Νέα μεγάλη δωρεά ύψους 20.000.000 ευρώ του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος προς την Εθνική Λυρική Σκηνή ανακοινώθηκε την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου από τον πρόεδρο του ΙΣΝ κ.Ανδρέα Δρακόπουλο και τον καλλιτεχνικό διευθυντή της ΕΛΣ Γιώργο Κουμεντάκη. Η δωρεά, έρχεται να στηρίξει την υλοποίηση ενός τετραετούς σχεδίου προγραμματισμού και ανάπτυξης, το οποίο θα ενισχύσει την καλλιτεχνική εξωστρέφεια και τη γνωστοποίηση του έργου της Λυρικής στο εξωτερικό. Στο πλαίσιο της δωρεάς θα χρηματοδοτηθούν δράσεις που σχετίζονται με την ανάπτυξη στοχευμένων καλλιτεχνικών συνεργασιών, συμπαραγωγών, μετακλήσεων, διεθνών περιοδειών που θα συντελέσουν στη διαμόρφωση μιας νέας καλλιτεχνικής ταυτότητας της Εθνικής Λυρικής Σκηνής. Παράλληλα, η δωρεά θα χρηματοδοτήσει ετήσιας διάρκειας πρόγραμμα εκδηλώσεων για τον εορτασμό της επετείου των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 (2021), ενώ την ίδια στιγμή μια μεγάλη καμπάνια προβολής προς μεγάλα ΜΜΕ σε όλο τον κόσμο θα μεγιστοποιήσει τη διεθνή απήχηση του νέου καλλιτεχνικού στίγματος της ΕΛΣ.

«Η σχέση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος με την Εθνική Λυρική Σκηνή δεν είναι συγκυριακή και εφήμερη» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Δρακόπουλος. «Το ΙΣΝ υποστηρίζει την ΕΛΣ εδώ και χρόνια. Από την υποστήριξη του ανοίγματος της ΕΛΣ στην κοινωνία πριν την κατασκευή του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, την δημιουργία των ίδιων των εγκαταστάσεων της στο ΚΠΙΣΝ, το άνοιγμά της σε νέες καλλιτεχνικές κοινότητες μέσω της Εναλλακτικής Σκηνής και την προσέγγιση ευπαθών ομάδων μέσα από τις εκπαιδευτικές δραστηριότητές της, βρισκόμαστε δίπλα στην ΕΛΣ για να υποστηρίξουμε τον στόχο της για εξέλιξη και εξωστρέφεια» συνέχισε προσθέτοντας πως «για εμάς, σαν Ελληνες πολίτες, η Εθνική Λυρική Σκηνή είναι ένας εθνικός θησαυρός».

Από την πλευρά του ο Γιώργος Κουμεντάκης δήλωσε πως η νέα, τετραετούς διάρκειας, δωρεά του ΙΣΝ προς την ΕΛΣ έρχεται να δώσει μεγάλη ώθηση στη διεθνή παρουσία του οργανισμού. «Ερχεται να στηρίξει το καλλιτεχνικό μας όραμα και μας βοηθά να εργαστούμε συστηματικά προς μια πραγματικά νέα καλλιτεχνική ταυτότητα, τα πρώτα δείγματα της οποίας έχουμε δείξει τα δύο πρώτα χρόνια που είμαστε εδώ στο ΚΠΙΣΝ. Η ανακοίνωση αυτής της νέας δωρεάς από το Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος, πέρα από τη μεγάλη χαρά που μας φέρνει, θα σημάνει και την καταγραφή της δικής μας δέσμευσης για την ανάπτυξη ενός ολοκληρωμένου τετραετούς σχεδίου».

Ωστόσο, ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΕΛΣ διευκρίνισε ότι η νέα δωρεά του ΙΣΝ σε καμία περίπτωση δεν έρχεται να υποκαταστήσει τον ρόλο του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, το οποίο έχει την ευθύνη της διασφάλισης της απρόσκοπτης λειτουργίας και της επιβίωσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.