Τα «ορφανά» της Κεντροαριστεράς αλλά και της… «ψεκασμένης» Δεξιάς (όπως πλέον οι πάντες την αποκαλούν) ήταν και εξακολουθεί και σήμερα να παραμένει το κύριο θέμα συζήτησης στα πολιτικά πηγαδάκια της Βουλής. Και ήταν την Τρίτη το μεσημέρι, κατά τη συζήτηση της ψήφου εμπιστοσύνης, αρκετά. Η συμφωνία των Πρεσπών, βλέπετε, και η τακτική του Αλέξη Τσίπρα (φωτογραφία) να κρατηθεί στην εξουσία και να εμφανιστεί ως ο ηγέτης της Κεντροαριστεράς, διαλύοντας όμως τα μικρά κόμματα, έχει φέρει τεράστιες ανακατατάξεις.

nnn

Οπως έλεγαν χθες βουλευτές (περιλαμβανομένων και των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ), η επόμενη μέρα θα βρει μια Βουλή εντελώς διαφορετική και αρκετά κοινοβουλευτικά κόμματα θα εξαφανιστούν. Ηδη οι ΑΝΕΛ έχουν μείνει με πέντε βουλευτές και τον Αριστείδη Φωκά της Ενωσης Κεντρώων που ξαφνικά «αγάπησε» τον Καμμένο. Είναι ο ίδιος, όπως πολύ καλά ενθυμείσθε, που φώναζε δημόσια «να καεί, να καεί… η Βουλή» διαμαρτυρόμενος για τον αγαπημένο του… ΜΠΑΟΚ. Οι ΑΝΕΛ μπορεί να διατηρούν (με δεκανίκια και με μη διαγραφές βουλευτών) προς το παρόν ΚΟ, στην κοινωνία όμως είναι… εξαφανισμένοι.

nnn

Ομοίως και στο Ποτάμι γίνεται… χαμός. Η διαγραφή του Δανέλλη επανέφερε την εσωστρέφεια στο κόμμα και δεν είναι λίγοι εκείνοι που εκτιμούν ότι μέχρι τις εκλογές η ΚΟ του Σταύρου Θεοδωράκη δεν θα υπάρχει. Ο κ. Δανέλλης ήταν και παραμένει το πρόσωπο της ημέρας, αφού αυτός είναι που με την ψήφο του δίνει ζωή στην κυβέρνηση Τσίπρα. Και τούτο παρά το γεγονός ότι πριν από έξι μήνες ψήφισε την πρόταση δυσπιστίας που κατάθεσε η ΝΔ. Αλλά στο Ποτάμι υπάρχουν και  άλλοι κίνδυνοι. Οι κ.κ. Αμυράς και Ψαριανός, για παράδειγμα, είναι ήδη με το ένα πόδι εκτός κόμματος. Στο Κίνημα Αλλαγής βολοδέρνουν μεταξύ σύγκρουσης με την κυβέρνηση και άρνησης συνεργασίας με τον Κ. Μητσοτάκη. Ενα Κίνημα που ξεκίνησε με ελπίδες για… 15% και αγωνιά τώρα αν θα πιάσει το 5%.

nnn

Ετσι, έρχεται ο Αλέξης Τσίπρας, εμφανιζόμενος ως νέος… Ανδρέας, να ηγεμονεύσει στον χώρο της Κεντροαριστεράς, φτιάχνοντας το… ΠαΣοΚ του παρόντος ενάντια στη… δεξιά παλινόρθωση. Καθόλου τυχαία δεν θυμήθηκε ο Πρωθυπουργός τα δραματικά γεγονότα της αποστασίας του 1965 καθώς πλέον ο βασικός στόχος του είναι να μαζέψει τα «ορφανά» της Κεντροαριστεράς.

