Νέοι ρόλοι, νέα δεδομένα και νέες συνθήκες για τους δυο πολιτικούς σε αυτό το νέο πολιτικό κύκλο που έχει ανοίξει. Και ο καθένας από την πλευρά του επιχειρεί να βρει τον δικό του ζωτικό πολιτικό χώρο, σε νέα περιβάλλοντα. 

 

Ο Κυρ. Μητσοτάκης θα συμμετάσχει για πρώτη φορά, μετά τις νικηφόρες εκλογές της 7ης Ιουλίου ως Πρωθυπουργός στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου θα συζητηθούν κυρίως η στάση της Ε.Ε. απέναντι στην Τουρκία, υπό το πρίσμα της εισβολής στη Συρία και η διαχείριση του μεταναστευτικού.

Οι βασικοί άξονες που θα κινηθεί στο Συμβούλιο ο Κυρ. Μητσοτάκης πριν από τη συνεδρίαση της Συνόδου του ΕΛΚ, είναι οι εξής:

-Η Ελλάδα είναι ο αναγκαίος παίκτης στην ευρύτερη περιοχή μας

-θα αναφερθεί το Προσφυγικό,

-θα καταγγείλει τη στάση της Τουρκίας στην Κύπρο,

-για μιλήσει για τη Συρία, αλλά και την ένταση της Τουρκίας με την Ευρώπη και την Αμερική και θα εστιάσει στα Βαλκάνια.

Επίσης με βάση διπλωματικούς παράγοντες ο Κυρ. Μητσοτάκης που θα έχει και κατ’ ίδιο αν επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες, αναμένεται να σημειώσει ότι η Ελλάδα δεν είναι πρόβλημα, αλλά συμμετέχει ενεργά στη διαμόρφωση λύσεων.

Από την άλλη πλευρά ο Προεδρος του ΣΥΡΙΖΑ συναντήθηκε χθες με τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ ο οποίος τον ευχαρίστησε για την εποικοδομητική συνεργασία τους, τονίζοντας ότι συνέβαλε καθοριστικά στη σταθερότητα της ευρωζώνης και την αναβάθμιση του ρόλου της ΕΕ στα Δυτικά Βαλκάνια, ιδίως με τη Συμφωνία των Πρεσπών.

Ο Αλ. Τσίπρας τον ευχαρίστησε για τη στήριξη που παρείχε στην Ελλάδα σε κρίσιμες στιγμές και ιδίως για την αποτροπή των σχεδίων εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, ενώ συζήτησαν και το προσφυγικό και τις τελευταίες εξελίξεις μετά την εισβολή της Τουρκίας στη βόρεια Συρία.

Το ενδιαφέρον στοιχείο είναι ο νέος ρόλος του Αλ. Τσίπρα που συμμετέχει για πρώτη φορά ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης  στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).

Ο Αλ. Τσίπρας ως παρατηρητής στο PES, όπου θα είναι παρούσα και η επικεφαλής του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά, αλλά και με τις συναντήσεις με τα προεδρεία των Ευρωομάδων της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών και των Πρασίνων, συνεχίζει, όπως λέει σε συνομιλητές του, να χτίζει γέφυρες με τις άλλες προοδευτικές ευρωπαϊκές δυνάμεις για ένα κοινό μέτωπο βασισμένο στους άξονες για:

– Κοινωνική Ευρώπη με αναχώματα στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης

– Βιώσιμη ανάπτυξη και αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης

– Διαχείριση της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης βάσει του Διεθνούς Δικαίου και στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής αλληλεγγύης.

– Αναβάθμιση του διεθνούς ρόλου της ΕΕ υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας