Η παλιά ρήση του Χαρίλαου Φλωράκη ισχύει για όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις, γι’ αυτήν όμως ισχύει λίγο περισσότερο: η κάλπη είναι «γκαστρωμένη». Οι μεγάλες πολιτικές ανακατατάξεις των τελευταίων ετών, οδήγησαν σε αλλαγή των συσχετισμών σε κεντρικό επίπεδο.

Όμως, στις τοπικές κοινωνίες τα πράγματα δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο. Για πρώτη φορά φέτος οι αυτοδιοικητικές εκλογές θα γίνουν με το σύστημα της απλής αναλογικής, δηλαδή οι έδρες θα μοιραστούν ανάλογα με τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής.

Όσο για την εκλογή δημάρχου, απαιτείται το 50%+1 των ψήφων, ποσοστό που εάν δεν συγκεντρωθεί, οι δύο πρώτοι της 26ης Μαΐου θα οδεύσουν για τον δεύτερο γύρο.

Η εφαρμογή του νέου αυτού εκλογικού συστήματος έφερε πολλές υποψηφιότητες για τον δημαρχιακό θώκο, με στόχο έστω μία θέση στο δημοτικό συμβούλιο. Κι αυτό έχει ως επακόλουθο ακόμη μία δημοτική πρωτοτυπία: Από τη μία, επίσημα χρίσματα και στηρίξεις έχουν λίγες μόνο υποψηφιότητες και από την άλλη σε έναν δήμο να βλέπουμε να κατεβαίνουν από τον ίδιο πολιτικό χώρο περισσότεροι του ενός υποψήφιοι.

-Ποιοι υποψήφιοι ξεχωρίζουν, ποιες εκπλήξεις ελλοχεύουν και ποια τα μεγάλα ντέρμπι;

-Ποιες ανατροπές φέρνει η απλή αναλογική και ο ρόλος των πολιτικών ανταρτών;

-Τι δείχνουν οι μετρήσεις για είκοσι πόλεις της Ελλάδας;

Διαβάστε περισσότερα στην έντυπη έκδοση των ΝΕΩΝ Σαββατοκύριακο

Η μάχη των δήμων