• Αναζήτηση

ΕΕ: Eκλογές σύντομα στη Βενεζουέλα η επίσημη θέση της

Επανέλαβε κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουλή ο επίτροπος Απασχόλησης

Ο επίτροπος Απασχόλησης Γίρκι Κατάινεν

Την επίσημη θέση της ΕΕ για την κατάσταση στη Βενεζουέλα επανέλαβε κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εμπορίου στη Βουλή ο επίτροπος Απασχόλησης Γίρκι Κατάινεν, ο οποίος βρίσκεται σε επίσημη επίσκεψη σήμερα στην Αθήνα.

Το θέμα έθεσε η πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, με αφορμή την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών, Κοινωνικών Υποθέσεων και Εμπορίου με θέμα «το μέλλον της Ευρώπης, προκλήσεις και ευκαιρίες».

Η κ. Μπακογιάννη κάλεσε τον κ. Κατάινεν να ξεκαθαρίσει τη θέση της Ευρώπης απέναντι σε όσα πρωτοφανή και αντιδημοκρατικά, όπως είπε, συμβαίνουν στη Βενεζουέλα, τονίζοντας ότι η ΕΕ δεν πρέπει να μείνει απούσα αλλά πρέπει να είναι εξαιρετικά παρούσα.

«Η κυρία Μογκερίνι, πριν λίγες ημέρες, είπε πως οι τελευταίες εκλογές δεν ήταν ούτε ελεύθερες ούτε αξιόπιστες και δεν νομιμοποιούνται δημοκρατικά. Η ΕΕ στηρίζει τη σημερινή Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας που εκπροσωπεί τη χώρα δημοκρατικά. Πρέπει σύντομα να γίνουν αξιόπιστες και δημοκρατικές εκλογές. Μιλάμε για δημοκρατίες και δημοκρατικές αρχές, για ανθρώπινα δικαιώματα και επομένως η θέση μας είναι ξεκάθαρη πάνω σε αυτό» επισήμανε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

«Πρέπει να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της ΕΕ: Φιλελευθερισμός και Δημοκρατία»

Ο ευρωπαίος Επίτροπος είχε συνάντηση και με τον πρόεδρο της Βουλής Νίκο Βούτση, με τον οποίο συζήτησαν για την ανάγκη διατήρησης των θεμελιωδών αξιών της ΕΕ.

Και οι δύο υπογράμμισαν την ιδιαίτερη σημασία της συνεργασίας και της ανταλλαγής απόψεων μεταξύ των εθνικών Κοινοβουλίων και των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, ιδιαίτερα σε αυτήν την κρίσιμη, για το μέλλον της Ευρώπης, περίοδο.

«Μοιραζόμαστε τους προβληματισμούς και την αγωνία, ενόψει των ευρωεκλογών, για την ίδια την υπόσταση και την ύπαρξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς γνωρίζουμε πολύ καλά ότι υπάρχει μία σειρά πολύ σοβαρών θεμάτων, στα οποία δεν υπάρχει η αναγκαία σύγκλιση» ανέφερε ο κ. Βούτσης. Σε αυτά τα κρίσιμα ζητήματα συμπεριέλαβε «το ζήτημα της αλληλεγγύης ανάμεσα στις χώρες για το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα, θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου σε μια σειρά από χώρες, το ζήτημα των συνεπειών της οικονομικής κρίσης πάνω στις ασθενέστερες χώρες -ζήτημα στο οποίο η Ελλάδα έχει πολύ πικρή εμπειρία- και βέβαια τον ρόλο της Ευρώπης στο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον, καθώς και μια σειρά από συμφωνίες που είτε αφορούν το κλίμα είτε αφορούν το εμπόριο και έχουν τεθεί σε διακινδύνευση από άλλους παράγοντες της διεθνούς κοινότητας».

«Αυτά είναι ζητήματα, τα οποία μας αφορούν όλους, προβληματιζόμαστε και ελπίζουμε για το καλύτερο ενόψει και των ευρωεκλογών» πρόσθεσε ο πρόεδρος της Βουλής.

«Συμφωνώ μαζί σας κ. πρόεδρε, για τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει η Ευρώπη και οφείλουμε να την υπερασπιστούμε και από εξωτερικές πιέσεις -αναφέρατε τις εμπορικές συμφωνίες, αλλά δεν είναι μόνο αυτές- όπως επίσης να την υπερασπιστούμε από εσωτερικές πιέσεις -αναφέρατε το κράτος δικαίου- και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σε κάποια κράτη-μέλη. Πρέπει να διατηρήσουμε τις θεμελιώδεις αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: Φιλελευθερισμός και Δημοκρατία» δήλωσε ο κ. Κατάινεν.

Ο κ. Βούτσης καλωσόρισε τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σημειώνοντας ότι ο κ. Κατάινεν «έχει ένα πολύ κρίσιμο χαρτοφυλάκιο, σε σχέση με τις επενδύσεις, την ανταγωνιστικότητα και την απασχόληση». Μάλιστα, δεν παρέλειψε να τονίσει ότι ο κ. Κατάινεν, και από τη θέση που σήμερα κατέχει, ως αρμόδιος για θέματα απασχόλησης, ανάπτυξης, επενδύσεων και ανταγωνιστικότητας, αλλά και ως πρωθυπουργός της Φινλανδίας παλαιότερα, ασχολήθηκε με καίρια θέματα, στα οποία η ελληνική κυβέρνηση δίνει μεγάλο βάρος, ιδίως μετά την έξοδο της Ελλάδας από τις μνημονιακές δεσμεύσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Κατάινεν εξέφρασε τη χαρά του για την παρουσία του στη Βουλή των Ελλήνων, κατά τη συγκεκριμένη χρονική συγκυρία. Επισήμανε την έμφαση που δίνει στον τομέα της ανάπτυξης η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στην ίδρυση του λεγόμενου «Ταμείου Γιούνκερ», από το οποίο, όπως είπε, «η χώρα που περισσότερο ωφελήθηκε σε σχέση με το ΑΕΠ της είναι η Ελλάδα».

Όπως υπογράμμισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, «με αυτό το Ταμείο, μέρος του επενδυτικού κινδύνου μπορούσε να καλυφθεί, προκειμένου να ενεργοποιηθεί ιδιωτικό χρήμα που θα οδηγούσε σε επενδύσεις για τη δημιουργία ανάπτυξης και νέων θέσεων εργασίας». Σύμφωνα με τον ίδιο, «το Ταμείο χρηματοδότησε έργα αξίας 11 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, ενώ σε συνδυασμό με πόρους από τοπικούς, περιφερειακούς χρηματοδοτικούς οργανισμούς οδήγησε σε χρηματοδότηση 22.000 μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Κόσμος
Σίβυλλα
Helios Kiosk