Την έντονη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ λίγο πριν συνεδριάσει η Προανακριτική για την υπόθεση Novartis και τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο έχει προκαλέσει η βούληση της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ να εξαιρεθούν από την επιτροπή οι Παύλος Πολάκης και Δημήτρης Τζανακόπουλος.

«Αν ο κ. Μητσοτάκης επιχειρήσει την πρωτοφανή στα κοινοβουλευτικά χρονικά μεθόδευση προκειμένου να εξαιρεθούν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από την Προανακριτική Επιτροπή, θα είναι ο ίδιος υπεύθυνος για ό,τι θα ακολουθήσει» αναφέρουν «πηγές» του ΣΥΡΙΖΑ.

Μάλιστα ανεβάζουν ακόμη περισσότερο τους τόνους υποστηρίζοντας  ότι «η επιχειρούμενη εξαίρεση βουλευτών είναι καταφανώς παράνομη, αντιθεσμική και συνιστά κοινοβουλευτικό πραξικόπημα».

«Δεν θα το δεχθούμε»

Ο ΣΥΡΙΖΑ και οι βουλευτές του, σημειώνεται,  δεν πρόκειται ούτε να το αποδεχθούν ούτε να το νομιμοποιήσουν. Σχετικά με τη στάση και τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ η Γραμματέας της ΚΟ παρείχε σήμερα το πρωί σχετική ενημέρωση στον Πρόεδρο της Βουλής.

Μετά και την τελευταία αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ, η σημερινή συνεδρίαση αναμένεται θυελλώδης.

Το αίτημα βουλευτών της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των συναδέλφων τους Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη από τις εργασίες της Προανακριτικής που είχε κατατεθεί στην προηγούμενη συνεδρίαση έχει πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ειδικότερα, είχε αναφερθεί  πως πρέπει να μη μετάσχουν ως μέλη στην επιτροπή, καθώς –όπως ελέχθη– ως πρόσωπα εμπλεκόμενα με κάποιον τρόπο κυρίως στην υπόθεση Novartis, εκτός των άλλων, θα πρέπει να κληθούν με την ιδιότητα του μάρτυρα για να καταθέσουν.

«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε»

Το αίτημα από της ΝΔ αλλά και του ΚΙΝΑΛ για εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ είχε προκαλέσει την οργισμένη αντίδρασή τους.

«Μόνο σηκωτούς θα μας βγάλετε από εδώ» δήλωσε ο Παύλος Πολάκης στην προηγούμενη συνεδρίαση, όταν και ετέθη το θέμα, δίνοντας σαφή γεύση των διαθέσεών του.

Η σφοδρή αντίδραση τόσο του ίδιου όσο και του Δημήτρη Τζανακόπουλου, που μεταφέρθηκε και εκτός της αίθουσας συνεδρίασης με ύβρεις και εκδήλωση επιθετικών διαθέσεων κατά βουλευτών της ΝΔ («είσαι φασίστας», «άντε ρε καταγκιόζη»), δεν άφηναν αμφιβολία περί του τι θα επακολουθήσει.

Η ακρότητα των αντιδράσεων μάλιστα φαίνεται πως αιφνιδίασε τους πάντες (έκανε μάλιστα έως και βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να νιώθουν αμήχανα) και εκτιμάται πως αποτέλεσε και την αιτία να μη ληφθεί απόφαση εκείνη την ημέρα.

Επιπλέον, ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρα κατά την ομιλία του εμφανίστηκε ιδιαίτερα επιθετικός, λέγοντας: «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα, να θέλετε να εξαιρέσετε από μέλη της προανακριτικής επιτροπής βασικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ήδη έχουν συμμετάσχει σε συνεδριάσεις της επιτροπής. Μην τολμήσετε να εξουδετερώσετε την Προανακριτική. Δεν θα σας βγει» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Καταθέτει ο Φρουζής

Στη σημερινή συνεδρίαση της Προανακριτικής έχει κληθεί να καταθέσει ο άλλοτε ισχυρός άνδρας της Novartis Hellas Κωνσταντίνος Φρουζής για τον οποίο υπήρξαν καταγγελίες από τους προστατευόμενους μάρτυρες ότι επηρέαζε πολιτικά πρόσωπα.