Την υπεράσπιση του τέως αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης Δημήτρη Παπαγγελόπουλου για τον οποίο αποφασίστηκε η σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την υπόθεση Novartis ανέλαβε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας οποίος θέλησε να μπει στο ίδιο κάδρο μαζί του και να κατηγορήσει την κυβέρνηση για ρεβανσισμό.

Η συζήτηση διεξήχθη σε συγκρουσιακό κλίμα κυρίως από πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία βλέπει πως όσο περνάει ο καιρός, το θέμα της υπόθεσης της Novartis γυρνάει μπούμερανγκ. Αφού είδαν να «γκρεμίζεται» η προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να σπιλωθούν πολιτικά πρόσωπα, μεταξύ αυτών και πρώην πρωθυπουργού, χθες, η Βουλή με άνετη πλειοψηφία 173 ψήφων αποφάσισε τη σύσταση Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο προκειμένου εντός του επόμενου διμήνου να διερευνήσει  τυχόν ποινικές ευθύνες του στην υπόθεση της Novartis.

Διαβάστε επίσης: Το σκάνδαλο και η σκευωρία

Αλαλούμ με την καταμέτρηση των ψήφων

Μπορεί η σύσταση της Προανακριτικής να υπερψηφίστηκε ωστόσο επικράτησε αλαλούμ με τις ψήφους που ήταν υπέρ και κατά της πρότασης. Αρχικά ανακοινώθηκε πως η Βουλή με 172 ψήφους υπέρ, 84 κατά, 4 άκυρα κι ένα λευκό αποφάσισε στη 01:25 το πρωί της Τετάρτης την σύσταση Προανακριτικής Επιτροπής για την διερεύνηση τεσσάρων ποινικών αδικημάτων του πρώην αναπληρωτή υπουργού.

Όμως, λίγο πριν τις 02:00 το πρωί, έγινε γνωστό ένα αδιανόητο αλαλούμ! Κι αυτό διότι ξεκίνησε επανακαταμέτρηση, προφανώς λόγω κάποιου λάθους στην προσμέτρηση των ψήφων!

Τελικά όπως έγινε γνωστό το τελικό αποτέλεσμα ήταν 173 ψήφοι υπέρ της παραπομπής, 83 κατά, ένα λευκό και τέσσερις άκυρες ψήφοι.

Ο Τσίπρας καλύπτει Παπαγγελόπουλο

Ο Αλέξης Τσίπρας επέλεξε χθες, από το βήμα της Βουλής να πολώσει το κλίμα εξαπολύοντας βαρύτατους χαρακτηρισμούς κατά της κυβέρνησης. Ο κ. Τσίπρας αφού καυτηρίασε την απουσία του πρωθυπουργού αλλά και των υπουργών της κυβέρνησης από τη Βουλή, τους κατηγόρησε για ρεβανσιστικές λογικές.

«Κατηγορείτε έναν πρώην υπουργό, έναν πολιτικό αντίπαλό σας, του καταλογίζετε σχεδόν πέντε κακουργήματα και δεν έχετε το σθένος να αναλάβετε την πολιτική ευθύνη της πράξης σας, δεν έχετε τα κότσια να είστε στα έδρανα για να εξηγήσετε και να υπερασπιστείτε την επιλογή σας», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

Απέδωσε δε την επιλογή της κυβέρνησης να μην βρίσκονται κυβερνητικοί αξιωματούχοι στην αίθουσα της Βουλής στο ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης «ντρέπεται για αυτό που κάνει».

Μιλώντας για πρωτοφανή κίνηση στην μεταπολιτευτική ιστορία του τόπου ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος κατηγορείται όχι γιατί υπάρχουν εναντίον του στοιχεία ότι «έβαλε στο δάχτυλο στο μέλι», αλλά γιατί «είχε το θράσος» να αναδείξει το σκάνδαλο Novartis, «το οποίο και εσείς αναγνωρίζετε ότι είναι από τα σημαντικότερα που έχει δει ο τόπος».

«Δεν είχατε το σθένος να παρεπέμψετε εμένα»

Εξηγώντας τι αφορά το σκάνδαλο ο κ. Τσίπρας, ανέβασε κι άλλο του τόνους λέγοντας χαρακτηριστικά. «Και μάλιστα είστε δυο φορές δειλοί γιατί δεν είχατε το σθένος να παραπέμψετε και εμένα».

Κάνοντας συγκεκριμένες αναφορές στα κακώς κείμενα στο τομέα της υγείας , με τις υπερκοστολογήσεις φαρμάκων, και όχι μόνο ο κ. Τσίπρας προειδοποίησε την κυβέρνηση ότι «θα ακουστούν όλα», εκτιμώντας μάλιστα ότι η διαδικασία «δεν θα βγει σε καλό» για την κυβέρνηση.

Παπαγγελόπουλος: Θα μετατρέψω τους κατήγορούς μου σε κατηγορούμενους

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος επιχείρησε χθες, να αποδομήσει όλες τις κατηγορίες που του προσάπτει η κυβερνητική πλειοψηφία και όχι μόνο για την υπόθεση της Novartis λέγοντας σε υψηλούς τόνους ότι θα μετατρέψει τους κατήγορούς του σε κατηγορούμενους.

