Στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου (φωτογραφία) θα κάνουν και πάλι την εμφάνισή τους οι άριστοι μαθητές και μαθήτριες σημαιοφόροι. Οπως μου είπε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, ήδη οι άριστοι έχουν επιλεγεί από τα Δημοτικά, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια και θα παρελάσουν υπερήφανα (μαζί με τους υπόλοιπους συμμαθητές τους) κρατώντας την ελληνική σημαία. Ανάμεσα στους άριστους περιλαμβάνονται και αλλοδαποί (καθώς και πρόσφυγες) αφού αρίστευσαν στα μαθήματά τους. Η επαναφορά των αρίστων γίνεται πλέον με νόμο και δεν αποκλείει κανέναν, φτάνει να προσπαθήσει να πάρει άριστα.

Η τελευταία παρέλαση;

Δεν είναι λίγοι αυτοί που πιστεύουν πως αυτή η παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου ίσως να είναι και η τελευταία για τον Προκόπη Παυλόπουλο με την ιδιότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Μαθαίνω από συνομιλητές του Προέδρου της Δημοκρατίας ότι ο κ. Παυλόπουλος αποφεύγει κάθε συζήτηση για την επερχόμενη εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας. Ούτε όμως δηλώνει ότι δεν επιθυμεί ανανέωση της θητείας του. Απλώς περιμένει τις αποφάσεις του Πρωθυπουργού. Εως τότε (όταν δηλαδή ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέψει τα Χριστούγεννα από το… βουνό και θα έχει αποφασίσει), ο κ. Παυλόπουλος θα συνεχίσει έως την τελευταία στιγμή να εκτελεί τα καθήκοντά του.

Η παρέλαση στη Θεσσαλονίκη θα είναι το ίδιο εντυπωσιακή όπως και οι προηγούμενες. Εκεί δηλαδή που τις άφησαν οι ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Δεν πρόκειται να αλλάξει τίποτα. Ακόμα και

επίδειξη F-16 «Ζευς» έχει προγραμματιστεί στον χώρο μπροστά από την παρέλαση. Θα έχει ενδιαφέρον, μαθαίνω, το μήνυμα του πιλότου. Πάντως ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακολουθήσει την παρέλαση από τα Χανιά. Για τον Αλέξη Τσίπρα δεν έχει ακόμα ανακοινωθεί.

Η πίσω πόρτα του Μαξίμου

Ρώτησα έναν από τους πιο στενούς συνεργάτες του Πρωθυπουργού να μου πει τον λόγο της επίσκεψης του Ιβάν Σαββίδη στο Μέγαρο Μαξίμου και γιατί συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό. Αφού μου είπε ότι ο ελληνορώσος επιχειρηματίας πήγε στο Μέγαρο Μαξίμου από την πίσω πόρτα (ωσάν αυτό να είναι το θέμα) και από την κυρία είσοδο θα εισέρχονται μόνον οι υπουργοί, μου κοινοποίησε… σιωπηρή (δηλαδή μη ανακοινώσιμη) απόφαση Μητσοτάκη: «Από εδώ και πέρα θα βλέπω όλους τους επιχειρηματίες – όποιοι βεβαίως το ζητήσουν – και θα εκδίδω επίσημη ανακοίνωση. Τίποτα πλέον το κρυφό». Αυτά μου είπε, αυτά σας μεταφέρω. Με τη σημείωση όμως ότι το κυριότερο θέμα που απασχόλησε τη συνάντηση Ιβάν – Πρωθυπουργού ήταν το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Ενα θέμα που έρχεται συνεχώς στις συζητήσεις του Πρωθυπουργού. Την επομένη (Τρίτη) της συνάντησης με τον Ιβάν ο Πρωθυπουργός βρέθηκε στη Θεσσαλονίκη και εκεί πάλι έγινε κουβέντα (με φορείς) για το γήπεδο του ΠΑΟΚ. Κάποια στιγμή μάλιστα θέλησε να κάνει και… δημοσκόπηση, ποιος δηλαδή από τους βουλευτές του και τους φορείς είχε αντιρρήσεις για το γήπεδο. Ουδείς τόλμησε να πει το παραμικρό. Ετσι ο κ. Μητσοτάκης είπε χαμογελώντας: «Βλέπω ότι για το γήπεδο του ΠΑΟΚ υπάρχει σιωπηλή στήριξη». Και να σκεφτείτε ότι οι γαλάζιοι είναι χωρισμένοι σε πολλά ποδοσφαιρικά στρατόπεδα. Αλλος με τον Ηρακλή, άλλος με τον Αρη κ.λπ.

