Το Κρεμλίνο διέψευσε κατηγορηματικά σήμερα ότι Ρώσοι μισθοφόροι, που εργάζονται για λογαριασμό ιδιωτικών ρωσικών εταιρειών παροχής προστασίας, βρίσκονται στη Βενεζουέλα για να στηρίξουν τον πρόεδρο Νικολάς Μαδούρο.

Όταν ρωτήθηκε από τη ρωσική τηλεόραση αν βρίσκονται στη Βενεζουέλα «400 μαχητές μας που προστατεύουν τον Μαδούρο» ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ απάντησε: «Ασφαλώς και όχι».

Πολλά ρωσικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας μια πληροφορία σύμφωνα με την οποία Ρώσοι μισθοφόροι έφτασαν στη Βενεζουέλα για να προστατεύσουν τον Μαδούρο. Την Παρασκευή, ο Εβγκένι Τσαμπάγεφ, ένας αυτοαποκαλούμενος «Κοζάκος ηγέτης», είπε ότι τα μέλη μιας ιδιωτικής ρωσικής εταιρείας προστασίας που μόλις είχαν επιστρέψει από την Γκαμπόν, σχημάτισαν την Δευτέρα «κατεπειγόντως» μια ομάδα «400 ανθρώπων» που έφυγαν για το Καράκας μέσω Κούβας.

«Με προσέγγισαν συγγενείς τους για να μιλήσω εκ μέρους τους στα ξένα μέσα ενημέρωσης», ισχυρίστηκε στον ρωσικό ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Vkontakte.

Ο Τσαμπάγεφ, που υποστηρίζει ότι είναι «ο μοναδικός άνθρωπος που αγωνίζεται ανοιχτά για τα δικαιώματα» των Ρώσων μισθοφόρων, είπε ότι οι στόχοι αυτής της αποστολής στη Βενεζουέλα «δεν είναι σαφείς».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Καράκας, την Παρασκευή, χαρακτήρισε «φάρσα» την πληροφορία περί άφιξης μισθοφόρων στη Βενεζουέλα.