Η Αγκυρα δεν είναι αντίθετη, από θέση αρχής, με το πνεύμα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS) και συμφωνεί με πολλές από τις προβλέψεις της που αντανακλώνται στο διεθνές εθιμικό δίκαιο.

Αυτό δηλώνει στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στο «Βήμα» ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου, αφήνοντας «παράθυρο» για μια κοινή προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, λίγες ημέρες μετά την υπογραφή του πολύκροτου Μνημονίου Συναντίληψης με τη Λιβύη για τις θαλάσσιες ζώνες στη Μεσόγειο.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας εμφανίζεται παράλληλα προσεκτικός τόσο επειδή η Τουρκία δεν αναγνωρίζει την υποχρεωτική δικαιοδοσία του Δικαστηρίου όσο και επειδή η Αθήνα έχει διατυπώσει συγκεκριμένες επιφυλάξεις σε θέματα θαλασσίων οριοθετήσεων.

Παράλληλα όμως ξεκαθαρίζει ότι το δικαίωμα των νησιών να έχουν θαλάσσιες ζώνες δεν είναι αυτόματο αλλά υπόκειται σε περιορισμούς με βάση τις ειδικές περιστάσεις και τη νομολογία.

Δεν αποκλείει επίσης την αποστολή ερευνητικού σκάφους στην επίμαχη περιοχή οριοθέτησης Τουρκίας – Λιβύης.

Παράλληλα ο κ. Τσαβούσογλου τονίζει ότι οι προβλέψεις της Συνθήκης της Λωζάννης πρέπει να τηρηθούν επί τη βάσει της αμοιβαιότητας, καθώς η Συνθήκη αυτή συνιστά το θεμέλιο της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Τέλος, ο τούρκος υπουργός Εξωτερικών υπεραμύνεται της πολιτικής της Αγκυρας στο πλαίσιο της Δήλωσης ΕΕ – Τουρκίας για το Προσφυγικό, ενώ σε ό,τι αφορά στο Κυπριακό επιρρίπτει την ευθύνη στους Ελληνοκυπρίους λόγω της άρνησής τους να αποδεχθούν την πολιτική ισότητα.

Διαβάστε περισσότερα στην συνέντευξη που παραχώρησε ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου στον Αγγελο Αλ. Αθανασόπουλο στο «Βήμα της Κυριακής»

Διαβάστε στην συνέντευξη στην αγγλόφωνη έκδοση στο tovima.gr