Υστερα από μία περίοδο σιωπής και… αυτοσυγκράτησης ο Γιώργος Αμυράς (φωτογραφία), πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Ποταμιού και νυν ανεξάρτητος βουλευτής, αποφάσισε να μιλήσει, μην μπορώντας, όπως μαθαίνω, να αντέξει άλλο τις προκλήσεις και τις κατηγορίες προς το πρόσωπό του από τον πρώην αρχηγό του Στ. Θεοδωράκη. Στην ουσία θα δώσει και αυτός μια εξήγηση στο σίριαλ που έχει τίτλο «Ποιος σκότωσε το Ποτάμι», αν και είναι πεπεισμένος ότι αυτός που το διέλυσε  δεν είναι άλλος από τον κ. Θεοδωράκη. Μάλιστα τον καλεί να δώσει στη δημοσιότητα όλα τα πρακτικά των κλειστών συσκέψεων που έχουν προηγηθεί πριν από την ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών και όχι αποσπασματικά στοιχεία (μόνο με διαλόγους Αμυρά και Ψαριανού). Τι όμως περιέχουν αυτά τα πρακτικά, τα οποία έως τώρα κρατούν ως επτασφράγιστο μυστικό;

***

Ρώτησα, έψαξα και έμαθα ότι όντως υπάρχουν μαγνητοφωνημένα στοιχεία για προτάσεις που έχουν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν (συνολικά πέντε) για… αυτοδιάλυση του Ποταμιού. Ποιος έκανε αυτές τις προτάσεις; Ο κ. Αμυράς γνωρίζει, αλλά περιμένει τον κ. Θεοδωράκη να πει. Οπως θα πρέπει να πει εάν υπήρξαν υποσχέσεις για ψήφιση της Συμφωνίας των Πρεσπών προς… ξένες δυνάμεις. Ητοι, προς τους πρεσβευτές των ΗΠΑ και Γερμανίας στην Αθήνα. Καθώς ακόμα και στοιχεία για τις συναντήσεις Θεοδωράκη με τον Αλέξη Τσίπρα και τι ακριβώς ειπώθηκε σε αυτές. Και κάτι ακόμα. Αληθεύουν ότι υπήρξαν συζητήσεις σχετικά με τις εκλογές προτού διαλυθεί η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Ποταμιού, σύμφωνα με τις οποίες ο κ. Θεοδωράκης θα είναι επικεφαλής στο ευρωψηφοδέλτιο; Και αν εκλεγεί θα παραχωρήσει την έδρα στον κ. Κύρκο;

***

Κόβουν και οι Αμερικανοί βασιλόπιτα;

Εκανα πιο πάνω αναφορά στον αμερικανό πρεσβευτή Τζέφρι Πάιατ και δεν μπορώ να μη σημειώσω και τούτο: Ηταν ο πρώτος που έσπευσε στο Πεντάγωνο για να συγχαρεί  με τον νέο υπουργό Αμυνας Βαγγέλη Αποστολάκη, με τον οποίο βεβαίως γνωρίζονται πολύ καλά, αλλά ήθελε να συζητήσει και το θέμα της αναβάθμισης των F-16 καθώς και για την αμερικανική στρατιωτική παρουσία στην Ελλάδα. Αλλά αυτό που με εντυπωσίασε δεν είναι μόνον οι τόσο πολύ καλές σχέσεις που διατηρούν οι Αμερικανοί με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τους υπουργούς και με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, αλλά και η κοινή παρουσία του σε διάφορες εκδηλώσεις με υπουργούς. Θέλετε μερικά παραδείγματα;

***

Στην εθνική επέτειο της αμερικανικής ανεξαρτησίας ο αμερικανός πρεσβευτής υποδέχθηκε θερμότατα το ζεύγος Πάνου Καμμένου και Ελενας Τζούλη στην εκδήλωση που έγινε στον κήπο της πρεσβευτικής κατοικίας. Αλλωστε ο Καμμένος πολλές φορές τον χαρακτήρισε ως τον καλύτερο πρεσβευτή των ΗΠΑ που πέρασε ποτέ από την Ελλάδα. Θέλετε κι άλλο παράδειγμα; Τώρα θα μου πείτε, οι Αμερικανοί κόβουν πρωτοχρονιάτικες πίτες; Οχι βεβαίως, αλλά ο κ. Πάιατ έκοψε τη βασιλόπιτα του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου, κρατώντας μάλιστα μαζί το μαχαίρι με τον Νίκο Παππά, που στηρίζει τον Μαδούρο, που ταξίδευσε στη Βενεζουέλα μαζί με τον δικηγόρο των offshore Αρτεμίου, που κάνει πορείες στην επέτειο του Πολυτεχνείου προς την αμερικανική πρεσβεία. Το επόμενο που πιθανόν να δούμε είναι τον Νίκο Παππά να τεμαχίζει από κοινού με τον κ. Πάιατ τη… γαλοπούλα την Ημέρα των Ευχαριστιών.

