Δεν τους έφτανε η οργή των πολιτών για το Μακεδονικό, ήρθε στο προσκήνιο ξανά και η τραγωδία στο Μάτι που πολλοί στην κυβέρνηση θα ήθελαν να ξεχαστεί. Από τη Δευτέρα, όταν έγιναν γνωστές οι κατηγορίες σε βαθμό πλημμελήματος για 20 πρόσωπα, το κύριο θέμα συζήτησης είναι οι ευθύνες της κυβέρνησης, της Ρένας Δούρου (φωτογραφία), του Ηλία Ψινάκη, της Πυροσβεστικής, της Αστυνομίας και των υπολοίπων. Και το γεγονός ότι οι 100 νεκροί παραμένουν αδικαίωτοι ενώ οι κάτοικοι, που συνεχίζουν να μαζεύουν τις στάχτες τους, κατηγορούν την πολιτεία για παντελή απουσία.

Η επίσημη «γραμμή» που, όπως φάνηκε, δίνει το Μέγαρο Μαξίμου σε βουλευτές και «φιλικούς» δημοσιογράφους είναι η… γραμμή Καμμένου. Αυτήν που χάραξε ο πρώην υπουργός Αμυνας όταν επισκέφτηκε το Μάτι και είπε ότι για όλα φταίνε οι κάτοικοι που έχτιζαν αυθαίρετα. Αυτή τη γραμμή, που τηρούν πιστά στην κυβέρνηση, δεν θέλουν να την ακούν οι κάτοικοι στις πληγείσες περιοχές, με αποτέλεσμα να ξεχειλίζει η οργή τους. «Μας λένε ότι φταίνε οι νεκροί που κάηκαν. Ντροπή».

Από την άλλη, είναι και η εικόνα της Ρένας Δούρου η οποία βγαίνει για να δικαιολογήσει τη στάση της εκείνες τις ημέρες της τραγωδίας και τα κάνει… μούσκεμα. Γιατί όταν λέει ότι οι αθώοι πρέπει να περιμένουν προκαλεί περισσότερο τους συγγενείς των νεκρών οι οποίοι στην κυριολεξία δεν μπορούν να περιμένουν. «Κρείττον σιγάν» έλεγαν οι αρχαίοι ημών πρόγονοι, αλλά η περιφερειάρχης από τη στιγμή που αποφάσισε να διεκδικήσει μια δεύτερη θητεία θα πρέπει να υποστεί και τις συνέπειες.

Θα κυβερνήσω με ανθρώπους της γενιάς μου

Είναι γνωστό τουλάχιστον σε όλους τους υποψήφιους βουλευτές της ΝΔ ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης όποτε και όταν γίνει πρωθυπουργός θα χρησιμοποιήσει και εξωκοινοβουλευτικά στελέχη για υπουργούς (όσους δηλαδή δεν θα εκλεγούν στο Επικρατείας), σε ένα μικρό και ευέλικτο υπουργικό σχήμα και βεβαίως θα προτιμήσει υπουργούς από τη δική του γενιά, αλλά και υπουργούς από άλλους χώρους. Και για του λόγου το αληθές να τι δήλωσε: «Θα κυβερνήσω με τους ανθρώπους της γενιάς μου. Και θα κάνουμε άνοιγμα και σε ανθρώπους από την κοινωνία των πολιτών, σε πρόσωπα από τον χώρο των επιχειρήσεων αλλά και μέλη άλλων πολιτικών χώρων» ανέφερε, μεταξύ άλλων, για την επόμενη μέρα μετά τις εθνικές εκλογές.

Ετσι, πήγε στη Ρόδο για να στηρίξει κυρίως τη Μαίρη Τριανταφύλλου στο ευρωψηφοδέλτιο, τη στιγμή που ούτε ο υποψήφιος περιφερειάρχης ούτε ο υποψήφιος δήμαρχος Ρόδου έχουν ανάγκη από στήριξη. Οι δημοσκοπήσεις τούς δίνουν μεγάλο προβάδισμα. Τώρα θα πείτε ποια είναι η κυρία Τριανταφύλλου. Είναι εξέχουσα οινοποιός (κατάγεται από την Κω) και εξέχουσα ξενοδόχος. Ετσι, όπως της είπε ο κ. Μητσοτάκης, θέλει να στηρίξει ο ίδιος και η ΝΔ στελέχη από τον χώρο της δημιουργίας.

