Ελάχιστες ώρες παρέμειναν στη Μονή Πορετσού στα σύνορα Ηλείας και Αχαΐας οι πρόσφυγες που οδηγήθηκαν εκεί από τη Μόρια στο πλαίσιο αποσυμφόρησης του καταυλισμού στη Μυτιλήνη και εξεύρεσης καλύτερων συνθηκών διαβίωσης για τις ευάλωτες ομάδες.

Όπως αναφέρουν τοπικά μέσα ενημέρωσης η τοποθεσία της μονής, σε απομακρυσμένη περιοχή καθώς και το ορεινό σημείο όπου βρίσκεται με έντονο το κρύο, ήταν οι λόγοι που αντέδρασαν οι πρόσφυγες και δεν θέλησαν να μείνουν εκεί.

Γυναίκες και παιδιά

Σύμφωνα με το kalavrytanews.com οι πρόσφυγες έφτασαν στο μοναστήρι λίγο πριν τη μία μετά το μεσημέρι. Στην πλειοψηφία τους ήταν γυναίκες με παιδιά, εφήβους και έφηβες από τη Σομαλία, το Σουδάν, το Κονγκό, το Ιράκ και ελάχιστοι από τη Συρία.

«Καλύτερα στη Μόρια» φέρεται να είπαν όταν έφτασαν στο μοναστήρι, εκφράζοντας έτσι τη δυσαρέσκειά τους για την περιοχή και τον χώρο που τους προσφέρθηκε να διαμείνουν.

Τελικά όπως αναφέρει το  kalavrytanews.com, παρέμειναν, έπειτα από διαβουλεύσεις πέντε γυναίκες, τρεις από τη Συρία και δυο από το Ιράκ μαζί με τέσσερα μικρά παιδιά και οι υπόλοιποι έφυγαν προς άγνωστη κατεύθυνση.


Αξίζει να υπενθυμίσουμε ότι κατόπιν πρωτοβουλίας του Μητροπολίτη Ηλείας Γερμανού για τις ανάγκες στέγασης περίπου 50-60 γυναικών με ανήλικα τέκνα παραχωρήθηκα οι χώροι της Ιεράς Μονής Πορετσού, κοντά στο χωριό Αγράμπελα του Δήμου Καλαβρύτων.