Οι ανακοινώσεις του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, το πρόγραμμα μείωσης των φόρων που εξήγγειλε, αλλά και οι φιλοεπενδυτικές ρυθμίσεις που προανήγγειλε υποστηρίζουν ως ένα βαθμό την επαγγελλόμενη από τον ίδιο άλλη πολιτική, το άλλο σχέδιο ταχείας ανάκαμψης και οριστικής εξόδου από την κρίση, στον αντίποδα εκείνου που πρέσβευε και εφήρμοζε ο κ.Τσίπρας. Και διαμορφώνουν ατμόσφαιρα αισιοδοξίας, καλλιεργώντας ταυτόχρονα προσδοκίες ανετότερων συνθηκών στην οικονομία.

Ωστόσο δεν αρκούν να αναιρέσουν τα πολλά βάρη της υπερδεκαετούς κρίσης και να κάμψουν τις ευρείας έκτασης αρρυθμίες που επικράτησαν στη λειτουργία της οικονομίας.

Ούτε βεβαίως υπάρχουν αυτή τη στιγμή οι πόροι και τα εργαλεία, δημοσιονομικά και άλλα, για να υπερκεράσουν μονομιάς τις προβληματικές οικονομικές συνθήκες που διαμορφώθηκαν τα προηγούμενα πολλά χρόνια.

Υπό αυτή την έννοια θα απαιτηθούν χρόνοι και μαζί αποτελεσματικές πολιτικές, ικανές να αναδιαμορφώσουν τις νέες καλύτερες συνθήκες.

Η συνθήκη πάντως που πρώτη επιβάλλεται να αποκατασταθεί είναι αυτή της υπολείπουσας χρηματοδότησης, εξαιτίας της προβληματικότητας των Τραπεζών.

Χωρίς γρήγορη εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, χωρίς ταχεία αποτίναξη του βάρους  των »κόκκινων» δανείων οι Τράπεζες δεν θα μπορέσουν να παίξουν το ρόλο τους στην οικονομία και ο ιδιωτικός τομέας δεν θα αιματοδοτείται , παρά θα συνεχίσει να τρώει τις σάρκες του, ανακυκλώνοντας τη μιζέρια της προηγούμενης περιόδου.

Ολοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα και όλοι αντιλαμβάνονται το βάρος του.

Η αλήθεια είναι ότι αυτή τη στιγμή προπαρασκευάζεται σε συνεργασία με τις ευρωπαϊκές αρχές ένας μηχανισμός εγγυοδοσίας των τιτλοποιούμενων δανείων από τις Τράπεζες με σκοπό να διευκολυνθεί η πώλησή τους και να μειωθεί δραστικά το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Πράγμα που αν επιτευχθεί θα επιταχύνει την εξυγίανση των Τραπεζών και θα ελευθερώσει πόρους ώστε να αποκατασταθούν συνθήκες ομαλότερης χρηματοδότησης της οικονομίας.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι η όλη προσπάθεια ωριμάζει, διευκολυνόμενη και από την γενικευμένη σε όλο τον κόσμο υποχώρηση των επιτοκίων.

Κατά μία εκδοχή μάλιστα σύντομα θα υπάρξει αποτέλεσμα αν ομονοήσουν όλες οι εμπλεκόμενες δυνάμεις και δεν αναδειχθούν περιπλοκές.

Γίνεται φανερό ότι στην παρούσα φάση δεν υπάρχουν περιθώρια διαφωνιών ή παλινωδιών.

Μόνο αν υπάρξει επαρκής λύση, κοινή  για όλες τις Τράπεζες, θα διαμορφωθούν συνθήκες ανασύνταξης του τόσο κρίσιμου για την ανάπτυξη της οικονομίας πιστωτικού τομέα.

Αλλιώς θα χαθεί πάλι χρόνος και θα επικρατήσουν οι συνήθεις αναστολές και αναβολές, ικανές να υπονομεύσουν την όποια ατμόσφαιρα αισιοδοξίας μεταφέρει το άλλο σχέδιο της νέας κυβέρνησης.

ΤΟ ΒΗΜΑ