Ο Πικραμμένος στο Επικρατείας

Εκείνο που επίσης έχει ενδιαφέρον είναι ότι ακούγονται τα πρώτα ονόματα για το ψηφοδέλτιο Επικρατείας της ΝΔ. Ακούστηκε το όνομα του Παναγιώτη Πικραμμένου (πρώην δικαστικού και πρώην υπηρεσιακού πρωθυπουργού) καθώς και το όνομα του στρατηγού Μιχ. Κωσταράκου, επίτιμου αρχηγού ΓΕΕΘΑ. Οσο για τα υπόλοιπα οκτώ ονόματα του ευρωψηφοδελτίου, σας πληροφορώ ότι ο κ. Μητσοτάκης θα τα ανακοινώσει όσο πλησιάζουν οι ευρωεκλογές και θα αποτελέσουν την έκπληξη, αφού ουσιαστικά αυτά τα ονόματα θα δώσουν την εκλογική μάχη. Δεν αποκλείεται ορισμένα από τα ονόματα που θα πλαισιώσουν το ευρωψηφοδέλτιο να προέρχονται από την Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Πολύ δεξιά της ΝΔ

Σας έχω νέα για τη σύμπραξη Καμμένου – Μπαλτάκου (δηλαδή δεξιότερα της Δεξιάς). Ανακοίνωσαν συνεργασία σε δύο χρόνους. Ο πρώτος χρόνος αφορά τις ευρωεκλογές όπου ο Τάκης Μπαλτάκος θα κατέβει με το ψηφοδέλτιο των ΑΝΕΛ και αν η συνεργασία πάει καλά, θα συνεχίσουν μαζί και στις εθνικές εκλογές. Το τελευταίο από τα πολλά κόμματα που κατά καιρούς θέλησε να δημιουργήσει ή συμμετείχε φέρει την ονομασία «Δύναμη Ελληνισμού», στο οποίο θα παραμείνει όμως με τον Δ. Καμμένο.

Θέλετε τώρα και παρασκήνιο; Σας πληροφορώ ότι η συνάντηση έγινε στο γραφείο του Π. Καμμένου στη Βουλή (παρουσία ενός συνεργάτη του κ. Καμμένου και της αστυνομικού της ασφάλειάς του που τον ακολουθεί παντού). Τώρα θα πείτε γιατί ο κ. Καμμένος διαθέτει γραφείο στη Βουλή τη στιγμή που διαλύθηκε η Κοινοβουλευτική Ομάδα (και έπαψε να θεωρείται κοινοβουλευτικό κόμμα); Σας πληροφορώ ότι τόσο ο κ. Καμμένος όσο και ο κ. Στ.  Θεοδωράκης δεν έχουν φύγει από τα γραφεία τους.

Ο ανεμιστήρας

Εκείνο που έμαθα είναι ότι ο κ. Μπαλτάκος για να συνεργαστεί με τον κ. Καμμένο έθεσε ορισμένους όρους. Ενας από τους όρους είναι ο κ. Καμμένος να σταματήσει να κάνει εχθρούς και να βάζει λάσπη στον ανεμιστήρα (ναι, δεν διαβάσατε λάθος, αυτός ήταν ο όρος όπως μου τον περιέγραψε ο κ. Μπαλτάκος). Του είπε επί λέξει: «Αύξησε τους φίλους σου και όχι τους εχθρούς σου». Για να υπάρξει συνεργασία συμπεραίνω ότι κάτι θα έκανε (με τον ανεμιστήρα) ο κ. Καμμένος. Θέλω όμως να σας υπενθυμίσω και τούτο: κατά το παρελθόν ο κ. Καμμένος είχε κατηγορήσει τον κ. Μπαλτάκο για συναλλαγή με τη Χρυσή Αυγή.