Φραγκόκοτα ψητή με κάστανα, σταφίδες και ρύζι

Το κρέας του ιδιαίτερου αυτού πουλερικού είναι πιο σκούρο και θεωρείται πιο νόστιμο από της γαλοπούλας.

Food styling Μάκης Γεωργιάδης, Φωτογραφία Ακης Ορφανίδης

Προετοιμασία 25΄, Ψήσιμο 3 ώρες

ΥΛΙΚΑ (για 6 μερίδες)

για τη φραγκόκοτα

1 φραγκόκοτα (1½ κιλό)

1 κ.γ. ρίγανη ξερή

2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

2 λεμόνια, τον χυμό

2 πορτοκάλια, τον χυμό

2 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

για τη γέμιση

100 ml ελαιόλαδο

100 γρ. ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο

200 γρ. μανιτάρια λευκά, κομμένα στα 4

200 γρ. κάστανα βρασμένα

50 γρ. σταφίδες μαύρες

150 γρ. ρύζι για ριζότο

100 ml πόρτο

1 πορτοκάλι, τον χυμό

1 λεμόνι, τον χυμό

1 κ.σ. μουστάρδα

Αλάτι, πιπέρι

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Γέμιση: Σοτάρουμε σε μια κατσαρόλα με ελαιόλαδο το κρεμμύδι και τα μανιτάρια για 1-2 λεπτά. Προσθέτουμε τα κάστανα, τις σταφίδες και το ρύζι και σοτάρουμε για 5 λεπτά ακόμη. Σβήνουμε με πόρτο. Ρίχνουμε τους χυμούς πορτοκαλιού και λεμονιού, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι και μαγειρεύουμε το μείγμα για 5-10 λεπτά. Αποσύρουμε από τη φωτιά.

Φραγκόκοτα: Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C. Αναμειγνύουμε σε ένα μπολ τη ρίγανη, το θυμάρι, τους χυμούς, τη μουστάρδα, αλάτι και πιπέρι, ώστε να κάνουμε μια μαρινάδα. Αλείφουμε τη φραγκόκοτα με το μείγμα (δεν θα χρησιμοποιηθεί όλο). Τη γεμίζουμε με τη γέμιση και βάζουμε τη φραγκόκοτα σε μια γάστρα. Αν δεν έχουμε γάστρα, τη βάζουμε σε ένα ταψί.  Περιχύνουμε με την υπόλοιπη μαρινάδα, προσθέτουμε στο ταψί 150-200 ml νερό και ψήνουμε για 2½ ώρες με σκεπασμένη τη γάστρα. Αν έχουμε χρησιμοποιήσει ταψί, σκεπάζουμε με λαδόκολλα και σφραγίζουμε με αλουμινόχαρτο. Ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για 30 λεπτά ακόμη, για να πάρει χρώμα.

Γευσιγνώστης
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk