Σε τροχιά μετωπικής σύγκρουσης με την πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ εν όψει της σημερινής κρίσιμης συνεδρίασης, κατά την οποία θα ληφθεί η απόφαση σχετικά με το ζήτημα που έχουν εγείρει ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για την εξαίρεση του Παύλου Πολάκη και του Δημήτρη Τζανακόπουλου από τις εργασίες της. Η ευθεία προειδοποίηση που απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής ήταν ενδεικτική των διαθέσεων με τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση προσέρχεται στην αναμέτρηση αυτή, καθώς τυχόν εξαίρεση των δύο πρωτοκλασάτων στελεχών της θεωρείται για τον ΣΥΡΙΖΑ «casus belli». «Μην τολμήσετε να επιμείνετε σε αυτή την αθλιότητα να θέλετε να εξαιρέσετε βασικά στελέχη» είπε ο κ. Τσίπρας, κάνοντας λόγο για «κουτοπόνηρα τεχνάσματα». Το μόνο που μένει είναι να διαπιστωθεί τι ακριβώς εννοούσε ο κ. Πολάκης όταν στην πρόσφατη επεισοδιακή συνεδρίαση διαμήνυσε στους βουλευτές της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ ότι «από δω μέσα θα μας βγάλετε σηκωτούς…».

Τα «γαλλικά»

Οι φωνές και τα «γαλλικά» ακούγονταν μέχρι τον διάδρομο της αίθουσας της Γερουσίας, όπου συνεδρίαζαν προ ημερών τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής που έχει συγκροτηθεί για να διερευνήσει την υπόθεση Παπαγγελόπουλου, ενώ όταν το κλίμα έντασης άρχισε να κλιμακώνεται κρίθηκε αναγκαίο να ενισχυθεί η αστυνομική φρουρά που υπήρχε εκτός αίθουσας προς αποφυγήν τυχόν περαιτέρω παρεκτροπών. Αυτά και μόνο αρκούν για να μεταφέρουν την ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα που επικράτησε όταν ΝΔ και ΚΙΝΑΛ έθεσαν το θέμα της εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου με το σκεπτικό ότι θα τους καλέσουν να καταθέσουν ως μάρτυρες και ως εκ τούτου δεν μπορούν να ασκούν παράλληλα τις ανακριτικές εξουσίες που τους δίνει το status του μέλους της προανακριτικής επιτροπής (έχει όλες τις αρμοδιότητες του εισαγγελέα πρωτοδικών όταν αυτός ενεργεί προκαταρκτική εξέταση). Το νομικό αυτό επιχείρημα διατυπώνεται σε συνδυασμό με την εμπλοκή των δύο πολιτικών προσώπων στην υπόθεση, για τον μεν πρώην αναπληρωτή υπουργό Υγείας λόγω των παλαιότερων δηλώσεών του (Φεβρουάριος 2018) σε τηλεοπτική εκπομπή, σύμφωνα με τις οποίες εμφανιζόταν να γνωρίζει ποιοι ήταν οι προστατευόμενοι μάρτυρες, για τον δε πρώην κυβερνητικό εκπρόσωπο λόγω της επίσκεψής του στον Αρειο Πάγο (την ίδια περίοδο) για να ενημερωθεί σχετικά με τη διαβίβαση της δικογραφίας για τη Novartis στον υπουργό Δικαιοσύνης, που οδήγησε στη στοχοποίηση δέκα πολιτικών προσώπων και στην παραπομπή τους σε προανακριτική επιτροπή.

Τα σενάρια

Το επικρατέστερο σενάριο είναι ότι ΝΔ και ΚΙΝΑΛ θα επιμείνουν στην εξαίρεση των δύο βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κάποιοι βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος επέμεναν σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους ότι έπρεπε η απόφαση αυτή να ληφθεί στη συνεδρίαση που ετέθη το ζήτημα και να κλείσει εκεί οριστικά το θέμα. Ωστόσο, οι σφοδρές αντιδράσεις από την πλευρά των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου – ο πρώτος αποκάλεσε «π@π@ριές» το σχετικό αίτημα και ο δεύτερος τόνισε ότι είναι νομικά ανυπόστατο -, αλλά και η προσπάθεια του προέδρου της επιτροπής Γιάννη Μπούγα να μην τιναχθεί στον αέρα η συνεδρίαση απέτρεψαν το ενδεχόμενο αυτό. Πρώτος ήγειρε ζήτημα εξαίρεσης ο βουλευτής του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου, ενώ συντάχθηκε με το σκεπτικό του και ο βουλευτής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης, τον οποίο κατηγόρησε ο κ. Πολάκης ότι ύστερα από συνεννόηση με το ΚΙΝΑΛ πρόσθεσε εκ των υστέρων τα ονόματά τους στη λίστα μαρτύρων που εμφάνισε στην επιτροπή, προκειμένου να βασίσει σε αυτό το αίτημα για εξαίρεσή τους, και του επιτέθηκε φραστικά αποκαλώντας τον «καραγκιοζάκο μέγα», ο δε κ. Τζανακόπουλος «φασίστα».   

Ενα δεύτερο σενάριο είναι οι δύο βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να οριστούν μάρτυρες προς το τέλος των εργασιών της επιτροπής, οπότε μέχρι τότε να συμμετέχουν στις εργασίες της, κάτι όμως που, σύμφωνα με μια άποψη, προσκρούει στο βασικό νομικό επιχείρημα ότι δεν μπορούν να ασκούν τα ανακριτικά τους καθήκοντα ενώ θα εκκρεμεί η κατάθεσή τους για την ίδια υπόθεση. Πάντως ο κ. Τζανακόπουλος φέρεται να επικαλέστηκε ως αντεπιχείρημα ότι εξαιρείται μόνο όποιος εξετάστηκε ως μάρτυρας. Επιπλέον, διακινείται σε κύκλους του ΣΥΡΙΖΑ και η άποψη ότι από τη στιγμή που τα κόμματα ορίζουν, σύμφωνα με τον Κανονισμό της Βουλής, τα μέλη τους στην προανακριτική επιτροπή, δεν μπορεί η εκάστοτε πλειοψηφία, επικαλούμενη διάφορα νομικά ή νομικίστικα επιχειρήματα, να εξαιρεί κάποια από αυτά.

Εξαιρέσεις

Αλλωστε στην αξιωματική αντιπολίτευση πιστεύουν ότι όλη αυτή η προσπάθεια έχει ως μοναδικό στόχο να αποκλειστούν οι δύο βουλευτές και κυρίως ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, ο οποίος γνωρίζει εις βάθος το σκάνδαλο Novartis. Σε κάθε περίπτωση ο ΣΥΡΙΖΑ θα θέσει και εκείνος, από την πλευρά του, θέμα εξαίρεσης του κ. Πλεύρη με το επιχείρημα ότι ήταν σύμβουλος του ελεγχόμενου από τη Δικαιοσύνη Αδ. Γεωργιάδη ως υπουργού Υγείας και κατόπιν δικηγόρος του. Ο κ. Τζανακόπουλος προειδοποίησε σχετικά ότι «αν ανοίξει το πανηγύρι, θα είναι πολλοί αυτοί που θα χρειαστεί να εξαιρεθούν».

Η ένταση στο «κόκκινο»

Με πιθανότερη την εκδοχή της εξαίρεσης των κ.κ. Πολάκη και Τζανακόπουλου (φωτογραφία) από τη διαδικασία, αναμένεται η ένταση να υπερβεί το «κόκκινο». Πάντως αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης από την προανακριτική επιτροπή ως απάντηση στη διαφαινόμενη εξαίρεση των δύο στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ δεν αναμένεται. Οποια και να είναι η εξέλιξη, ο ΣΥΡΙΖΑ θα παραμείνει μέχρι τέλους στην προανακριτική επιτροπή προκειμένου «να αναδείξει τις πτυχές του σκανδάλου Novartis και να αποκαλύψει την προσπάθεια συγκάλυψής του» όπως λένε στελέχη του.

Το αίτημα Παπαγγελόπουλου

Την κατ’ αντιπαράσταση εξέτασή του με τον Αντώνη Σαμαρά και τους εισαγγελείς Ελένη Ράικου και Γιάννη Αγγελή έχει ζητήσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στο επίκεντρο της διερεύνησης που θα διενεργήσει η προανακριτική επιτροπή. Βουλευτές της ΝΔ δεν απέκλειαν σε συζητήσεις τους το ενδεχόμενο να γίνει αποδεκτό το αίτημά του ως προς τους δύο εισαγγελείς, στις καταθέσεις των οποίων βασίστηκε η παραπομπή του.