Την εξαίρεση των Π. Πολάκη και Δ. Τζανακόπουλου από την σύνθεση της προανακριτικής επιτροπής αποφάσισε η πλειοψηφία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να δηλώνουν ότι δεν θα συμμορφωθούν με την απόφαση αυτή την οποία θεωρούν παράνομη και αντιθεσμική. Έτσι, δηλώνουν ότι θα προσέλθουν κανονικά στην προσεχή συνεδρίαση (της Πέμπτης) με ό,τι μπορεί αυτό να σημαίνει. Όπως είπε μάλιστα εξερχόμενος ο κ. Πολάκης: «Πώς θα μας βγάλουν έξω; Θα φέρουν την φρουρά;».

Υπέρ της εξαίρεσης των δυο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκαν ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ενώ το ΚΚΕ καταψήφισε και η Ελληνική Λύση επέλεξε το «παρών» (το ΜέΡΑ25 δεν συμμετέχει στις εργασίες της επιτροπής). Ο ΣΥΡΙΖΑ απείχε από την ψηφοφορία, ενώ όπως προανήγγειλε ο κ. Πολάκης «δεν αποχωρούμε διότι δεν τους αναγνωρίζουμε το δικαίωμα να αποφασίσουν». Μάλιστα υιοθέτησε την φράση που είχε χρησιμοποιήσει νωρίτερα ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ι. Ραγκούσης, κάνοντας λόγο για «χουντοεπιτροπή», προκαλώντας έντονες αντιδράσεις από την πλευρά της ΝΔ.

Ο κ. Ραγκούσης κατήγγειλε την πλειοψηφία ότι «ξεφτιλίζει ό,τι ιερό υπήρχε σε αυτή την Βουλή». Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες, φέρεται να προέτρεψε να τον αποβάλλουν αν θέλουν και να φωνάξουν την φρουρά να τον βγάλει από την αίθουσα! Ο βουλευτής της ΝΔ Κ. Καραγκούνης αντέδρασε λέγοντας ότι άλλα κόμματα στο παρελθόν χρησιμοποίησαν τέτοια φρασεολογία, ζητώντας από τον κ. Ραγκούση να ανακαλέσει, σημειώνοντας πως όσα είπε εκθέτουν τον κοινοβουλευτισμό.

Ο κ. Καραγκούνης φέρεται ακόμα να σημείωσε ότι παρόμοιο θέμα εξαίρεσης μελών της επιτροπής καταγράφηκε και το 2010 (υπόθεση Βατοπεδίου) και ότι τότε ο ΣΥΡΙΖΑ είχε συμφωνήσει. Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο βουλευτής της ΝΔ Θ. Πλεύρης τονίζοντας ότι είχαν εξαιρεθεί οι τότε βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Δ. Παπουτσής και Αρ. Λαφαζάνης: «Είχε υπάρξει γνωμοδότηση τον Φεβρουάριο του 2010 στη Βουλή. Τότε είχε συναινέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ δια του εκπροσώπου του κ. Τσούκαλη», φέρεται να είπε.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κ. Πολάκη στο ζήτημα της εξαίρεσής του. Σύμφωνα με πληροφορίες κατήγγειλε την πλειοψηφία ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ότι «εδώ δεν θέλετε την αλήθεια, αλλά θέλετε να εκφοβίζετε μάρτυρες».

Στην αρχή της συνεδρίασης ο πρόεδρός της Ι. Μπούγας φέρεται να έθεσε θέμα ανοίκειου τρόπου έκφρασης, λόγω όσων είχε εκστομίσει στην προηγούμενη συνεδρίαση ο κ. Πολάκης.