«Θέλουμε τον Πειραιά των νέων θέσεων εργασίας και των ευκαιριών απασχόλησης, τον Πειραιά της κοινωνική συνοχής και της αλληλεγγύης». Αυτό είναι το κεντρικό όραμα ενός ανθρώπου που δεν είναι «χθεσινός» στον Πειραιά, που έχει προσφέρει από πολλές καίριες θέσεις και που τώρα κατεβαίνει στον πολιτικό στίβο. Ο λόγος για τον Μύρωνα Σπιθάκη ο οποίος είναι υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής» και τον δήμαρχο Γιάννη Μώραλη.

Σε μια συνέντευξή του στο in.gr ο κ. Σπιθάκης, ο οποίος είναι πολιτικός μηχανικός Ε.Μ.Π., Διδάκτωρ του Ε.Μ.Π. και υπήρξε επιστημονικός συνεργάτης του τμήματος Πολιτικών Μηχανικών του ιδρύματος επί μια δεκαετία, τεχνικός σύμβουλος του Δημάρχου Πειραιά Γιάννη Μώραλη και τεχνικός σύμβουλος της Π.Α.Ε. ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ, αναλύει τους λόγους που εκτίθεται στις εκλογές της Κυριακής:

 

Γιατί αποφασίσατε να κατέβετε υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος με τον συνδυασμό «Πειραιάς Νικητής;

 

Στα δημοτικά θέματα, που κύριο διακύβευμα είναι η εικόνα και η ζωή της πόλης, το κρίσιμο ζήτημα για τον κάθε υποψήφιο είναι η αξιοσύνη του και όχι η κομματική του ταυτότητα.

Το κόμμα δεν είναι ούτε η «κολυμβήθρα του Σιλωάμ» όπου εξαγνίζεται αυτόματα ο κάθε υποψήφιος ούτε «πανάκεια» που προσφέρει έτοιμες λύσεις στα προβλήματα.

Άλλη προσέγγιση απαιτούν τα μεγάλα προβλήματα της χώρας και άλλη αυτά της τοπικής κοινωνίας.

Ο ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ, ο Δήμαρχος μας κ. Μώραλης, ο πρώτος δημοτικός σύμβουλος και ηγέτης του Ολυμπιακού, κ. Βαγγέλης Μαρινάκης, η ποιότητα των στελεχών του συνδυασμού μας συμπυκνώνουν όλους τους παραπάνω λόγους που πήρα την απόφαση να θέσω υποψηφιότητα ως δημοτικός σύμβουλος.

Στον ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ είμαστε συντηρητικοί ως προς τη διασφάλιση των αρχών, των αξιών και των παραδοσιακών κανόνων που μέχρι τώρα ομορφαίνουν τη ζωή μας και εγγυώνται τα καλώς κείμενα. Ταυτόχρονα, όμως, είμαστε προοδευτικοί, φορείς ανατροπής και αγωνιζόμαστε για αλλαγές που πρέπει ραγδαία να επισυμβούν, αφού ο κόσμος και η ίδια η ζωή αλλάζουν ραγδαία.

Αυτό για εμάς στον ΠΕΙΡΑΙΑ ΝΙΚΗΤΗ σημαίνει ανεξαρτησία γνώμης και δράσης, υποβολή ανεξάρτητης υποψηφιότητας. Και αυτός είναι ο κύριος λόγος που κατέβηκα.

 

Τι μπορεί να κάνει ο δήμος για την πόλη την επόμενη τετραετία;

Ο στόχος του συνδυασμού μας – ΠΕΙΡΑΙΑΣ ΝΙΚΗΤΗΣ – είναι τριπλός και επικεντρώνεται:

(1ον) Στην επίτευξη δυναμικής και βιώσιμης ανάπτυξης για την Πόλη μας.

(2ον) Στη δημιουργία σύγχρονων υποδομών και

(3ον) Στην οικονομική ανάπτυξη και κοινωνική σύγκλιση.

Οι προκλήσεις που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε απαιτούν μια στοχευμένη απάντηση. Και αυτή είναι ότι θέλουμε τον Πειραιά ένα δυναμικό και βιώσιμο δήμο για τους πολίτες του. Θέλουμε τον Πειραιά των νέων θέσεων εργασίας και των ευκαιριών απασχόλησης,  τον Πειραιά της κοινωνική συνοχής και της αλληλεγγύης. Γνώμονάς μας είναι να βοηθήσουμε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη με κριτήρια αντικειμενικά και διαφανή. Δεν μας ενδιαφέρει ο πολίτης – πελάτης, αλλά ο πολίτης που συμμετέχει ενεργά στο τοπικό εγχείρημα. Ο πολίτης που προτείνει, ελέγχει, επιβραβεύει και αποδίδει ευθύνες.

Για μας, αυτό είναι σήμερα ένα μεγάλο στοίχημα που καλούμαστε να κερδίσουμε. Και θα το κερδίσουμε αφού πρώτιστα -με την μεγάλη συμβολή του ηγέτη μας κ. Βαγγέλη Μαρινάκη- έχουν τεθεί οι βάσεις ώστε ο Πειραιάς να αποτελεί μια πόλη – πρότυπο.

