Το παγκόσμιο ποδόσφαιρο θρηνεί σήμερα (12/2) την απώλεια ενός μύθου. O τεράστιος Γκόρντον Μπανκς απεβίωσε σε ηλικία 81 ετών. Ο θρυλικός άγγλος τερματοφύλακας πέθανε, αλλά θα παραμείνει αθάνατη «η απόκρουση του αιώνα» που σημάδεψε την καριέρα του.

Μία στιγμή ανεξίτηλη που αποτέλεσε παράσημο μίας ολόκληρης διαδρομής. Κι ας καταγράφηκε στην ήττα 1-0 από τη Βραζιλία στη φάση των ομίλων του Μουντιάλ 1970 στο Μεξικό. Ήταν 7 Ιουνίου, όταν ο Μπανκς απεσόβησε το γκολ σε μία εντυπωσιακή κεφαλιά του Πελέ. Οι περισσότεροι μάλιστα τον μνημόνευαν για εκείνη την επέμβαση (σε μία διοργάνωση που η Αγγλία σταμάτησε στα προημιτελικά), παρά για τη συμβολή του στην κατάκτηση του Παγκοσμίου Κυπέλλου του 1966.

Ο ίδιος ο Μπανκς (γεννηθείς 30 Δεκεμβρίου 1937) είχε δηλώσει αρκετά χρόνια μετά για τη συγκεκριμένη φάση. «Ο Πελέ ήρθε κάποια στιγμή και με χτύπησε στην πλάτη λέγοντας. Πίστεψα πως ήταν γκολ. Κι εγώ το ίδιο φίλε του απάντησα».

Ο Μπανκς φόρεσε 73 φορές την φανέλα της Εθνικής Αγγλίας και έπαιξε σε 628 παιχνίδια (τα περισσότερα με Λέστερ και Στόουκ Σίτι) στην τεράστια ποδοσφαιρική του καριέρα.

Η οικογένεια του ανακοίνωσε τον χαμό του Γκόρντον Μπανκς αναφέροντας χαρακτηριστικά. «Ο Γκόρντον πέθανε στην διάρκεια της νύχτας. Είμαστε συντετριμμένοι από την απώλεια του αλλά και τόσο περήφανοι για τα όσα θυμόμαστε από αυτόν». Ο Μπανκς έκανε σπουδαία καριέρα στην Λέστερ και την Στόουκ Σίτι και σίγουρα θα μείνει στην ιστορία ως ένας από τους κορυφαίους τερματοφύλακες του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Δείτε το βίντεο με την μυθική απόκρουση του Μπανκς στην κεφαλιά του Πελέ