«Ταξιδεύοντας… Κίνα»: Διάλογος μεταξύ πολιτισμών από το Μουσείο Καζαντζάκη

Περιπλάνηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη υπόσχεται το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης του Μουσείου Καζαντζάκη. Για «δημιουργική ανταλλαγή και διάλογο μεταξύ των πολιτισμών» έκανε λόγο η Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Τσιγιουέ Τσανγκ.

Περιπλάνηση στην ιστορία και τον πολιτισμό της Κίνας μέσα από τα μάτια του Νίκου Καζαντζάκη υπόσχεται το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ Λόγου και Τέχνης, το οποίο οργανώνει το Μουσείο Καζαντζάκη και βρίσκεται σε εξέλιξη από την Δευτέρα.

Το καθιερωμένο πια Φεστιβάλ Λόγου & Τέχνης πραγματοποιείται στη Μυρτιά αλλά και στην πόλη του Ηρακλείου από τις 8 έως τις 14 Ιουλίου 2019.

Με ενισχυμένο εφέτος τον διεθνή του χαρακτήρα, φιλοξενεί και δίνει βήμα συνεργασίας σε καλλιτέχνες από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, την Ευρώπη και, φυσικά, τη μακρινή Κίνα.

«Διάλογος μεταξύ πολιτισμών»

Με ιδιαίτερη τιμή και χαρά το Μουσείο Καζαντζάκη υποδέχθηκε στα εγκαίνια του Φεστιβάλ την Πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα, κυρία Τσιγιουέ Τσανγκ, που ήλθε στο Ηράκλειο ως επίσημη προσκεκλημένη του Μουσείου και των συνδιοργανωτών του Φεστιβάλ «Ταξιδεύοντας Κίνα».

Η κυρία Τσανγκ χαιρέτισε την έναρξη του Φεστιβάλ, καθώς παραβρέθηκε στην εναρκτήρια εκδήλωση και παρακολούθησε την όπερα για παιδιά και νέους «Το Αηδόνι του Αυτοκράτορα» από την Ενναλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Το πρωί της Τρίτης η κυρία Τσιγιουέ Τσανγκ τίμησε με την παρουσία της το Μουσείο Καζαντζάκη, καθώς βρέθηκε στο χωριό της Μυρτιάς, ξεναγήθηκε στη Μόνιμη Έκθεση του Μουσείου, στην Περιοδική Έκθεση «Αναμνήσεις από την Κίνα», στην Έκθεση Φωτογραφίας «Our Silk Road», καθώς και στα δρομάκια του χωριού, όπου είχε την ευκαιρία να δει τις εγκαταστάσεις που έχουν στηθεί για τις ανάγκες του Φεστιβάλ. Παράλληλα συναντήθηκε με το επιτελείο των κινέζων καλλιτεχνών που βρίσκονται αυτές τις μέρες στο χωριό της Μυρτιάς και προετοιμάζονται πυρετωδώς για τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, καθώς επίσης είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με ομάδα μαθητών που επισκέφτηκε την μόνιμη έκθεση του Μουσείου.

H Πρέσβης έδειξε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την προσωπικότητα και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη και σημείωσε χαρακτηριστικά στο Βιβλίο Εντυπώσεων του Μουσείου «ελπίζουμε να συνεχίσουμε να ακολουθούμε τα βήματά του στη δημιουργική ανταλλαγή και τον διάλογο μεταξύ των πολιτισμών».

 

Μιχάλης Ταρουδάκης: Κίνα, μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό

Μιλώντας στο One Channel, ο πρόεδρος του Μουσείου Καζαντζάκη, Μιχάλης Ταρουδάκης, αναφέρθηκε στο στόχο του Φεστιβάλ το οποίο βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς πολιτιστικού ενδιαφέροντος, καθώς και στη στρατηγική του μουσείου το οποίο -όπως τόνισε- διάγει εξαιρετική περίοδο χάρη σε μεγάλο βαθμό στην ευγενική χορηγία του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Σύμφωνα με τον κ. Ταρουδάκη «το Φεστιβάλ βασίζεται πάνω στα ταξιδιωτικά βιβλία του Νίκου Καζαντζάκη και στόχος είναι κάθε χρόνο να παρουσιάζουμε τον πολιτισμό μιας τιμώμενης χώρας, μιας χώρας την οποία επισκέφθηκε ο Νίκος Καζαντζάκης και μετέφερε με την εξαιρετική του πένα στα ταξιδιωτικά του βιβλία τις εντυπώσεις και τις σκέψεις του πάνω στον πολιτισμό αυτών των χωρών.

Φέτος, έχουμε τη χαρά τιμώμενη χώρα να είναι η μεγάλη χώρα της Κίνας, μια χώρα με τεράστιο πολιτισμό, με σκέψεις, με κουλτούρα, με φιλοσοφία, την οποία προσπαθούμε να αποδώσουμε στα δρώμενα τα οποία ξεκίνησαν την Δευτέρα στο Ηράκλειο και θα συνεχιστούν μέχρι την ερχόμενη Κυριακή».

Όπως υπογράμμισε, στις φετινές εκδηλώσεις συμμετέχουν καλλιτέχνες από την Κίνα, την Ευρώπη και την Ελλάδα ούτως ώστε να υπάρξει συνεργασία μεταξύ τους για να παρουσιάσουν δρώμενα τα οποία έχουν σχεδιαστεί είτε από αυτούς είτε από την καλλιτεχνική επιτροπή του φεστιβάλ που προσπαθεί με αυτό τον τρόπο να αναπλάσει τις σκέψεις και τις εντυπώσεις του Νίκου Καζαντζάκη από το ταξίδι του στην Κίνα.

Μιλώντας για το στόχο του Μουσείου Καζαντζάκη, ο κ. Ταρουδάκης κατέστησε σαφές ότι αυτό το οποίο ενδιαφέρει το μουσείο είναι οι σκέψεις του Καζαντζάκη να μεταφερθούν όσο το δυνατόν σε μεγαλύτερο κοινό, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό. «Προς αυτή την κατεύθυνση σχεδιάζουμε και τις επόμενες κινήσεις μας, οι οποίες περιλαμβάνουν -εκτός από τα καλλιτεχνικά γεγονότα- περιοδικές εκθέσεις και ανταποκρίσεις από καλέσματα που έχουμε δεχτεί από πολιτιστικούς συλλόγους, δήμους και γενικότερα οργανισμούς σε όλη την Ελλάδα, ώστε να παρουσιαστεί το έργο του μουσείου σε όλο τον κόσμο».

«Μας δίνεται, λοιπόν, η ευκαιρία μέσα από δράσεις πολιτισμού, τις οποίες τόσο πολύ έχει ανάγκη η χώρα, να έχουμε ένα μεγάλο έλληνα συγγραφέα να πηγαίνει παντού. Το μουσείο, έχοντας ως στόχο τη διάδοση αυτού του λόγου, κάνει ό,τι είναι δυνατόν με τη βοήθεια του χορηγού μας και την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης να μεταφέρεται ο λόγος του Νίκου Καζαντζάκη σε όλο τον κόσμο» κατέληξε ο κ. Ταρουδάκης.

 

 

Πηγή: onetv.gr

 

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από
Πολιτισμός
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
Helios Kiosk