***

Οι Γερμανοί βιάζονται να βραβεύσουν τον Τσίπρα

Οι Γερμανοί πάντως βιάζονται περισσότερο από τους Αμερικανούς να βραβεύσουν τους Αλέξη Τσίπρα και Ζόραν Ζάεφ για τη Συμφωνία των Πρεσπών. Το εφετινό βραβείο «Ewald von Kleist» της 55ης Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια θα απονεμηθεί και για τους δύο στις 16 Φεβρουαρίου. Εκπρόσωπος της Διάσκεψης επιβεβαίωσε στη Deutsche Welle ότι τελικά τόσο ο κ. Τσίπρας όσο και ο κ. Ζάεφ αποδέχθηκαν την πρόσκληση και θα παρευρεθούν στη συνέλευση στο Μόναχο. Το βραβείο «Ewald von Kleist» απονέμεται από το 2009. Ανάμεσα στις προσωπικότητες που έχουν τιμηθεί στο παρελθόν περιλαμβάνονται ο Χένρι Κίσινγκερ, ο Χαβιέ Σολάνα, ο Χέλμουτ Σμιτ, ο Βαλερί Ζισκάρ ντ’ Εστέν, ο ΟΑΣΕ, ο πρώην πρόεδρος της Γερμανίας, Γιοάχιμ Γκάουκ. Να προσθέσω εδώ ότι ο κ. Τσίπρας έχει διαδηλώσει στο παρελθόν εναντίον της πολιτικής των περισσοτέρων από αυτούς που έχουν τιμηθεί με το βραβείο αυτό.

***

Το κυβερνητικό αλαλούμ

Απανωτές είναι πλέον οι γκάφες στην κυβέρνηση, που δίνουν μια αίσθηση παρακμής και διάλυσης του πολιτικού σκηνικού καθώς και κατάπτωσης του πολιτικού λόγου. Ετσι, μετά το χτύπημα της… γκαζόζας των Πάνου Καμμένου και Αριστείδη Φωκά, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Μεγαλοοικονόμου το «τερμάτισε» με το αλαλούμ που επικρατεί στην κυβέρνηση μειοψηφίας. Πρώτα εμφανίστηκε στον Σκάι όπου, ως γνωστόν, το Μέγαρο Μαξίμου έχει επιβάλει εμπάργκο στην παρουσία κυβερνητικών βουλευτών. Μετά ήταν οι… ατάκες της. Σχετικά με την απόφασή της να «σπάσει» το εμπάργκο, απάντησε: «Το πρόβλημα είναι του ΣΥΡΙΖΑ, όχι δικό μου. Αν θέλουν, ας με διαγράψουν» και ανακοίνωσε την πρόθεσή της να δημιουργήσει… δικό της κόμμα.

***

Παραιτούμαι σε… λίγο!

Ο δε Παπαχριστόπουλος καθυστερούσε την Παρασκευή να έλθει στη Βουλή και να παραιτηθεί από βουλευτής και ορισμένοι ανησύχησαν. Μήπως μετάνιωσε; Ο ίδιος πάντως δήλωσε πως καθυστέρησε, θα παραιτηθεί, έλεγε, σε… λίγο γιατί του χάλασε το… αυτοκίνητο. Απίστευτα πράγματα σας λέω, εάν λάβετε υπόψη και ότι ο κ. Παπαχριστόπουλος μετακινείται μόνο με μοτοσικλέτα.

Στόματα ερμητικά κλειστά

Αντιμέτωποι με κλειστά στόματα αλλά και χρησμούς ήλθαν όσοι θέλησαν να μάθουν τι ακριβώς συζητήθηκε στη συνάντηση Γεννηματά-Παπανδρέου. Και οι δύο πλευρές μετέδιδαν την εξής πρόταση: «έγινε συζήτηση για την πορεία προς το συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής». Τι σημαίνει αυτό; Ότι το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου θα κάνει, όπως ήθελε η κυρία Γεννηματά, ένα βήμα πίσω για να ενοποιηθεί ο πολυκομματικός φορέας. Άρα θα υπάρξει κοινή πορεία προς το συνέδριο. Τι δεν σημαίνει; Ότι δεν υπήρξαν ενστάσεις από την πλευρά του κ. Παπανδρέου για την απόφαση να γίνει το ΚΙΝΑΛ ενιαίο κόμμα. Όσον αφορά το ζήτημα της υποψηφιότητας του κ. Παπανδρέου στην Αχαΐα, δεν μεταδίδεται τίποτα. Πάντως οι πηγές μου βάζουν στοιχήματα. Όχι για το αν ο κ. Παπανδρέου θα είναι υποψήφιος στην Αχαία αλλά για το πότε θα γίνει η επίσημη ανακοίνωση.