nnn

Χοντρό πολιτικό παιχνίδι γίνεται και δεξιά της Νέας Δημοκρατίας. Εκεί, ο αυτοαποκαλούμενος «μακεδονομάχος» Πάνος Καμμένος θέλει να εμφανιστεί ως ηγέτης της λεγόμενης πατριωτικής Δεξιάς. Ομως, όπως λένε έμπειροι πολιτικοί, «με ποσοστό που κινείται στα όρια του 1% πώς θα επιβάλουν όρους οι ΑΝΕΛ; Πιο μεγάλες απαιτήσεις θα έχει ο… Κυριάκος Βελόπουλος ή ο Φαήλος Κρανιδιώτης παρά ο Καμμένος». Είναι σίγουρο, πάντως, ότι και στον χώρο της «ψεκασμένης» Δεξιάς υπάρχουν πολλά «ορφανά» που ψάχνουν για ένα σπίτι.

Χιονοστιβάδα νομοσχεδίων

Τις αμέσως επόμενες ημέρες, όπως μαθαίνω, έρχεται πλήθος νομοσχεδίων με τα οποία ο κ. Τσίπρας ευελπιστεί να διατηρηθεί για λίγο καιρό ακόμα στην εξουσία. Και δεν είναι μόνο τα νομοσχέδια που εξήγγειλε από τη Βουλή (και από την τηλεοπτική συνέντευξή του), όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η προστασία της πρώτης κατοικίας, τα επιδόματα κ.τ.λ., αλλά και αναπτυξιακά νομοσχέδια. Θα καλέσει την αντιπολίτευση μάλιστα να τα ψηφίσει.

Θύελλα για το «βατράχι» που έγινε υπουργός

Ενταση σημειώθηκε ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, με σκληρές επιθέσεις που εκτοξεύτηκαν και από τις δύο πλευρές. Αφορμή για την επίθεση είναι η επιλογή του κ. Τσίπρα να ορίσει διάδοχο του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Αμυνας τον μέχρι πρότινος αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη. Ενα πρώην… βατράχι, αφού διετέλεσε και αρχηγός των «βατραχανθρώπων». Με το που ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης το όνομα Αποστολάκης (που καθόταν στην πρώτη σειρά των κυβερνητικών εδράνων, δίπλα από τον Γιάννη Δραγασάκη) γινόταν φανερό ότι θα προκληθεί  ένταση. Και τούτο επειδή ο κ. Μητσοτάκης φρόντισε να πει στην ομιλία του ότι η τοποθέτηση του ναυάρχου στην πολιτική ηγεσία του ΓΕΕΘΑ ήταν πρόταση και εισήγηση του Πάνου Καμμένου και δεύτερον, επειδή, όπως είπε «καμία κυβέρνηση στη Μεταπολίτευση δεν επέλεξε εν ενεργεία στρατιωτικό για τη θέση του υπουργού Αμυνας». Για να συμπληρώσει αμέσως μετά ότι «ο τελευταίος που είχε συμβεί το ίδιο ήταν ο Σπαντιδάκης, την 21η Απριλίου 1967». Και έγινε στην αίθουσα της Ολομέλειας το έλα να δεις…

nnn

Πρώτα απ’ όλα αντέδρασε με φωνές διαμαρτυρίας ο Νίκος Φίλης, ο οποίος μάλιστα φορούσε ένα κόκκινο πουλόβερ που… αξιοποίησε ο κ. Μητσοτάκης λέγοντάς του ότι πήρε το ίδιο χρώμα με το πουλόβερ του. Εν συνεχεία αντέδρασε ο Νίκος Κοτζιάς, με τον κ. Μητσοτάκη να του λέει ότι για χάρη του Πάνου Καμμένου έφυγε από την κυβέρνηση. Ακολούθησε ο Π. Κουρουμπλής, για να του θυμίσει ο κ. Μητοστάκης ότι ήταν ένας από τους… γυρολόγους βουλευτές, και βεβαίως ο Πρωθυπουργός που έκανε λόγο για μέγα σφάλμα Μητσοτάκη να αναμείξει έναν πρώην αρχηγό ΓΕΕΘΑ στα κομματικά παιχνίδια, ζητώντας από τον πρόεδρο της ΝΔ να ανακαλέσει, γιατί όπως είπε θεωρεί όλα αυτά που ειπώθηκαν περί χούντας προσβλητικά για τις Ενοπλες Δυνάμεις.