Απαντώντας δε στην πρώην εισαγγελέα διαφθοράς, Ελένη Ράικου, η οποία τον έχει ανοιχτά κατονομάσει ως τον «Ρασπούτιν», υποστηρίζοντας μάλιστα στην κατάθεσή της πως και ο ίδιος αποκαλούσε έτσι τον εαυτό του, ο κ. Παπαγγελόπουλος έδωσε το… highlight της βραδιάς.

«Η κ. Ράικου είναι ανιστόρητη. Ισχυρίζεται ότι αυτοαποκαλούμαι Ρασπούτιν. Για ιδιότητες, μηχανορραφίες, σκευωρίες, ίντριγκες, παρεμβάσεις, που όμως δεν αποδίδονται στον Ρασπούτιν, αλλά σε άλλα ιστορικά πρόσωπα» ανέφερε και πρόσθεσε:

«Θα μπορούσα να αποκαλώ τον εαυτό μου αν είχα αυτές τις ιδιότητες Μακιαβέλι, Μέτερνιχ. Ο Ρασπούτιν έμεινε στην ιστορία όχι για μηχανορραφίες, ίντριγκες, σκευωρίες, αλλά για κάποια φυσικά του προσόντα και για την θεωρία του ότι το αχαλίνωτο σεξ οδηγεί στην απόλυτη εξάντληση και μετά στη θέωση. Είναι άλλη μια απόδειξη ότι εγώ ποτέ δεν είπα τον εαυτό μου Ρασπούτιν» είπε.

Λίγο αργότερα, ωστόσο, ομολόγησε πως ίσως ήταν λάθος του που κάνει χιούμορ αλλά «χρειάζεται και αυτό».

«Θα αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας»

Στην ουσία της υπόθεσης, ο κ. Παπαγγελόπουλος  ανέφερε πως «είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τους πρωτεργάτες της εγκληματικής ομάδας που θέλει να συγκαλύψει τις δικές της ευθύνες» προσθέτοντας πως  θα αποδείξει ότι η δίωξη του για σκευωρία στην υπόθεση Novartis είναι γελοία, και θα αποκαλύψει τις αθέατες πλευρές αυτής της επιχείρησης.

 «Αν ήμουν σκευωρός δεν θα είχα φροντίσει να εξασφαλίσω κάποιου είδους ασυλία; δεν θα είχα βάλει υποψηφιότητα για βουλευτής;» αναρωτήθηκε ο κ. Παπαγγελόπουλος και τόνισε ότι δεν άκουσε κανένα στοιχείο εναντίον του, παρά μόνο εκθέσεις ιδεών.Στο πλαίσιο αυτό, χαρακτήρισε σαθρή την πρόταση των 30 βουλευτών της ΝΔ, για την οποία τόνισε ότι από την ίδια την πρόταση, προκύπτει ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η πολιτική του δίωξη, η εξόντωση και η σε βάρος του πολιτική σκευωρία, ενώ επισήμανε ότι δεν αναφέρεται στην πρόταση της ΝΔ, ούτε καν το όνομα των φυσικών αυτουργών των αδικήματος της ηθικής αυτουργίας που του αποδίδεται.

Κατήγγειλε, επίσης, ότι στόχος της πρότασης της ΝΔ είναι να «λεκιάσει» και τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Προσφυγή στον Αρειο Πάγο

Όπως ανέφερε ο τέως αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης κατά την έναρξη της ομιλία του στη Βουλή, δεν υπάρχουν σοβαρά στοιχεία που να τεκμηριώνουν οποιαδήποτε ενοχή του για ηθική αυτουργία στο αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας κατά φυσική αυτουργία και άμεση συνέργεια δικαστικών λειτουργών, για πρόκληση και προσφορά για την τέλεση εγκλήματος, για ηθική αυτουργία σε παράβαση καθήκοντος και για παράβαση καθήκοντος και ηθική αυτουργία σε ψευδορκία.

Μάλιστα, προανήγγειλε προσφυγή του στον Άρειο Πάγο για να προστατευθεί.

Γεννηματά : Το σύστημα «Ρασπούτιν» ζει

Ολομέτωπη επίθεση τόσο στην κυβέρνηση, όσο και στην αντιπολίτευση εξαπέλυσε η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά, μιλώντας στη Βουλή, κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής σε βάρος το Δ. Παπαγγελόπουλου.