***

Ο Μπούλμαν κάνει τον Κινέζο

Ο επικεφαλής της ομάδας των ευρωσοσιαλιστών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ούντο Μπούλμαν υπήρξε, όπως μαθαίνω ένα από τα θέματα που απασχόλησαν την πρόσφατη συνάντηση της Φώφης Γεννηματά με τον Νίκο Ανδρουλάκη. Το κλίμα για τον κ. Μπούλμαν είναι πολύ βαρύ στη Χαριλάου Τρικούπη. Δεν είναι μόνο η απροκάλυπτη, όπως λέγεται, στήριξη που προσφέρει ο κ. Μπούλμαν στον Αλέξη Τσίπρα γεγονός που προκαλεί την έντονη ενόχληση της κυρίας Γεννηματά. Είναι ότι κάνει τον ..Κινέζο στο αίτημα να προωθήσει την πρόταση να δοθεί το όνομα του Ανδρέα Παπανδρέου σε έναν από τους χώρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Να αναμένετε το επόμενο διάστημα επίθεση του ΚΙΝΑΛ στον κ. Μπούλμαν. Αυτό είναι βέβαιο. Οι ζητούμενο είναι αν την εξαπολύσει ο Νίκος Ανδρουλάκης ή η Φώφη Γεννηματά.

***

Γκρίνιες για το συνέδριο

Ακόμα δεν μπήκε το νερό στο αυλάκι για το έκτακτο συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής και οι πρώτες κόντρες άρχισαν. Όπως μαθαίνω ο Χρ. Πολυζωγόπουλος παρουσίασε ένα σχέδιο για τη σύνθεση του συνεδρίου στο οποίο υπήρχε ένας μακρύς κατάλογος «αριστίνδην» συνέδρων που προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. «Ότι προβλέπει το καταστατικό, το πολύ να δεχθούμε να συμμετέχουν ως αριστίνδην οι υποψήφιοι βουλευτές» είναι το μήνυμα που του έστειλε η πλευρά Ανδρουλάκη. Περιμένω με ενδιαφέρον τη συνέχεια.

Το πιο σταθερό κόμμα

Η αλήθεια είναι ότι η σημερινή Βουλή δεν έχει καμιά σχέση με αυτή που προέκυψε από τις εκλογές. Η μόνη σταθερή κοινοβουλευτική ομάδα είναι του ΚΚΕ. Δεκαπέντε εκλέχτηκαν δεκαπέντε παραμένουν. Και έχει ενδιαφέρον η άποψη του ΚΚΕ έτσι όπως εκφράστηκε από το γραμματέα του, τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος μίλησε ευθέως για αλισβερίσι. Τι λέει ο Κουτσούμπας; “Αν κάποιος διαφοροποιείται, δηλαδή βλέπει ότι είναι σε δυσαρμονία με τη συνείδησή του, με αυτά που πιστεύει ή αυτά που πίστευε ότι θα κάνει το κόμμα με το οποίο εκλέχτηκε, θα πρέπει να παραιτείται. Να παραδίδει την κοινοβουλευτική του έδρα στο κόμμα, με το οποίο εκλέχτηκε και μετά να έχει τη δυνατότητα να βάλει υποψηφιότητα, να συμπαραταχθεί, να πάει με οποιοδήποτε κόμμα ή να μην πάει με κανένα. Και να θέσει την υποψηφιότητά του στην κρίση του ελληνικού λαού, μέσω ενός άλλου κόμματος». Και συνεχίζει: “Εμείς ποτέ δεν θα δεχόμασταν στην κοινοβουλευτική ομάδα έναν άλλο βουλευτή που θα διαφωνήσει με το κόμμα του και δεν θα παραιτηθεί και δεν θα παραδώσει την έδρα στην κόμμα του και μετά αφού το κάνει αυτό να πει εγώ συμπαρατάσσομαι με το ΚΚΕ, θα θέσω υποψηφιότητα με το ΚΚΕ γι’ αυτούς και γι’ αυτούς τους λόγους”. Καθαρή θέση.

***

Όσο για τις αλλαγές στον κανονισμό της Βουλής, ο Κουτσούμπας ήταν επίσης ξεκάθαρος: “εμείς συμφωνούμε να υπάρχει κοινοβουλευτική ομάδα, άλλωστε εμείς θέλουμε να υπάρχει γνήσια ανόθευτη απλή αναλογική, δηλαδή κόμματα που δεν πιάνουν το 3% να εκπροσωπούνται στη Βουλή, να συγκροτούν κοινοβουλευτικές ομάδες και με τρία άτομα κλπ, να μπορούν να υπάρχουν έτσι, όπως τους έχει στείλει ο ελληνικός λαός με αυτή την κοινοβουλευτική δύναμη”.