Αγαπητοί Γείτονες!

Καλώς ορίσατε στη Συμμαχία και καλώς θα ορίσετε στην Ευρωπαϊκή Ένωση !

Οι χώρες μας βρίσκονται δίπλα, δίπλα και αυτό μας καθιστά γειτόνους. Ο ελληνικός λαός είναι ένας φιλήσυχος λαός, που θέλει να ζει σε ειρήνη και προκοπή. Δεν διατυπώνει αλυτρωτικές βλέψεις και κατά συνέπεια το ίδιο περιμένει από τους γείτονες λαούς.

Η συνύπαρξή στην κοινή στρατιωτική και οικονομική συμμαχία επιβάλλει σ’ όλους τους συμμετέχοντες λαούς, να τηρούν κάποιες κοινές αρχές, του απόλυτου σεβασμού προς τους εταίρους, ώστε να επιτυγχάνεται πρωταρχικά η κοινή ειρηνική συνύπαρξη.

Εσείς αγαπητοί γείτονες οφείλετε να λάβετε υπόψη σας τις παρακάτω αρχές, για να καταφέρουμε να επιβιώσουμε σε ειρήνη :

• Να διαβάσετε καλά την ιστορία, που λέει πως τα σλαβικά φύλα ήρθαν στα Βαλκάνια τον 6ο μ.Χ. αιώνα. Δηλαδή, 800 χρόνια μετά την ύπαρξη του βασιλείου του Φιλίππου και του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Κατά συνέπεια δεν είναι δυνατόν να κατάγεστε από τους αρχαίους Μακεδόνες.

• Το ότι στο πέρασμα των αιώνων και λόγω της κυριαρχίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, επήλθε μια μίξη των λαών των Βαλκανίων, δε σημαίνει ότι αποκτήσατε βαθιές μακεδονικές ρίζες, που σας δίνουν το δικαίωμα να διεκδικείτε την Μακεδονία του Αιγαίου.

• Την ελληνική Μακεδονία ο ελληνικός λαός την κατοικεί από την αρχαιότητα , καθόσον δάσκαλος του Μεγάλου Αλεξάνδρου ήταν ο Μακεδόνας, από τα Στάγειρα Χαλκιδικής, μέγας φιλόσοφος της ανθρώπινης ιστορίας , Αριστοτέλης. Ακόμη οι Έλληνες απελευθέρωσαν τη Μακεδονία με αγώνα και αίμα από την Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τη διάρκεια των δύο Βαλκανικών πολέμων μεταξύ 1912 και 1913. Εσείς σε εκείνους τους πολέμους πού ήσασταν;

• Στους εν λόγω βαλκανικούς πολέμους, αν ψάξετε στην ιστορία, θα διαβάσετε πως όταν τα ελληνικά στρατεύματα έφθασαν στην κεντρική Μακεδονία, ο αρχιστράτηγος και διάδοχος του ελληνικού θρόνου, Κωνσταντίνος, ήθελε να βαδίσει , προς την περιοχή του Μοναστηρίου (σημερινή Μπίτολα), για να την απελευθερώσει, επειδή τότε κατοικείτο πέρα για πέρα από το ελληνικό στοιχείο. Τελευταία στιγμή όμως άλλαξε κατεύθυνση, ένεκα του ότι πήρε εντολή από τον τότε πρωθυπουργό Ελευθέριο Βενιζέλο, να βαδίσει προς την Θεσσαλονίκη.

• Επαναλαμβάνουμε : ο Ελληνικός Λαός είναι ένας φιλειρηνικός λαός , που δεν έχει τις όποιες αλυτρωτικές και ιμπεριαλιστικές επιδιώξεις. Θέλουμε καλή γειτονία με Εσάς, αλλά περιμένουμε την ίδια συμπεριφορά, γιατί θεωρούμε πως και Εσείς αγαπάτε την ειρήνη και την ησυχία και πως θέλετε να ζήσετε , να προκόψετε και να μεγαλουργήσετε με ηρεμία. Αυτός ο στόχος είναι επιτεύξιμος, μόνο όταν οι δυο λαοί μας , μαζί με τους υπόλοιπους γείτονές μας , ζήσουν σε ειρήνη.

• Πέραν όλων των παραπάνω, όσοι είμαστε βαθιά Ευρωπαίοι, ευελπιστούμε ότι σε κάποια στιγμή η Ευρώπη θα γίνει ένα Ομόσπονδο Ενιαίο Πολυπολιτισμικό Κράτος, χωρίς εσωτερικά σύνορα και διαχωρισμούς. Πότε θα επιτευχθεί αυτό; Άγνωστο ! Όμως όλοι ελπίζουμε πως είναι θέμα χρόνου.

• Αν όμως αγαπητοί Γείτονες, συνεχίσετε να προβάλετε αξιώσεις για την ελληνική Μακεδονία και να διατυπώνετε αλυτρωτικές βλέψεις, καλά θα κάνετε να γνωρίζετε, πως οι σχέσεις μας δεν θα είναι ανέφελες. Ακόμη, δείτε την υπάρχουσα επικρατούσα κατάσταση λογικά και ρεαλιστικά, καθόσον η Ελλάδα είναι ένα οργανωμένο κράτος, πέντε φορές μεγαλύτερο από Εσάς, με εμπειροπόλεμο στρατό. Και ο «νοών νοείτω» !!!!!

Με αγνούς γειτονικούς
και φιλικούς χαιρετισμούς
Θόδωρος, Γιώργος, Ελευθερία

Ο κ. Θόδωρος  Aυγερινός, ο κ. Γιώργος  Παπαντωνίου και η κ. Ελευθερία  Καρύκη είναι συνταξιούχοι πανεπιστημιακο.