Σκηνές ανείπωτης τραγωδίας με το αίσθημα του φόβου να κυριαρχεί,  κατακλύζουν τα κείμενα των αγωγών διαδοχικά οι οικογένειας των θυμάτων της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι, που άφησε πίσω της 100 νεκρούς.

Μετά από τις μηνύσεις οι υποθέσεις οδηγούνται και στα αστικά δικαστήρια, από τα οποία οι συγγενείς αξιώνουν αποζημιώσεις για ψυχική οδύνη έως και 2 εκατομμύρια ευρώ.

Στις τέσσερις πρώτες αγωγές, τι οποίες δημοσιεύει ο Ελεύθερος Τύπος, περιγράφονται σκηνές- σοκ,  βγαλμένες κατευθείαν από την ανάμνηση του πύρινου εφιάλτη. Οι αγωγές στρέφονται κατά του Ελληνικού Δημοσίου, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Μαραθώνα.

Το απόγευμα της 23 Ιουλίου που σημάδευσε για πάντα τις ζωές των συμπολιτών μας, ο τραγικός θάνατος, η εγκατάλειψη, η πλήρης ασυνεννοησία των αρχών και η έλλειψη σχεδίου αποτυπώνονται με τον πιο παραστατικό τρόπο στις αγωγές αυτές. Σύμφωνα με τις μαρτυρίες, χαρακτηριστικό είναι ότι η Πυροσβεστική της περιοχής δεν απαντούσε στις αγωνιώδεις κλήσεις των πολιτών. Όταν απάντησε η προτροπή προς τους ανθρώπους που έρχονταν αντιμέτωπη με τις φλόγες ήταν: «Κάντε ό,τι νομίζετε».

Χαρακτηριστική περίπτωση, οι δέκα συγγενείς τους Δημήτριου Τζούλια, ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο, προσπαθώντας να σώσει το σπίτι του.

«Μόλις πληροφορηθήκαμε για τη φωτιά και είδαμε τους καπνούς, εμείς πήραμε το αυτοκίνητό μας και φύγαμε για τον Αγιο Ανδρέα Αττικής κι έτσι γλιτώσαμε το κάψιμό μας. Αντίθετα, ο σύζυγος και πατέρας μας έμεινε στο σπίτι, μήπως και το σώσει. Όταν είδε, όμως, ότι τα πράγματα δυσκόλευαν και ήταν πολύ επικίνδυνα και για το σπίτι και για τον ίδιο, πήρε το αυτοκίνητό του για να φύγει και αυτός και να έλθει στον Άγιο Ανδρέα», αναφέρουν στην αγωγή τους οι συγγενείς του Δημήτριου Τζούλια και συνεχίζουν:

«Σε απόσταση όμως 150, περίπου, μέτρων από το σπίτι μας τον περικύκλωσαν οι φλόγες και οι καπνοί. Υποχρεώθηκε να κατέβει από το αυτοκίνητό του αλλά το θερμικό κύμα τον τραυμάτισε πολύ σοβαρά. Μεταφέρθηκε στο Κέντρο Υγείας Νέας Μάκρης, μετά στο Σισμανόγλειο Νοσοκομείο και τέλος στο ΚΑΤ, όπου, δυστυχώς, απεβίωσε τη 14/8/2018».

Ενώ βρισκόταν στο νοσοκομείο, λίγο πριν χάσει τη μάχη με τη ζωή, είπε στους δικούς του ότι ήταν αβοήθητος: «Κατά την ως άνω επί 20ημέρου νοσηλεία του στα νοσοκομεία, μας είπε ότι δεν είχε καμία ενημέρωση ή βοήθεια, ούτε από την περιφέρεια ούτε από το δήμο ούτε από την Πυροσβεστική και την Αστυνομία…», συμπληρώνουν οι συγγενείς, οι οποίοι ζητούν αποζημίωση για ψυχική ύψους 1.940.000 ευρώ.