Σέλφι στην οικονομική θέση

Να σημειώσω ακόμα ότι ο Πρωθυπουργός ταξίδευσε στη Θεσσαλονίκη με πτήση της Aegean σε τουριστική θέση. Κάθισε στην θέση 8Α, η 8Β έμεινε κενή και στην 8C κάθισε ο Σκέρτσος. Σε όλη τη διάρκεια της πτήσης ο Πρωθυπουργός μελετούσε φακέλους. Οταν προσγειώθηκε στη Θεσσαλονίκη και ενώ ακόμα ο πιλότος του αεροσκάφους έλεγε «Κύριε Πρωθυπουργέ, κυρίες και κύριοι, καλώς ήλθατε στη Θεσσαλονίκη και ελπίζω να σας ξαναδούμε σε μια από τις πτήσεις μας», ένας νεαρός πλησίασε τον κ. Μητσοτάκη και του είπε: «Είσαι ο Πρωθυπουργός, θέλω μια σέλφι». Και ο κ. Μητσοτάκης δεν του χάλασε το χατίρι μέσα στο αεροπλάνο.

Και όμως υφίσταται πολιτική συνεργασία

Δημόσια γίνονται, αλλά τις περισσότερες φορές περνούν κάτω από τα ραντάρ. Αναφέρομαι στις συναντήσεις συνταγματολόγων και νομικών διάφορων πολιτικών χώρων οι οποίοι αυτή την περίοδο συμμετέχουν συχνά σε πάνελ για τη συνταγματική αναθεώρηση, τη μεταρρύθμιση του Δημοσίου κ.λπ., αφήνοντας έτσι να διαχέεται η εντύπωση της ευρύτερης πολιτικής συνεργασίας. Μια τέτοια… σύναξη λοιπόν για το «επιτελικό κράτος» θα πραγματοποιηθεί στις αρχές Νοεμβρίου υπό τον καθηγητή Νομικής και… μόνιμο υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών Σπύρο Φλογαΐτη με τη στήριξη του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη. Στην εκδήλωση θα παραβρεθούν ακόμη οι καθηγητές Θεόδωρος Παπαθεοδώρου και Κώστας Χρυσόγονος. Συνεπώς, το παιχνίδι είναι ανοιχτό προς πάσα κατεύθυνση, αφού ακόμη και ο κ. Φλογαΐτης, συνάδελφος και επί δεκαετίες συνεργάτης του Πρ. Παυλόπουλου, αποφάσισε να οργανώσει μια τέτοια συζήτηση.

Πήγε ή δεν πήγε ο Χρυσοχοΐδης στο «Joker»;

Αναψαν τα τηλέφωνα από ψηλά μόλις μεταδόθηκε στο Διαδίκτυο το μήνυμα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη ότι θα πάει να δει τον «Joker» με τον ανήλικο γιο του. Και τούτο για δύο λόγους: α) επειδή το έργο είναι ακατάλληλο και άρα συνέτρεχαν οι προϋποθέσεις σύλληψής του για «έκθεση ανηλίκου σε κίνδυνο», όπως εξηγούν οι νομικοί και δεν θέλησε να πει η υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη όταν ρωτήθηκε σχετικά και β) γιατί είχε προγραμματίσει να πάει σινεμά οικογενειακώς με τον Πρωθυπουργό στην πρεμιέρα του ντοκιμαντέρ για τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη.

