ΗΡΟΔΟΤΟΣ

Το διαχρονικό έργο του «πατέρα της Ιστορίας» σε πολυτελείς σκληρόδετες εκδόσεις.

Η αντιπαράθεση της Ευρώπης με την Ασία, του ελληνικού και του ασιατικού κόσμου.

Αυθεντικά κείμενα με τη μετάφρασή τους, επεξηγηματικά σχόλια και αναλύσεις.

                       

Από τα σχολικά θρανία μαθαίνουμε ότι ο Ηρόδοτος είναι ο πατέρας της Ιστορίας. Ετσι τον χαρακτήρισε ο Κικέρων τον 1ον αιώνα π.Χ. και ο χαρακτηρισμός αυτός επιζεί, φυσικά· έως σήμερα. Είναι πραγματικά ο πρώτος ο οποίος δεν είναι απλώς χρονογράφος που περιορίζεται να παραθέτει τα γεγονότα αλλά τα αντικρύζει με ιστορική αίσθηση κατά την έννοια ότι αναζητεί την αιτιότητά τους και επιχειρεί να εξάγει συμπεράσματα.
Ο Ηρόδοτος έχει μια ποιητική ιδιοσυγκρασία που συνδυάζεται με μια ερευνητική διάθεση στην οποία τον ωθεί η ακόρεστη περιέργειά του. Εκείνο που τον ενδιαφέρει πρωτ’ από όλα είναι «τα μεγάλα και θαυμαστά» έργα των ανθρώπων τα οποία μνημονεύει για να μην μείνουν «ακλεά».
Πρώτος του σκοπός είναι να μην σβήσουν από την ανθρώπινη μνήμη τα σπουδαία κατορθώματα των προγόνων και δεύτερος σκοπός είναι να δείξει ότι ο πόλεμος μεταξύ Ελλήνων και Περσών είναι σύγκρουση μεταξύ δύο κόσμων. Ο πρώτος σκοπός είναι έργο ποιητή, ο δεύτερος έργο ιστορικού. Τα δύο αυτά στοιχεία, θα καθοδηγήσουν σε όλο το έργο το βάδισμα του Ηροδότου που είναι πότε χαριτωμένος ποιητικός αφηγητής, πότε ευσυνείδητος και όσο μπορεί ακριβολόγος ιστορικός. Ο πρώτος παραθέτει πλήθος επεισόδια, ανέκδοτα και παραμύθια που δεν έχουν παρά μακρινή σχέση με το κύριο θέμα. Ο δεύτερος εισάγει, για πρώτη φορά στην ιστορική αφήγηση, συγκεκριμένα στοιχεία για τις επιδιώξεις των αντιπάλων, για την πολεμική τους δύναμη, για την πολιτική τους οργάνωση και την κοινωνική τους δομή καθώς και για τις μεταξύ τους συγκρούσεις. Με τον Ηρόδοτο περνούμε από το έπος στη συστηματική εξιστόρηση.

 

Αυτή την εβδομάδα

Κλειώ

Ο δεύτερος τόμος

Η εκστρατεία του Κροίσου κατά των Περσών, η ήττα του και η αιχμαλωσία του. Οι σχέσεις των Ελλήνων με τον Κύρο, η ιστορία των Βαβυλωνίων και των Ασσυρίων, η σχέση τους με τους λαούς γύρω από την Κασπία Θάλασσα και ο θάνατος του Κύρου.

 

Μαζί,

 

Το ανανεωμένο VITA

Το πρώτο περιοδικό υγείας και ευεξίας, πιο πλούσιο και πιο δυνατό!

 

Ενα απολαυστικό τεύχος 160 σελίδων:

 

Η Αθηναΐδα Νέγκα μιλάει για όλα

Οδηγός προστασίας από τη ζέστη

 

 

 

 

Και

 

ΒHMAgazino

Gal Gadot.

Η Wonder Woman είναι η πιο ακαταμάχητη σταρ στον πλανήτη!

 

 

Και στην απλή έκδοση των €2.