Βρετανικό χάος μπροστά στον… Τιτανικό του Brexit

Η Μέι δέχεται τη μία ήττα μετά την άλλη, οι βουλευτές ψηφίζουν «όχι» σε άτακτη έξοδο και ο ολλανδός πρωθυπουργός δηλώνει: «Είναι σαν να ψήφισε ο “Τιτανικός” να φύγει από τη μέση το παγόβουνο»

«Οι οπαδοί του Brexit έχουν έναν επικίνδυνο αντίπαλο τον οποίο δεν κατονομάζουν. Δεν είναι κάποιο κόμμα της αντιπολίτευσης, ούτε οι Βρυξέλλες, ούτε οι υπέρμαχοι της παραμονής στην ΕΕ. Είναι η πραγματικότητα», έγραψε αρθρογράφος του «Guardian» αναπολώντας την εποχή που η Βρετανία παρουσίαζε «έναν νηφάλιο, σύννομο και ρεαλιστικό ευρωσκεπτικισμό», ενώ σήμερα το «κύμα εθνικισμού» που σαρώνει τη χώρα απορρίπτει την όποια πρακτικής φύσης αντίρρηση προς το Brexit ως «έλλειμμα πατριωτισμού».

Κάθε δυσκολία στον δρόμο του Brexit την τελευταία διετία πηγάζει από τον ίδιο κακό υπολογισμό: «Την τρελά αδιανόητη προσδοκία ότι μια ένωση 27 κρατών, που καθένα τους γνωρίζει την αξία της ενότητας και της αλληλεγγύης, θα αποτελούσε το αδύναμο μέρος στις διαπραγματεύσεις» και ότι η αποχωρούσα χώρα «που δεν έχει καμία ιδέα για τη σχέση που επιθυμεί με την υπόλοιπη Ευρώπη, θα μπορούσε να υπαγορεύσει τους όρους της εξόδου της».

Το Βήμα αναλύει:

– Τι θα κάνουν οι βουλευτές στις κρίσιμες ψηφοφορίες

– Η παράταση που σκοπεύει να ζητήσει η Μέι από τους «27»

– Οι εξελίξεις γύρω από το Brexit

Διαβάστε αναλυτικά το ρεπορτάζ της Τάνιας Μποζανίνου στο ΒΗΜΑ της ΚΥΡΙΑΚΗΣ που κυκλοφορεί

Δείτε επίσης
Κόσμος
ΒΗΜΑτοδότης
Σίβυλλα
  • Αναβολές και… private clubs Το τεράστιο ροζ, γεμάτο καθρέφτες, δωμάτιο στη βίλα «Ορτανσία», σκαρφαλωμένη στις ψηλότερες και πλέον θεαματικές οροσειρές της Εκάλης, ήταν... ΣΙΒΥΛΛΑ |
Helios Kiosk