Τη θέση ότι η Τουρκία θα εμποδίσει τους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους να φύγουν από τη βορειοανατολική Συρία, όπου τα τουρκικά στρατεύματα διεξάγουν επίθεση κατά των Κούρδων, εκφράζει ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Την ώρα που Ευρώπη τρέμει στην ιδέα αναγέννησης του ISIS, μέλη του οποίου έχουν ήδη πραγματοποιήσει τις πρώτες αποδράσεις από φυλακές της Συρίας, κι ενώ το προηγούμενο διάστημα η Αγκυρα διαμήνυε ότι δική της ευθύνη είναι να διασφαλίσει ό,τι βρίσκεται εντός της ζώνης ασφαλείας, με άρθρο του στην Wall Street Journal ο τούρκος πρόεδρος δηλώνει πως η χώρα του θα εμποδίσει τους τζιχαντιστές να φύγουν από την περιοχή.

«Θα εξασφαλίσουμε ότι κανένας μαχητής του ΙΚ δεν θα μπορέσει να φύγει από τη βορειοανατολική Συρία» γράφει ο Ερντογάν.

Κατευνάζει τις ανησυχίες της Δύσης;

Ο τούρκος πρόεδρος επιδιώκει με τον τρόπο αυτό να κατευνάσει τις ανησυχίες των Δυτικών, οι οποίοι εκφράζουν φόβους για ενδεχόμενη ανάκαμψη του ΙΚ και για φυγή των μαχητών του που κρατούνται από την κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), η οποία είναι ο στόχος της επίθεσης που έχει εξαπολύσει η Άγκυρα.

«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε με τις χώρες προέλευσης και τις διεθνείς οργανώσεις για την αποκατάσταση των γυναικών και των παιδιών ξένων τρομοκρατών μαχητών» πρόσθεσε.

Η Τουρκία είχε κατηγορήσει τη Δευτέρα τις κουρδικές δυνάμεις ότι άφησαν εσκεμμένα να διαφύγουν μέλη του ΙΚ, τα οποία κρατούσαν στη βορειοανατολική Συρία, για να «σπείρουν το χάος» στην περιοχή αυτή.

Σε μήνυμά του στο Twitter, ο Ντόναλντ Τραμπ φάνηκε να επικαλείται κι αυτός το σενάριο αυτό δηλώνοντας πως «οι Κούρδοι μπορεί να αφήνουν μερικούς για να μας εξαναγκάσουν να εμπλακούμε».

Επικριτικός

Στο άρθρο του, ο Ερντογάν επικρίνει εξάλλου τις δυτικές χώρες οι οποίες «δίνουν σήμερα μαθήματα στην Τουρκία για τις αρετές της καταπολέμησης του ΙΚ αφού απέτυχαν να σταματήσουν τη ροή ξένων μαχητών το 2014 και το 2015».

Ο τούρκος πρόεδρος υποστήριξε εν είδει παραδείγματος πως ο υπήκοος μιας ευρωπαϊκής χώρας, την οποία δεν κατονόμασε, είχε φθάσει το 2014 στην Κωνσταντινούπολη «με πυρομαχικά μέσα στην αποσκευή που είχε παραδώσει».

Ο Ερντογάν καταφέρθηκε επίσης εναντίον της Γαλλίας επειδή ανέστειλε την πώληση στην Τουρκία όπλων που μπορεί να χρησιμοποιούνταν στο πλαίσιο της επίθεσης στη Συρία.

«Η Γαλλία μπλόκαρε την πώληση όπλων στην Τουρκία, όμως γιατί είχε αγνοήσει τις επανειλημμένες ειδοποιήσεις μας για επικείμενες τρομοκρατικές επιθέσεις;» στο έδαφός της, πρόσθεσε.

(Πηγή: Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)