Όλο και βαθαίνει η οικονομική κρίση στη Βενεζουέλα, με τα επίπεδα της έλλειψης στα είδη πρώτης ανάγκης και του υπερπληθωρισμού όλο και να αυξάνονται.

Το 80% των νοικοκυριών του Καράκας πλήττεται με διατροφική ανασφάλεια, όπως ανέδειξε μελέτη των τριών μεγαλύτερων πανεπιστημίων της χώρας.

«Τα τρία τελευταία χρόνια η φτώχεια, σε όλες τις μορφές της, αυξήθηκε κατά 10% και το 2018 αφορούσε τα μισά νοικοκυριά (51%) ενώ η διατροφική ανασφάλεια απειλεί το 80% επειδή δεν έχουν τα μέσα να αγοράσουν τρόφιμα» ανέφερε συγγραφής της μελέτης, Ανίτσα Φρέιτες, η οποία αφορά τις συνθήκες ζωής των Βενελεζουάνων.

Στον τομέα της εκπαίδευσης, μόνο τα μισά παιδιά και οι έφηβοι πηγαίνουν τακτικά στο σχολείο.

Οι κύριοι λόγοι αποχής είναι, σύμφωνα με την έρευνα, η έλλειψη νερού (28%) και φαγητού (22%), η έλλειψη μέσων μεταφοράς (17%), ηλεκτρικού ρεύματος (15%) και η μη παροχή τροφής στο σχολείο (13%).

Σημειώνεται, ότι το 23% των νοικοκυριών δεν έχει τρεχούμενο νερό και στο 25% γίνονται πολύ συχνά πολύωρες διακοπές.

Η οικονομική κρίση δεν είναι το μοναδικό πρόβλημα στη Βενεζουέλα, καθώς η χώρα βρίσκεται παράλληλα με μια σοβαρή πολιτική κρίση.

Συνολικά τέσσερα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στο πλαίσιο αντικυβερνητικών διαδηλώσεων των τελευταίων ημερών.

Οι συγκρούσεις ξέσπασαν μεταξύ διαδηλωτών και αστυνομίας, σε μια προσπάθεια παραλαβής μη εγκεκριμένης ανθρωπιστικής βοήθειας.