«Εσφαλμένοι», «αυθαίρετοι» και «νομικά αβάσιμοι» είναι οι τουρκικοί ισχυρισμοί και τα όσα με συγκεκριμένες συντεταγμένες αναφέρονται στην από 13ης Νοεμβρίου επιστολή του Τούκρου μονίμου Αντιπροσώπου στα Ηνωμένα Εθνη για τα δικαιώματα της Τουρκίας σε θαλάσσιες ζώνες της Ανατολικής Μεσογείου, διαμηνύει το Ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών.

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι οι τουρκικοί ισχυρισμοί δεν είναι καινούργιοι και πως κατ΄επανάληψη στο παρελθόν έχουν απαντηθεί με επιστολής προς τα Ηνωμένα Έθνη:

«Όπως έχουμε δηλώσει στις επιστολές αυτές, σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, τα νησιά, ανεξαρτήτως μεγέθους, έχουν πλήρη δικαιώματα σε θαλάσσιες ζώνες όπως και τα ηπειρωτικά εδάφη. Η οριοθέτηση υφαλοκρηπίδας και ΑΟΖ μεταξύ κρατών με παρακείμενες ή έναντι ακτές (είτε ηπειρωτικές είτε νησιωτικές) θα πρέπει να γίνεται σύμφωνα με τους κανόνες του Διεθνούς Δικαίου, με βάση τις αρχές της ίσης απόστασης/μέσης γραμμής».

Δείτε επίσης: Χωρίς τέλος οι τουρκικές υπερπτήσεις στο Αιγαίο – Εσπασαν ρεκόρ 10ετίας

Στην ίδια ανακοίνωση τονίζει πως η χώρα μας απορρίπτει τους «παράνομους τουρκικούς ισχυρισμούς» και επιφυλάσσεται να απαντήσει κατάλληλα.

Κάνοντας αναφορά στην εν λόγω επιστολή της 13ης Νοεμβρίου αναφέρει πως είναι «αντιβαίνουσα στο Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, απρρίπτεται στο σύνολό της και δεν παράγει καμία έννομη συνέπεια ως προς τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα».

Το Ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών με την ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα στην γείτονα Τουρκία να αναθεωρήσει τη στάση της και να συνταχθεί με τις επιταγές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας, «προς όφελος της σταθερότητας και της συνεργασίας στην περιοχή».

Σχετικά με τα όσα υποστηρίζει η Τουρκία στην επιστολή της στα Ηνωμένα Έθνη για δικαιώματά της δυτικά του 28ου μεσημβρινού μέχρι σημείου, το «οποίο θα καθορισθεί βάσει μελλοντικών συμφωνιών οριοθέτησης στο Αιγαίο καθώς και στη Μεσόγειο, με όλα τα εμπλεκόμενα κράτη», το υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας υπογραμμίζει ότι ο ισχυρισμός αυτός «συνιστά ανοικτή παρέμβαση στο δικαίωμα της Ελλάδος να συνομολογεί συμφωνίες οριοθέτησης με τρίτα κράτη».