Πως μπορεί να επηρεάσει ο καταναλωτής την ποιότητα των υλικών της τροφής του; Πόσο μεγάλο ρόλο παίζουν οι εστιάτορες, τόσο στην παραγωγή τροφίμων αλλά και στην εκπαίδευση του κοινού; Τι σχέση μπορεί να έχουν όλα αυτά με την κλιματική αλλαγή; Αυτά και άλλα πολλά ερωτήματα γύρω από την γεύση και τον γαστρονομικό μας πολιτισμό συζητήθηκαν την Τετάρτη 26 Ιουνίου στο Μεταλλουργείο στο Γκάζι, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων Wise Food Stories, που οργάνωσαν τα εστιατόρια

Base Grill, Cookoovaya, το αγρόκτημα «Η Κιβωτός του Δήμου» και η Πανελλήνια Ενωση Εκτροφέων Αυτόχθονων Φυλών Αγροτικών Ζώων.  Ηταν η δεύτερη της σειράς- η πρώτη, που έγινε πέρσι το φθινόπωρο, είχε πρωταγωνίστρια την αυτόχθονη αγελάδα τύπου Κατερίνης. Φέτος τον … πρώτο λόγο είχε ο μαύρος χοίρος. Οι ομιλητές πολλοί και τα όσα είπαν άκρως ενδιαφέροντα.

Τι μάθαμε;

  • Στα Τρίκαλα σχεδιάζεται πάρκο τοπικής χλωρίδας και πανίδας, όπως ανακοίνωσε ο Δήμαρχος Δημήτρης Παπαστεργίου
  • Τα αυτόχθονα ζώα, που είναι εγκλιματισμένα στο περιβάλλον ή πιο σωστά όπως είπε ο κτηνοτρόφος Δημήτρης Δήμος «είναι το ίδιο το περιβάλλον», επιβιώνουν πολύ πιο εύκολα. Ο ίδιος διηγήθηκε πως όταν κάποτε στα Τρίκαλα, όταν η θερμοκρασία είχε φτάσει τους μείον 20ο C, δεν αντιμετώπισε ιδιαίτερο πρόβλημα, δεν κινδύνεψαν τα ζώα του. Το μόνο που χρειάστηκαν ήταν λίγη τροφή και νερό.
  • Το κρέας του μαύρου χοίρου έχει περισσότερες πρωτεΐνες λόγω διατροφής, κίνησης και κληρονομικότητας. Ο καθηγητής του τμήματος βιοχημείας και βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Δημήτρης Κουρέτας μίλησε επίσης για «το διαβατήριο του ελληνικού κρέατος» που ετοιμάζει το Πανεπιστήμιο του σε συνεργασία με το ΑΠΘ.

Ακούσαμε επίσης ενδιαφέρουσες ιστορίες από τον νέο κτηνοτρόφο Ευθύμη Αυγέρη, τον Σωτήρη Λυμπερόπουλο (παραγωγό της εταιρείας Radiki) και τον  κρεοπώλη Αρτέμη Περιστεράκη αλλά και  έναν παραλληλισμό ανάμεσα στο τερουάρ του κρασί και του φαγητού από τον βραβευμένο ως καλύτερο έλληνα σομελιέ για το 2019 Αρη Σκλαβενίτη.

Για την αύξηση των αερίων του θερμοκηπίου, για την οποία μεγάλο μερίδιο έχει η εντατική κτηνοτροφία μίλησε ο σεφ και ιδιοκτήτης του Nolan Σωτήρης Κοντιζάς διαβλέποντας την ανάγκη να καταναλώνουμε λιγότερο και καλύτερο κρέας.

Από την παρέμβαση του συγγραφέα και  δικηγόρου Χρίστου Ζουράρι κράτησα έναν σημαντικό για μένα προβληματισμό: πως θα εκπαιδευτούν οι νέοι μάγειρες για να αναδείξουν την ιδιαίτερη γεύση του κρέατος των αυτόχθονων φυλών.

Φύλαξα να σας μεταφέρω στο τέλος ένα κομμάτι από την ομιλία του σεφ και συνιδιοκτήτη στα εστιατόρια Cookoovaya και Basegrill Κλεομένη Ζουρνατζή, που νομίζω συνοψίζει την ουσία των Wise Food Stories:

«Το διακύβευμα αυτών των συναντήσεων είναι να καταφέρουμε μέσα από ένα οργανωμένο σύστημα ελληνικών προϊόντων με ονομασία προέλευσης ή με προστατευόμενη γεωγραφική ένδειξη να δώσουμε πραγματική υπόσταση στην ελληνική γαστρονομία, δημιουργώντας έτσι ένα προϊόν εξαγώγιμο αλλά και ένα προϊόν που από μόνο του να είναι λόγος να επισκεφθεί κάποιος τη χώρα μας. Και κυρίως ένα προϊόν στο οποίο θα μπορεί να έχει πρόσβαση ο καθένας πηγαίνοντας στο χασάπικο ή το μπακάλικο της γειτονιάς και να ζητήσει την τροφή του με το όνομα προέλευσής της».

ΥΓ Η βραδιά έκλεισε με γευστικές δημιουργίες ελληνικής κουζίνας από την ομάδα των σεφ της Cookoovaya και Basegrill. Η παντσέτα, τα αλλαντικά  και τα κεφτεδάκια από μαύρο χοίρο επιβεβαίωσαν την (τουλάχιστον) γευστική ανωτερότητα του ζώου στο οποίο ήταν αφιερωμένη η βραδιά.