρονιά που πέρασε.

Οι υπουργοί που προσήλθαν ελάχιστοι: Τάκης Θεοδωρικάκος, Νικος Δένδιας, Νίκη Κεραμέως, Λινα Μενδώνη, Νικος Παναγιωτοπουλος, Γιαννης Πλακιωτακης, Κυριάκος Πιερρακάκης. Ο Πρόεδρος της Βουλής Κωστας Τασούλας ήταν εκτός Αθηνών, βρισκόταν στα Γιάννενα, στη εκλογική του περιφέρεια.

Από πέρυσι έως και εφέτος η διαφορά ήταν εμφανής. Πέρυσι οι Συριζαίοι πήγαν ομαδικώς στο Προεδρικό, όπως και τις προηγούμενες από το2015 χρονιές. Τότε που ο κ. Παυλοπουλος αστειευόταν με τον Αλέξη Τσίπρα για το ποτέ θα φορέσει γραβάτα, τότε που γινόταν λόγος στο Προεδρικό για τα νέα κανάλια του Ινστιτούτου Φλωρεντιας. Εφέτος από τους Συριζαίους μόνον ο κ. Βούτσης ήταν, αφού ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσιπρας βρισκόταν για την Πρωτοχρονιά οικογενειακώς στο Παρίσι. Ούτε η Φωφη Γεννηματα ήταν παρούσα, ούτε βεβαίως οι κκ. Βαρουφακης και Βελόπουλος.

Αυτό όμως που κυριάρχησε ανάμεσα στη σύντομη συνομιλία που είχε ο Πρωθυπουργός με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δ. Κουτσούμπα (στο περιθώριο της εκδήλωσης) ήταν το… βουνό. Βλέπετε το βουνό εισήλθε πλέον στην πολιτική ορολογία μετά τη δήλωση του Πρωθυπουργού ότι θα πήγαινε στο βουνό για να αποφασίσει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Αλλά το βουνό είχε στο Προεδρικό Μέγαρο άλλη σημασία, γιατί ο κ. Κουτσουμπας είπε στον Πρωθυπουργό πόσο του αρέσει η Πίνδος, το Μέτσοβο και το Ανήλιο ( που ο κ. Μητσοτάκης είχε επισκεφθεί τα Χριστούγεννα) για να καταλήξει η συζήτηση στα βουνά της Βοιωτίας και το χιόνι που έριξε.

Αυτή τη φορά η όλη εκδήλωση ήταν σύντομη, τόσο που οι κουραμπιέδες, τα μελομακάρονα και οι βυσινάδες του σεφ Στέφανου του Προεδρικού δεν τα τίμησαν οι πολιτικοί αλλά μόνον οι δημοσιογράφοι. Ο Πρόεδρος έβγαλε αναμνηστικές φωτογραφίες με τους δημοσιογράφους, αστειεύτηκε μαζί τους και όταν κάποιος του είπε «και του χρόνου» απάντησε «ό,τι θέλει ο Θεός».