Οι ψηφοφόροι σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία πρόκειται να προσέλθουν στις κάλπες για τις αυτοδιοικητικές εκλογές την Πέμπτη, 2 Μαΐου, σε μία εκλογική μάχη που θα είναι το μεγαλύτερο τεστ της εκλογικής γνώμης πριν από τις επόμενες εθνικές εκλογές, που θα διεξαχθούν το αργότερο τον επόμενο Ιανουάριο.

Οι περισσότερες από τις θέσεις που κρίνονται την Πέμπτη, με τους πολίτες να ψηφίζουν για 10 δημάρχους μητροπολιτικών δήμων σε όλη τη χώρα είχαν ξανακριθεί το 2021, καθώς η εκλογική αναμέτρηση του 2020 αναβλήθηκε λόγω της πανδημίας.

Τότε οι Συντηρητικοί υπό τον Μπόρις Τζόνσον είχαν καταγράψει υψηλές επιδόσεις μετά την επιτυχημένη κυκλοφορία του βρετανικού εμβολίου για τον κορωνοϊό, η οποία ήταν μάλιστα η καλύτερη επίδοση των Συντηρητικών στις τοπικές εκλογές από το 2008.

Ωστόσο, αυτή τη φορά αναμένονται σημαντικές απώλειες  για τους Τόρις, καθώς το κόμμα του Ρίσι Σουνάκ υπολείπεται 20 μονάδων από τους Εργατικούς στις δημοσκοπήσεις και έχει υποστεί αρκετές επιζήμιες ήττες στις ενδιάμεσες εκλογές μέχρι στιγμής.

Πού γίνονται;

Οι τοπικές εκλογές θα διεξαχθούν για την ανάδειξη 107 δημοτικών συμβουλίων, συμπεριλαμβανομένων 31 μητροπολιτικών περιφερειών, 18 ενιαίων συμβουλίων και 58 περιφερειακών συμβουλίων. Επίτροποι της αστυνομίας και του εγκλήματος (PCC) εκλέγονται επίσης σε όλη την Αγγλία και την Ουαλία και συγκεκριμένα 33 στην πρώτη και τέσσερις στη δεύτερη.

Υπάρχουν επίσης εννέα τοπικές εκλογές για ευρύτερες περιοχές: το East Midlands, το Greater Manchester, το Liverpool City Region, το North East, το South Yorkshire, το Tees Valley, το West Midlands, το West Yorkshire και το York and North Yorkshire.

Από αυτές τις δημαρχιακές θέσεις, τρεις – το East Midlands, το North East και το York and North Yorkshire – έχουν δημιουργηθεί πρόσφατα και θα είναι η πρώτη εκλογική αναμέτρηση που θα διεξαχθεί σε αυτές και στις οποίες θα χρησιμοποιηθεί το σύστημα first-past-the-post που χρησιμοποιείται στις γενικές εκλογές. Όσον αφορά το Λονδίνο, ο Σαντίκ Καν επιδιώκει μια τρίτη θητεία ως δήμαρχος.

Πόσες έδρες/συμβούλια υπερασπίζονται τα κόμματα;

Οι Συντηρητικοί υπερασπίζονται 985 έδρες στα τοπικά συμβούλια, οι Εργατικοί 965 και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες 410.

Οι Πράσινοι κατέχουν 107 έδρες, ενώ οι ανεξάρτητοι έχουν 112 και τα άλλα κόμματα τις υπόλοιπες 57.

Οι Εργατικοί έχουν επί του παρόντος τον πλειοψηφικό έλεγχο σε 45 από τα 107 τοπικά συμβούλια. Οι Συντηρητικοί ελέγχουν 18 και οι Φιλελεύθεροι 10.

Λίγο λιγότερο από το ένα τρίτο, και συγκεκριμένα 34 συμβούλια, δεν βρίσκονται υπό κανέναν συνολικό έλεγχο.

Γιατί είναι σημαντικές αυτές οι εκλογές;

Όπως αναφέρει το Sky News, oι τοπικές εκλογές παρέχουν πάντα ένα σημαντικό τεστ για το πόσο καλά τα πάει το κυβερνών κόμμα με το εκλογικό σώμα και έχουν ακόμη μεγαλύτερη αξία σε μια εκλογική χρονιά.

Υπενθυμίζεται ότι το καλύτερο αποτέλεσμα ιστορικά για τους Εργατικούς ήταν το 1995, όταν οι Νέοι Εργατικοί του Τόνι Μπλερ προκάλεσαν τεράστια ζημιά στους Συντηρητικούς. Αυτό που κάνει επίσης σημαντικές αυτές τις εκλογές είναι ότι περιλαμβάνουν την εκλογή δημάρχων σε μεγάλους μητροπολιτικούς δήμους της χώρας.

Επιπλέον, ένα βασικό τεστ για την ηγεσία του Ρίσι Σουνάκ θα είναι εάν οι δήμαρχοι που στηρίζονται από τους Τόρις, Ben Houchen και Andy Street – που θεωρούνται επιτυχημένοι- θα μπορέσουν να ανατρέψουν την εθνική τάση κατάρρευσης του κόμματος και να διατηρήσουν τις θέσεις τους στην κοιλάδα Tees και στα West Midlands αντίστοιχα.

Ο δήμος του Λονδίνου

Όσον αφορά τον μεγαλύτερο δήμο της χώρας, εκείνο του Λονδίνου, οι πολίτες μπορεί να διχάζονται σχετικά με τα πεπραγμένα του νυν δημάρχου, του εργατικού Σαντίκ Καν, αλλά όλα δείχνουν πως θα καταφέρει να επανεκλεγεί για τρίτη συνεχόμενη φορά.

Η τελευταία δημοσκόπηση του YouGov μάλιστα ενόψει των εκλογών της Πέμπτης δείχνει ότι ο εν ενεργεία δήμαρχος έχει προβάδισμα 22 πόντων έναντι της υποψήφιας των Τόρις, Σούζαν Χολ.

Η δημοσκόπηση διεξήχθη μεταξύ 1.192 πολιτών στο Λονδίνο στις 24-30 Απριλίου, με το 47% όσων δηλώνουν ότι σκοπεύουν να ψηφίσουν στις εκλογές να δηλώνουν ότι θα στηρίξουν τον Καν, ενώ μόλις το 25% δήλωσε ότι θα ψηφίσει τη Χολ.