Επιστροφή Βενιζέλου στο Πανεπιστήμιο

Πρώτοι απ’ όλους το διαβάσατε από αυτή τη στήλη, πριν από έναν μήνα, ότι ο Ευάγγελος Βενιζέλος ξαναγυρίζει στα πανεπιστημιακά του καθήκοντα. Ετσι εμφανίστηκε στα έδρανα του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης ύστερα από 26 χρόνια. Πραγματοποίησε διάλεξη με θέμα «Πολιτειολογία και Ελληνική Πολιτική και Συνταγματική Ιστορία 1821-1975» στην αίθουσα τελετών του ΑΠΘ. Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από φοιτητές, οι οποίοι χειροκρότησαν τον Ευάγγελο Βενιζέλο κατά την είσοδό του στον χώρο και άκουσαν με προσοχή την ομιλία του.

Επιστροφή Τσοβόλα στη… Βουλή

Ο πρώην υπουργός επί κυβερνήσεων ΠαΣοΚ Δημήτρης Τσοβόλας ξαναβρέθηκε ύστερα από πολλά χρόνια στη Βουλή, αυτή τη φορά ως συνήγορος του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου. Λίγο μετά την είσοδό του στο κτίριο συνάντησε τον Γιάνη Βαρουφάκη, με τον οποίο αντάλλαξε φιλοφρονήσεις και είχε μια θερμή χειραψία. Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξέφρασε την εκτίμηση που τρέφει για το πρόσωπο του κ. Τσοβόλα, ρωτώντας τον τον λόγο που βρίσκεται στο Κοινοβούλιο. Ο συνήγορος του πρώην αναπληρωτή υπουργού εξήγησε πως πήγε στη Βουλή για να καταθέσει εγγράφως στο προεδρείο της προανακριτικής επιτροπής τα αιτήματα του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για – μεταξύ άλλων – κατά αντιπαράσταση εξέταση με τους Αντώνη Σαμαρά, Ελένη Ράικου και Ιωάννη Αγγελή. «Εμείς έχουμε αποχωρήσει» του είπε ο κ. Βαρουφάκης και συμπλήρωσε πως δεν είναι δουλειά του βουλευτή να παίζει τον ρόλο του ανακριτή. «Σας άκουσα στην Ολομέλεια και συμφωνώ» απάντησε ο πρώην υπουργός Οικονομικών επί κυβερνήσεων του ΠαΣοΚ.

Δεν τον άφησε η γυναίκα του

Πολιτικός (δεν λέω ούτε όνομα, ούτε κόμμα, ούτε ιδιότητα και θα καταλάβετε το γιατί) ακύρωσε επίσκεψη στη Θεσσαλονίκη επειδή δεν τον άφησε η γυναίκα του. Μαθαίνω ότι η σύζυγος του εν λόγω πολιτικού υποψιαζόταν ότι ο σύζυγός της είχε κάτι περισσότερο από φιλικές σχέσεις με νεαρή ύπαρξη από τη συμπρωτεύουσα και του απαγόρευσε να πάει. Τον αντικατέστησε στη διήμερη περιοδεία του στη Θεσσαλονίκη ένας από τους συνεργάτες του.

Ο Batman και ο Τσίπρας

Με ένα καλλιτεχνικό σκίτσο του Batman απάντησε το ΠαΣοΚ στις δηλώσεις του Αλέξη Τσίπρα από την Κρήτη για τους παλαιούς ψηφοφόρους του Κινήματος που τώρα ψηφίζουν ΣΥΡΙΖΑ. Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ ότι ο κόσμος του ΠαΣοΚ έχει στηρίξει και συνεχίζει να έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ, το ΠαΣοΚ πόσταρε στο Τwitter τον Μπάτμαν να απαντά: «I don’t think so…» (δηλαδή «Δεν νομίζω…»).

Θυμίζω ότι ο Αλέξης Τσίπρας από την Κρήτη όπου περιοδεύει δήλωσε: «Το ΠαΣοΚ της πρώτης περιόδου ενέπνευσε ένα πλειοψηφικό κοινωνικό ρεύμα εκφράζοντας τα οράματα, τις αξίες και τις ιδέες της Αριστεράς. Ο κόσμος του ΠαΣοΚ που έχει στηρίξει και συνεχίζει να έρχεται στον ΣΥΡΙΖΑ είναι αυτός που παραμένει εμπνευσμένος από εκείνη την περίοδο».