Τις εργασίες της ξεκινά σήμερα, στις 10 το πρωί η Προανακριτική Επιτροπή στη Βουλή η οποία θα διερευνήσει τις καταγγελίες για εμπλοκή του πρώην αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου στην υπόθεση Novartis.

Λίγες ημέρες μετά την απόφαση της Βουλής να προχωρήσει στη συγκρότηση Προανακριτικής Επιτροπής η οποία ελήφθη μέσα σε ένα εκρηκτικό κλίμα και εκατέρωθεν καταγγελίες μεταξύ των κομμάτων, σήμερα θα ξεκινήσουν οι εργασίες της με την εκλογή Προεδρείου.

Υπενθυμίζεται ότι από πλευράς ΝΔ  θα μετάσχουν στην ειδική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλο οι  βουλευτές:  Θανάσης Πλεύρης, Βασίλης Μπούγας, Σταύρος Κελέτσης, Γιώργος Κώτσηρας, Ζωή Ράπτη, Βασίλη Υψηλάντη, Κώστας Καραγκούνης, Κωνσταντίνος Κυρανάκης, Παναγής Καππάτος, Στάθης Κωνσταντινίδης, ‘Αννα Μάνη -Παπαδημητρίου, Δημήτρης Μαρκόπουλος, Ανδρέας Νικολακόπουλος, Κατερίνα Παπακώστα-Παλιούρα.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ θα μετάσχουν οι βουλευτές  Δώρα Αυγέρη, Ιωάννη Γκιόλα, Θεόφιλο Ξανθόπουλο, Σπύρο Λάππα, Παύλο Πολάκη, Γιάννη Ραγκούση και Δημήτρη Τζανακόπουλο.

Συνολικά, τα μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής ανέρχονται σε 25, εκ των οποίων τα 14 θα προέρχονται από τη ΝΔ, 7 από τον ΣΥΡΙΖΑ, 2 από το ΚΙΝΑΛ κι από ένα τα υπόλοιπα κόμματα. Το ΜέΡΑ 25 του Γιάνη Βαρουφάκη δεν θα μετέχει.

Μπούμερανγκ η υπόθεση Novartis για ΣΥΡΙΖΑ

Πάντως, η συζήτηση που διεξήχθη πρόσφατα στη Βουλή για την υπόθεση Novartis και η απόφαση για τη συγκρότηση Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο φαίνεται πως έχει προκαλέσει αμηχανία στον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος βρίσκεται πλέον σε θέση άμυνας.

Αφού είδαν να «γκρεμίζεται» η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργοί ,  η Βουλή πριν από λίγες ημέρες με άνετη πλειοψηφία 173 ψήφων αποφάσισε τη σύσταση Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκειμένου εντός του επόμενου διμήνου να διερευνήσει  τυχόν ποινικές ευθύνες του στην υπόθεση της Novartis.

Οι θέσεις Παπαγγελόπουλου

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος είχε επιχειρήσει στην ομιλία του στη Βουλή να αποδομήσει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η κυβερνητική πλειοψηφία και όχι μόνο για την υπόθεση της Novartis λέγοντας σε υψηλούς τόνους ότι θα μετατρέψει τους κατήγορούς του σε κατηγορούμενους.

Ο κ. Παπαγγελόπουλος είχε απειλήσει ότι θα αποκαλύψει «τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες».

Αναφορικά με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να εγκαλέσει την κυβέρνηση λέγοντας ότι δεν «είχε το σθένος να παραπέμψει και τον ίδιο».