nnn

Ο κ. Μητσοτάκης όντως ανακάλεσε… έστω μερικώς εκφράζοντας τον θαυμασμό και τον σεβασμό του προς το πρόσωπο του κ. Αποστολάκη, λέγοντας ότι δεν τον συνέκρινε με τον χουντικό Σπαντιδάκη, αλλά επέμενε για τον διορισμό του καταγγέλλοντας μάλιστα το σόου που έστησε ο κ. Καμμένος με τις τιμητικές υπερπτήσεις των αεροσκαφών πάνω από το Πεντάγωνο για να τον… αποχαιρετήσουν.

Η τελευταία φιέστα με τα Mirage

Αυτό δεν ξανάγινε: Δύο Mirage 2000-5 πέταξαν, αψηφώντας τα μποφόρ και τα ακριβά καύσιμα, πάνω από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας την ώρα που ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ Πάνος Καμμένος παρέδιδε το υπουργείο στον ναύαρχο Βαγγέλη Αποστολάκη. Ηθελε ως φαίνεται να αφήσει το στίγμα του έως την τελευταία ώρα ο απελθών υπουργός Εθνικής Αμυνας. Τα δύο Mirage 2000-5 (που έχουν αποστολή την προστασία του εθνικού εναέριου χώρου) πέταξαν πάνω από το στρατόπεδο Παπάγου (Πεντάγωνο) και πάνω από την Αθήνα την ώρα που παρέδιδε την καρέκλα του υπουργείου του, αποδίδοντάς του τιμές! Περίπου όπως κάνουν οι γερμανοί καγκελάριοι όταν εγκαταλείπουν την εξουσία, που βάζουν τη στρατιωτική μπάντα να τους αποχαιρετήσει με το… My way (βλέπε Σρέντερ). Ετσι ο αποχαιρετισμός του Καμμένου από το Αμυνας έγινε τριήμερος: Ξεκίνησε με τη Θεία Κοινωνία στη Μητρόπολη, την πτήση (με τον προσωπικό του πιλότο στα Χιούι) στα Ιμια αφού είχε ανακοινώσει την παραίτησή του και ολοκληρώθηκε με τη… φαντασμαγορική τελετή και την πτήση του ζεύγους των Mirage την ώρα που παρέδιδε τη θέση του στον ναύαρχο Αποστολάκη. Το περίεργο είναι ότι τα αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την 331 Μοίρα στην Τανάγρα δεν τα ζήτησε ο κ. Καμμένος, αλλά ο νέος υπουργός Αμυνας κ. Αποστολάκης, προφανώς για να καλωσορίσουν την υπουργοποίησή του. Ορισμένοι γαλάζιοι βουλευτές, ορκισμένοι φίλοι του κ. Καμμένου, έλεγαν με αρκετή δόση χιούμορ ότι θα μπορούσαν να πετάξουν τιμητικά πάνω από το Πεντάγωνο και τα δύο… πρωθυπουργικά αεροσκάφη (Εμπραέρ και Gulfstream) που τόσο πολύ τίμησε (και με υπερατλαντικές πτήσεις) ο πρώην υπουργός. Αλλους όμως στη ΝΔ φαίνεται πως δεν τους πείραξαν τόσο οι πτήσεις αποχαιρετισμού του κ. Καμμένου όσο η δήλωσή του ότι θα εγκατέλειπε την πολιτική, αλλά παραμένει για να σώσει τη… Μακεδονία.