«Έμαθαν οι πολίτες τι συνέβη στο σκάνδαλο Novartis; Έμαθαν οι πολίτες για τον οικονομικό πόλεμο στον τομέα της Υγείας; Έμαθαν για την εκτόξευση των τιμών πριν από την οικονομική κρίση; Μόνο μετά από πρότασή μας δημιουργήθηκε διακομματική επιτροπή για το φάρμακο», είπε χαρακτηριστικά η κ. Γεννηματά και συνέχισε:

Και μείναμε μόνοι εμείς να ζητούμε διερεύνηση για την εκτόξευση των τιμών του φαρμάκου. Υπήρξε απίστευτος εκτροχιασμός στην τιμή του φαρμάκου από την κυβέρνηση της ΝΔ το 2004 – 2009. Ο ΣΥΡΙΖΑ και η ΝΔ κλείνουν προκλητικά τα μάτια σε αυτό το μεγάλο σκάνδαλο».

«Σκόπιμα στοχοποίησαν τον Λοβέρδο»

«Στην υπόθεση αυτή σκόπιμα στοχοποίησαν τον κ. Λοβέρδο, ο οποίος συνέδεσε το όνομά του με τη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης. Η ΝΔ δεν βρήκε να πει τίποτα για τη σκευωρία και την παράνομη διαδικασία σε βάρος του κ. Λοβέρδου. Το σύστημα Ρασπούτιν παραμένει ζωντανό, ως φαίνεται. Ποιοι επέβαλαν στις 9/8/19 να δοθούν στην κ. Τουλουπάκη αρμοδιότητες που της είχαν αφαιρεθεί με το νέο Ποινικό Κώδικα; Γιατί δόθηκε δικαίωμα να ασκεί ποινικές διώξεις; Επιστρέψατε αρμοδιότητες στην εισαγγελέα που αναφέρεται ως ευθέως ελεγχόμενη από πολιτικά κέντρα εξουσίας. Περιμένουμε εξηγήσεις από τον υπουργό Δικαιοσύνης.

«Σφάχτηκαν» Γεωργιάδης – Πολάκης

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τη σύσταση Προανακριτικής για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, άναψαν τα αίματα μεταξύ του Άδωνι Γεωργιάδη και του Παύλου Πολάκη.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, αφού παρείχε πλήρη κάλυψη στον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, εκτόξευσε απειλές, προαναγγέλλοντας τρίτο γύρο στην υπόθεση Novartis.

Ο κ. Πολάκης εξαπέλυσε πυρά κατά του Αδωνι Γεωργιάδη λέγοντας ότι έχει διαπράξει το αδίκημα της απιστίας, όμως τα αδικήματα του έχουν παραγραφεί.

Πρόσθεσε, δε, ότι για τα πολιτικά πρόσωπα που έχει αρχειοθετηθεί η υπόθεσή τους, αυτό δεν σημαίνει τίποτα, γιατί -όπως είπε χαρακτηριστικά- «και του Τσοχατζόπουλου και του Παπαντωνίου είχαν αρχειοθετηθεί και μετά πήγαν φυλακή».

Μάλιστα, κατεβαίνοντας από το βήμα είπε με το γνωστό του μάγκικο ύφος: «γι’ αυτό προσέξτε και έπεται και τρίτος γύρος».

Η απάντηση Γεωργιάδη

Στις απειλές και τις κατηγορίες Πολάκη εναντίον του απάντησε ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, με τους τόνους να ανεβαίνουν.

«Κάνατε εξεταστική επιτροπή για δύο χρόνια και δεν αποδείξατε τίποτα. Το περίφημο πόρισμά σας ντραπήκατε να το φέρετε στην Ολομέλεια και δεν έγινε ποτέ συζήτηση για το πόρισμα αυτό. Δεν το φέρατε γιατί δεν είχε μέσα απολύτως τίποτα. Εγώ ως πολιτικός δέχομαι να ψάχνονται οι πολιτικοί και να τους κατηγορεί ο καθένας για ό,τι θέλει» υποστήριξε και συνέχισε:

«Το θέμα όμως δεν είναι τι λέει ο καθένας, αλλά το τι αποδεικνύεται. Εμένα με έψαξε εισαγγελία διαφθοράς δύο χρόνια αλλά από ό,τι μας είπατε η αρχειοθέτηση δεν φτάνει. Θέλει και στάμπα από τον Πολάκη για να έχουμε αθωότητα. Εάν δεν μας αθωώσει ο δικαστής Πολάκης δεν γίνεται».

«Κύριε Πολάκη» είπε απευθυνόμενος στον πρώην αναπληρωτή υπουργό «για την προκαταρκτική που μιλάμε σήμερα το πιθανότερο είναι να καταλήξετε εσείς στον εισαγγελέα πάρα εγώ. Γιατί θα ερωτηθούν οι ψευδομάρτυρες όταν αρθεί η ασυλία τους αν πράγματι τους ξέρατε, όπως έχετε πει σε τηλεοπτική εκπομπή, και αν πράγματι τους ξέρατε τότε είστε κι εσείς εμπλεκόμενος στην σκευωρία περί αλλοιώσεως του πολιτεύματος και ισόβια κάθειρξη».

«Επειδή εισαγγελέας δεν είσαι και όταν με βλέπεις τρέμεις, σταμάτα τα αυτά και πείτε ναι στη προκαταρκτική που δεν την ψηφίζετε και μην κρύβεστε» κατέληξε ο Αδ. Γεωργιάδης.