Κλιμακώνεται το πολιτικό αδιέξοδο στη Βενεζουέλα, με τις συγκρούσεις μεταξύ υποστηρικτών της αντιπολίτευσης, των δυνάμεων ασφαλείας και ενός ένοπλου όχλου πιστού στον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο να οδηγούν στον θάνατο τεσσάρων ανθρώπων και εκατοντάδων τραυματιών τις τελευταίες ώρες.

Οι πιο δραματικές σκηνές εκτυλίχθηκαν το περασμένο Σάββατο στις γέφυρες που συνδέουν τη Βενεζουέλα με τη μεθοριακή πόλη στην Κολομβία Κουκουτά όπου αψηφώντας την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα, ο Χουάν Γκουαϊδό εμφανίστηκε στο πλευρό του κολομβιανού προέδρου Ιβάν Ντούκε, ζητώντας από τη διεθνή κοινότητα να κρατήσει ανοιχτά όλα τα ενδεχόμενα απέναντι στον Μαδούρο.

Καθώς οι διαδηλωτές της αντιπολίτευσης προσπάθησαν να παρακάμψουν τον αποκλεισμό που διέταξε η κυβέρνηση Μαδούρο προκειμένου να εμποδιστεί η είσοδος ανθρωπιστικής βοήθειας στη χώρα, στρατός και άνδρες των σωμάτων ασφαλείας έριξαν σφαίρες από καουτσούκ και δακρυγόνα για να τους απωθήσουν. Την ίδια ώρα, υποστηρικτές του Μαδούρο, οι λεγόμενοι colectivos, πέταξαν πέτρες κατά των υποστηρικτών του Γκουαϊδό και τρία φορτηγά με ανθρωπιστική βοήθεια τυλίχθηκαν στις φλόγες.

Ο Μαδούρο διέκοψε τους διπλωματικούς δεσμούς με την Κολομβία χαρακτηρίζοντας τον Γκουαϊδό «κλόουν», «ιμπεριαλιστικό ζητιάνο» και «πιόνι» του προέδρου Τραμπ, με τον τελευταίο να απαντά ότι οι μέρες του «είναι μετρημένες» και αναλυτές να βλέπουν πλέον ξεκάθαρα να ξετυλίγεται η προοπτική μιας στρατιωτικής κλιμάκωσης.

«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια στρατιωτική παρέμβαση για την επίλυση της κρίσης στη Βενεζουέλα είναι πιο πιθανή από ποτέ» δήλωσε ο Μάικλ Σίφτερ, πρόεδρος της δεξαμενής σκέψης Inter-American Dialogue με έδρα την Ουάσιγκτον, στην εφημερίδα «Washington Post»: «Η επιμονή του Γκουαϊδό πως όλες οι επιλογές βρίσκονται στο τραπέζι, αντανακλά τα λόγια του προέδρου Τραμπ για ανάληψη στρατιωτικής δράσης».

Προειδοποίηση προς τον Μαδούρο απηύθυνε ο συντηρητικός γερουσιαστής Μάρκο Ρούμπιο, ο οποίος επισκέφθηκε τα σύνορα Κολομβίας – Βενεζουέλας απειλώντας με πολύ σοβαρές συνέπειες. Δημοσίευσε δε στο Twitter μια εικόνα από τις τελευταίες ώρες του πρώην δικτάτορα της Λιβύης Μουαμάρ Καντάφι, σε μια έμμεση και – ατυχή όπως επισημαίνουν αμερικανοί δημοσιογράφοι – αναφορά ότι και ο Μαδούρο θα έχει το ίδιο τέλος.

Ηταν όμως ενδεικτική του κλίματος που επικρατεί στον Λευκό Οίκο, η εχθρότητα του οποίου υπονομεύει την προοπτική μιας πιο ειρηνικής επίλυσης της κρίσης και την ίδια ώρα διχάζει την αμερικανική πολιτική σκηνή: «Ο Μαδούρο είναι σατανικός και οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να ακολουθήσουν μια στρατηγική για να τον υποσκάψουν και να οδηγήσουν τη χώρα σε πρόωρες εκλογές. Κανείς δεν στηρίζει αυτό που έχει κάνει στη Βενεζουέλα, όμως είναι πολύ διαφορετικό για τις Ηνωμένες Πολιτείες να υποκινήσουν έναν εμφύλιο χωρίς να έχουν ένα πραγματικό σχέδιο για το πώς αυτός θα τελειώσει» έγραψε στο Twitter ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Κρις Μέρφι.

«Η διοίκηση Τραμπ θα πρέπει να καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια να διατηρήσει ένα ευρύ μέτωπο με τους δημοκρατικούς εταίρους της στη Βενεζουέλα» γράφει στο περιοδικό «Foreign Policy» ο Χοσέ Καρδένας, πρώην αξιωματούχος επί κυβερνήσεως Μπους, υπογραμμίζοντας ότι αυτό που επιθυμεί περισσότερο ο Μαδούρο είναι να μετατρέψει την κρίση σε διμερή αντιπαράθεση με τις Ηνωμένες Πολιτείες, κάτι που δεν πρέπει να πετύχει.

Ο Καρδένας προσθέτει ότι η επόμενη πολιτική κατάσταση που θα αντικαταστήσει τον Μαδούρο θα πρέπει να περιλαμβάνει αξιωματούχους του καθεστώτος, τους λεγόμενους «τσαβίστας», οι οποίοι αγκάλιασαν τις σοσιαλιστικές πολιτικές του Ούγκο Τσάβες και δεν είναι όλοι τους απατεώνες. Αντίθετα, πολλοί πιστεύουν και οραματίζονται μια χώρα που θα ενσωματώνει τα φτωχότερα στρώματα. Αυτό το είδος συμβιβαστικής προσέγγισης, τουλάχιστον αυτή την ώρα, δεν υπάρχει πουθενά στο τραπέζι.