Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ, επισήμανε χωρίς περιστροφές ότι τα δύο προβλήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει άμεσα η Νέα Δημοκρατία, εφόσον κερδίσει τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, είναι τα «κόκκινα» δάνεια και η διάσωση της ΔΕΗ.

Και δυστυχώς τα «φρέσκα» στοιχεία τον επιβεβαιώνουν. Στο τέλος του 2018 το συνολικό απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων δανείων του τραπεζικού συστήματος διαμορφώθηκε στο δυσθεώρητο ύψος των 81,8 δισ. ευρώ, παρά το γεγονός ότι είναι μειωμένα κατά 25,4 δισ. ευρώ σε σχέση με το υψηλό που είχαν βρεθεί το 2016. To ανησυχητικό όμως είναι ότι, για παράδειγμα, το 2018 η μείωση που κατεγράφη στα «κόκκινα» δάνεια προήλθε από μη οργανικές ενέργειες, όπως διαγραφές ύψους 5,9 δισ. ευρώ καθώς και πωλήσεις ύψους 5,8 δισ. ευρώ, ενώ συνεχίστηκε η καθαρή εισροή νέων «κόκκινων» δανείων κυρίως λόγω αθέτησης υποχρεώσεων από δανειολήπτες με ρύθμιση οφειλής.

Η περίπτωση της ΔΕΗ όλο και χειροτερεύει. Το πρώτο τρίμηνο του 2019 οι ζημιές έφτασαν τα 250 εκατ. ευρώ, που έρχονται να προστεθούν στις ζημιές των 900 εκατ. ευρώ της περιόδου του 2018, ενώ χρειάζονται άμεσα πάνω από 300 εκατ. ευρώ για να μην κηρύξει η εταιρεία στάση πληρωμών. Ενα αναπόφευκτο μέτρο, σύμφωνα με διεθνείς οίκους, είναι η αύξηση των τιμολογίων της ΔΕΗ, αφού ο όμιλος δεν έχει μηχανισμούς ανάκτησης κόστους και είναι εκτεθειμένος στις αυξήσεις των διεθνών τιμών εκπομπών αερίων CO2 και της χονδρικής τιμής ρεύματος. Η μεγάλη στρέβλωση είναι ότι η ΔΕΗ ελέγχει το 81% της προμήθειας ρεύματος, αλλά κάτω από το 50% της παραγωγής, με αποτέλεσμα να υποχρεώνεται να αγοράζει από τη χονδρεμπορική ποσότητες αξίας έως και 2,3 δισ. ευρώ για να καλύψει τους πελάτες της.

ΥΓ. 1: Η απάντηση του υπουργείου Ενέργειας σχετικά με τις δημοσιογραφικές πληροφορίες για μεγάλο ζημιογόνο αποτέλεσμα της επιχείρησης στο πρώτο τρίμηνο του 2019 δείχνει ότι στην κυβέρνηση δεν έχουν αντιληφθεί την καταστροφή που έχουν προκαλέσει στη ΔΕΗ, αφού στην ανακοίνωση δεν γίνεται καμία αναφορά στην… ταμπακιέρα, αλλά μόνο στην «κινδυνολογούσα» Νέα Δημοκρατία και στο επίτευγμα της διαφύλαξης του δημόσιου χαρακτήρα της επιχείρησης!

ΥΓ. 2: Η γνώμη της στήλης είναι ότι το πιο σημαντικό πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η νέα κυβέρνηση, αλλά και οι μελλοντικές κυβερνήσεις, είναι η διαρκής μείωση του πληθυσμού που βρίσκεται σε ηλικία εργασίας.