Mια γυναίκα και οι λέξεις. Ιδού ποιοι πρωταγωνιστούν στο θεατρικό  έργο της Κατρίν Μπεναμού «Ανα, ή το Πανέξυπνο Κορίτσι» που για πρώτη φορά παρουσιάζεται στην Αθήνα, στο Vault Theatre Plus (Μελενίκου 26, Βοτανικός τηλ.: 213 035 6472, 6945 993 870).

Η ανακάλυψη και η κατάκτηση της γραφής είναι το θέμα της Μπεναμού που έχει ως κεντρική ηρωίδα μια ώριμη μαθήτρια, μετανάστρια, η οποία αποφασίζει να ξαναπιάσει το νήμα της μόρφωσης από εκεί που της το είχαν κόψει. Στην εφηβεία. Οταν αποφάσισαν να την παντρέψουν με κάποιον άγνωστο, τον ίδιο άνθρωπο ο οποίος την πήρε μαζί του στο Παρίσι… Για την αναλφάβητη Ανα η μεγαλούπολη είναι κλειστή και ακατανόητη.

Καθώς μαθαίνει τα γράμματα, καθώς μπαίνει στον κόσμο των λέξεων, καθώς πειραματίζεται και παιχνιδίζει με αυτές, δίνει όνομα στις αναμνήσεις της, στις επιθυμίες της. Ετσι ξεκινά να συλλαβίζει τον εαυτό της και το περιβάλλον της.

Θα τρομάξει;

Θα ενθουσιαστεί;

Θα απογοητευτεί;

Θα τα καταφέρει;

Γραμμένο το 2016, το έργο «Ανα, ή το Πανέξυπνο Κορίτσι» παρουσιάστηκε για πρώτη στο Φεστιβάλ της Avignon όπου απέσπασε άριστες κριτικές, κάτι που επαναλήφθηκε την ίδια χρονιά όταν ανέβηκε στο Παρίσι.

Εδώ ανεβαίνει για πρώτη φορά σε μετάφραση Αννας Δαμιανίδη και Αθηνάς Κεφαλά, η οποία επίσης σκηνοθετεί. Η Ανα έχει τη μορφή της Ιωάννας Γκαβάκου και στον ρόλο τόσο της μητέρας όσο και της καθηγήτριας βρίσκεται η Ντέπυ Μαυροπούλου.

Λοιποί συντελεστές

Κίνηση: Χριστίνα Σκουτέλα

Μουσική: Αλέξανδρος Μισιρλιάδης

Επιμέλεια κοστουμιών: Μαριάννα Ζαχαριάδου

Video-φωτογραφίες: Θανάσης Κεφαλάς

Φωνή παππού: Βασίλης Χατζηδημητράκης

Φωνή εκφωνήτριας του μετρό: Αννα Δαμιανίδη

Φωτισμoί: Θοδωρής Μαργαρίτης

Βοηθός σκηνοθέτη: Ντέπυ Μαυροπούλου – Λίντα Πεπέ

Από τη Δευτέρα 4 Μαρτίου, κάθε Δευτέρα και Τρίτη.