Η Άγκυρα απέρριψε την προσφορά με την οποία οι ΗΠΑ ζητούν από την Τουρκία να ακυρώσει την αγορά των ρωσικής κατασκευής συστημάτων S-400 με αντάλλαγμα την αγορά Patriot καθώς δεν περιλαμβάνει έκπτωση στην αρχική τιμή ή μεταφορά τεχνολογίας, αναφέρει η φιλοκυβερνητική εφημερίδα Yeni Safak.

«Η τελευταία προσφορά πυραύλων Patriot των ΗΠΑ δεν περιείχε ούτε μια ρήτρα ανταλλαγής τεχνολογίας που ζητούσε η Άγκυρα, ούτε έκπτωση στην προτεινόμενη συμφωνία ύψους 3,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων», αναφέρει το δημοσίευμα.

Προ ημερών αξιωματούχοι των ΗΠΑ συναντήθηκαν με στελέχη της τουρκικής κυβέρνησης στην Άγκυρα ζητώντας τους να ακυρωθεί η αγορά των ρωσικών S-400 με αντάλλαγμα τους Patriot.

Η Άγκυρα υπέγραψε σύμβαση με τη Μόσχα ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Δεκέμβριο του 2017 για την αγορά των S-400 παρά τις αντιρρήσεις από τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, οι οποίοι ανησυχούν ότι το σύστημα θα μπορούσε να αποκαλύψει μυστικά δυτικών αεροσκαφών στην Μόσχα, ενώ δεν θα είναι σε θέσει να ενταχθεί στο αντιαεροπορικό σύστημα άμυνας του NATO.

Υπενθυμίζεται πως το αμερικανικό Κογκρέσο έχει αποφασίσει την ακύρωση της παράδοσης των μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, εφόσον προχωρήσει στην αγορά των ρωσικών S-400.