Μία πόλη αντάξια της ιστορίας της, ικανή να ανταποκριθεί στις μεγάλες προκλήσεις της νέας εποχής, ικανή να αντιμετωπίσει και να αξιοποιήσει τις μεγάλες ευκαιρίες από την πορεία της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης μέσα στο νέο παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον.

Λένε ότι στον Πειραιά μπορούν να γίνουν πολλά έργα ακόμη. Ποια πιστεύετε ότι είναι τα εμβληματικά, αυτά που θα μεταμορφώσουν την πόλη;

Δεν υπάρχουν εμβληματικά έργα που μεταμορφώνουν μία πόλη. Κάθε έργο κάθε δράση βάζει το δικό της λιθαράκι στην βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη και κατά συνέπεια στην εικόνα της πόλης.

Η αναμόρφωση κάθε πόλης απαιτεί συνέπεια δράσεων, έργων και συνεχή και συστηματική δουλειά. Και εμείς αυτό κάνουμε.

Το Μικρολίμανο για παράδειγμα αποτελεί ένα παράδειγμα όσων σας προανέφερα. Ο Πύργος του Πειραιά, ένα από τα σημαντικότερα κτήρια του Δήμου το οποίο παρέμενε ανεκμετάλλευτο από το 1973, βγαίνει σε 10 μέρες σε διεθνή διαγωνισμό. Η ανάπλαση της περιοχής του Αγίου Διονυσίου. Όλα αυτά μαζί τα έργα θα αλλάξουν συνολικά την εικόνα της πόλης αλλά και την καθημερινότητα των συμπολιτών μας.

 

Ποιο είναι το δικό σας όραμα για την πόλη του Πειραιά; Πώς θα θέλατε να την δείτε;

Η απάντηση έχει ήδη δοθεί από τον Δήμαρχο μας κ. Γιάννη Μώραλη και τον Πρόεδρο μας κ. Βαγγέλη Μαρινάκη. Ο Πειραιάς μας να γίνει ξανά μια πόλη για να ζεις και όχι απλά να μένεις.

 

Είναι ανθρώπινη πόλη; Σέβεται τους πολίτες, την ιστορία, τον πολιτισμό;

Η σημερινή δημοτική αρχή από το 2014 μέχρι σήμερα έχει κάνει μεγάλη επανάσταση. Έδωσε σημαντικό αγώνα για την επίλυση του μεγαλύτερου προβλήματος, όλων, που ήταν τα οικονομικά του δήμου Πειραιά. Πέτυχε οικονομική ανάκαμψη στην χειρότερη οικονομική περίοδο για την χώρα.

Ξεκίνησε έργα που την κατατάσσουν σε εξαιρετική θέση για τα επόμενα χρόνια. Έγινε η πόλη πολιτιστικό, τουριστικό και αθλητικό κέντρο. Όλα αυτά τυχαία δεν έγιναν. Όλα αυτά είναι το αποτέλεσμα της ομαδικότητας και της συνεργασίας όλων και πρωτίστως της πολλαπλής στήριξης που παρείχε όλα αυτά τα χρόνια ο Βαγγέλης Μαρινάκης.

 

Ο τουρισμός είναι βασικό στοιχείο για τον Πειραιά. Τι μπορεί να γίνει περισσότερο;

Ο Δήμος Πειραιά μέχρι πριν από λίγα χρόνια δεν είχε καν στην ατζέντα του τον τουρισμό.

Από τη στιγμή που ανέλαβε ο «Πειραιάς Νικητής» έγιναν τα πρώτα δειλά βήματα και τέθηκαν σε εφαρμογή μια νέα τουριστική στρατηγική. Με την τουριστική καμπάνια Destination Piraeus, μέσω της οποίας προσπαθούμε να προβάλουμε τον Πειραιά ως προορισμό, αλλά και την τουριστική στρατηγική που υποβάλαμε στον ΕΟΤ, αποκτήσαμε τα πρώτα εργαλεία.

Βεβαίως υπάρχουν δυσκολίες αφού ο Πειραιάς δεν είναι ακόμα φιλικός προς τους τουρίστες, απουσιάζουν μεγάλα ξενοδοχεία, συνεδριακό, εκθεσιακό κέντρο και άλλες τουριστικές υποδομές.

Γι’ αυτό ένα σημαντικό κονδύλι από τα 80 εκατ. ευρώ που θα επενδυθούν στην πόλη μέσω της ΟΧΕ (Ολοκληρωμένη Χωρική Επένδυση), θα κατευθυνθεί στην τουριστική ανάπτυξη και προβολή. Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες να επενδύσουν στη δημιουργία τουριστικών υποδομών και ως δήμος ενθαρρύνουμε και διευκολύνουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Είμαστε αισιόδοξοι ότι τα επόμενα χρόνια θα τα καταφέρουμε να μπούμε δυναμικά στον τουριστικό χάρτη.