Ο Χόρχε Ράμος, είναι ο δημοσιογράφος ο οποίος, σύμφωνα με καταγγελία του μεγαλύτερου ισπανόφωνου τηλεοπτικού δικτύου στις ΗΠΑ, του Univision, στο οποίο και εργάζεται τέθηκε προσωρινά υπό κράτηση μαζί με το συνεργείο του, στο προεδρικό μέγαρο στη Βενεζουέλα, μετά από συνέντευξη στον πρόεδρο της χώρας, Νικολάς Μαδούρο, καθώς κάποιες από τις ερωτήσεις του σχετικά με την «έλλειψη δημοκρατίας στη Βενεζουέλα και την ανθρωπιστική κρίση», εξόργισαν, όπως δηλώνει τον πρόεδρο της χώρας.

Ποιος είναι όμως ο δημοσιογράφος που νευρίασε τον Ν. Μαδούρο;

Ο Χόρχε Ράμος είναι ένας δημοσιογράφος που έχει βραβευθεί με οκτώ Emmy, είναι 61 ετών και έχει μεξικάνικη καταγωγή.

Γεννήθηκε στις 16 Μαρτίου του 1958 στο Μεξικό. Απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα και σήμερα διαμένει με την σύντροφό του στο Μαϊάμι της Φλόριντα.

Ο Ράμος θεωρείται η ραχοκοκκαλιά της ενημέρωσης στο ισπανόφωνο τηλεοπτικό δίκτυο «Univision» με έδρα το Μαϊάμι, στο οποίο παρουσιάζει πολιτική εκπομπή και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων. Έχει καλύψει πέντε πολέμους και άλλα μεγάλα γεγονότα από την πτώση του τείχους του Βερολίνου μέχρι τον πόλεμο στο Αφγανιστάν. Φοίτησε σε καθολικά σχολεία και, όπως ο ίδιος δηλώνει, έχει πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης από ιερείς. Είναι απόφοιτος του Πανεπιστημίου Universidad Iberoamericana στην Πόλη του Μεξικού με ειδίκευση στην επικοινωνία.

Ο ίδιος δηλώνει πολιτικά ανεξάρτητος όσον αφορά τα κόμματα στις ΗΠΑ, ωστόσο δείχνει μία προτίμηση στους Δημοκρατικούς.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο ίδιος ο Μαδούρο εξοργίστηκε όταν του έδειξε βίντεο με νέους ανθρώπους να τρώνε μέσα από ένα αποριμματοφόρο, ενώ του είπε επίσης ότι «εκατομμύρια Βενεζουελάνοι και πολλές κυβερνήσεις στον κόσμο δεν τον θεωρούν νόμιμο πρόεδρο αλλά δικτάτορα».

Υπενθυμίζεται ότι το συγκεκριμένο δημοσιογράφο είχε βγάλει έξω από συνέντευξη τύπου το 2015 στην Αϊόβα και  ο αμερικανός πρόεδρος, Ντόναλντ Τραμπ, καθώς είχε ενοχληθεί από τις προτάσεις του Ράμος για τη μεταναστευτική πολιτική.